Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Baarmoederafwijking

De baarmoeder, ofwel de uterus zoals het vrouwelijk voortplantingsorgaan in de medische wereld wordt genoemd, heeft als voornaamste taak een bevruchte eicel te laten innestelen. Op die manier kan het embryo uitgroeien tot een foetus om uiteindelijk geboren te worden als een nieuw mensje.

De opbouw van de baarmoeder

De baarmoeder van een mens kan onder worden verdeeld in twee componenten:

  • het baarmoederlichaam, ofwel corpus uteri, is het grootste gedeelte van het orgaan. In dit deel van de baarmoeder zal de innesteling van bevruchte eicel; plaatsvinden en kan het embryo gaan uitgroeien tot een nieuwe wereldburger Aan het lichaam van de baarmoeder zitten bovendien de twee eileiders vast,
  • de baarmoederhals, ofwel de cervix uteri, wordt ook vaak kortweg cervix genoemd. De hals van de baarmoeder is een verbinding tussen het baarmoederlichaam en de, in de baarmoedermond die in de vagina niet alleen gezien maar ook gevoeld kan worden, De baarmoedermond wordt ook wel de portio genoemd en vormt een verbinding met de verbinding met de vagina.

De menselijke baarmoeder

De vorm van de menselijke baarmoeder is een beetje peervormig. De baarmoeder ligt in het kleine bekken, onderin de buik van de vrouw, voor de endeldarm en vlak achter de urineblaas. Door middel van banden, ofwel ligamenten, wordt de baarmoeder op de juiste plaats gehouden.

De baarmoeder van een vrouw, die nog nooit een kind heeft gekregen, is ongeveer even groot als een mandarijn. Tijdens een zwangerschap zal de omvang van de baarmoeder toenemen om de groeiende vrucht de nodige ruimte te bieden. Na de zwangerschap zal de baarmoeder een beetje groter blijven dan zijn oorspronkelijke formaat. Wanneer een vrouw in de overgang komt zal haar baarmoeder in omvang afnemen.

De wand van de baarmoeder is voor het grootste deel opgebouwd uit gladde spieren (het myometrium) die bij een bevalling sterk gaan samentrekken (de weeën) om op die manier de baby uit het lichaam te drijven. De bloedvoorziening van de baarmoeder wordt door een tweetak baarmoederslagaders verzorgd, één aan de linker- en één aan de rechterkant.

Baarmoederafwijkingen

De baarmoeder is helaas niet bij elke vrouw perfect. Er kunnen namelijk een heleboel verschillende afwijkingen ontstaan die de werking van dit orgaan, al dan niet, kunnen beïnvloeden en/of klachten geven.

Baarmoederafwijkingen
Afwijking aan Vorm
Het baarmoederslijmvlies
  • een ontsteking,
  • een poliep,
  • kanker aan de baarmoeder,
  • hyperpkasie (vergroting van de baarmoeder).
De baarmoederwand
  • uterus myomatosus (vleesboom),
  • sarcoom (kwaadaardige tumor),
  • afwijkingen aan de bovenste cellaag (trofoblastafwijking).
De baarmoederhals
  • wratten,
  • poliep,
  • ectriopon,
  • kanker aan de baarmoederhals.
Endometriose
  • slijmvlies van de baarmoeder bevindt zich buiten de baarmoederholte.

Gevolgen van een baarmoederafwijking

Wat de gevolgen voor een vrouw zijn, als zij te maken heeft met een baarmoederafwijking, hangt sterk af van de aard en de ernst van de afwijking. In bepaalde gevallen zal een vrouw niet meer in staat zijn om kinderen te krijgen, terwijl in andere gevallen dit, soms weliswaar minder makkelijk, zij toch zwanger kan raken. Sommige afwijkingen aan de baarmoeder zijn zo ernstig dat het leven van de vrouw in gevaar komt. De enige optie is dan vaak het operatief verwijderen van de baarmoeder.

Naar de dokter

In de meeste gevallen zullen afwijkingen aan de baarmoeder aan het licht komen op het moment dat een vrouw klachten ervaart. Dit kunnen klachten zijn ten aanzien van haar menstruatie, haar menstruatiecyclus of haar vruchtbaarheid. In andere gevallen zal zij een dokter raadplegen omdat ze pijn heeft in haar onderbuik. Maar een arts kan ook per toeval op een afwijking aan de baarmoeder stuiten bijvoorbeeld tijdens het maken van een echografie of het beoordelen van een uitstrijkje.