Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Baarmoeder verwijderen: Operatie + Herstel

Olivier
5 min read

Het verwijderen van de baarmoeder is een ingrijpende operatie voor elke vrouw. Helaas is het in sommige gevallen de enige oplossing tegen ernstige aandoeningen. Zo zorgt het verwijderen van de baarmoeder er soms voor dat chronische buikpijn en endometriose vermindert of verdwijnt. Ook bij bekkenbodemproblemen en kanker is een operatie soms noodzakelijk.

Wat is een Baarmoeder

Iedere vrouw heeft een baarmoeder. Het is een geslachtsorgaan van ongeveer 8 centimeter lang en 5 centimeter breed. Het orgaan bevindt zich achter de urineblaas, in de bekkenholte. Een aantal banden houden de baarmoeder op zijn plaats. Deze banden worden ook wel ‘ligamenten’ genoemd. Doorgaans heeft de baarmoeder de vorm van een peer, en bestaat het uit twee gedeeltes. Het eerste gedeelte is het lichaam. Daarin bevinden zich onder andere eierstokken en eileiders. Deze spelen een cruciale rol tijdens een zwangerschap. Het tweede gedeelte van dit orgaan is de baarmoederhals, ook wel ‘cervix’ genoemd. Dit is een smal en buisvormig deel die de baarmoeder onder andere beschermd tegen infecties.

Baarmoeder tijdens een zwangerschap

Tijdens een zwangerschap is er een zeer belangrijke rol weggelegd voor de baarmoeder. In 9 maanden ontwikkelt zich er namelijk een baby. Normaliter is een baarmoeder niet groot. Na de bevruchting neemt de grootte van een baarmoeder echter sterk toe. Daarbij verandert de grootte van het orgaan in feite van een kleine ‘peer’ naar een grote ‘watermeloen’. Dit komt door het feit dat de cellen van de baarmoeder na een bevruchting groter worden. De wetenschappelijke naam voor de baarmoeder tijdens een zwangerschap is ‘uterus gravidus’. In de baarmoederwand bevinden zich allerlei spieren. Deze trekken zich tijdens een bevalling samen. Dit zorgt voor ontsluiting, en dat de baby geboren kan worden.

Klachten als pijn en bloedverlies

Het ontwikkelen van een baby is een van de belangrijkste functies van de baarmoeder. Het is echter niet voor iedereen weggelegd om kinderen te krijgen. Vanwege bepaalde aandoeningen is het soms noodzakelijk om de baarmoeder te verwijderen, in de medische wereld ook wel bekend als een ‘‘hysterectomie’. Zo is het soms tegen de enige oplossing tegen goedaardige of kwaadaardige kankergezwellen. Ook bij hevige menstruatiepijnen en vleesbomen biedt een operatie soms uitkomst. Wanneer je veel last hebt van klachten als bloedverlies en/of menstruatiepijnen is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Snel handelen zorgt ervoor dat je meer kans hebt op genezing. De huisarts verwijst je in veel gevallen door naar het ziekenhuis, waar na uitgebreid onderzoek een diagnose wordt vastgesteld.

Vleesbomen en endometriose

Vleesbomen worden ook wel ‘myomen’ genoemd, een soort verdikkingen in de wand van de baarmoeder. Sommige knobbels kunnen wel 10 centimeter groot worden. Deze vleesbomen kunnen veel pijn en verminderde vruchtbaarheid veroorzaken. Het is afhankelijk van de grootte en ernst van deze myomen of de baarmoeder verwijderd dient te worden. Hetzelfde geldt voor de aandoening endometriose. Hierbij bevindt het slijmvlies in de baarmoeder zich ook in andere delen van het lichaam. Deze aandoening kan zeer pijnlijke menstruatieklachten veroorzaken. Voordat artsen besluiten tot een baarmoederoperatie probeert men endometriose eerst tegen te gaan door middel van hormonen.

Verwijderen van de baarmoeder door een operatie

Het verwijderen van de baarmoeder duurt ongeveer een uur. Meestal vindt de operatie plaats onder algehele narcose, hoewel een ruggenprik ook tot de mogelijkheden behoort. De onderzoeken in het ziekenhuis en de nasleep van de operatie nemen veel tijd in beslag. Ga er dan ook vanuit dat je met deze operatie minstens zes weken rust dient te houden. De baarmoeder kan plaatsvinden op drie verschillende manieren. Deze zijn als volgt:

  • Via de schede/vagina
  • Via een snee in de buikwand, ongeveer 10 tot 15 centimeter groot
  • Via een kijkbuisoperatie

Grootte van de baarmoeder bepalend voor soort operatie

De operatietechniek wordt bepaald door de grootte van de baarmoeder en de aandoening waar je aan lijdt. Zo is een operatie met behulp van een kijkbuis of via de vagina alleen mogelijk wanneer de baarmoeder niet te groot is. Meestal worden ook meteen de baarmoederhals, baarmoedermond, eileiders en eierstokken weggehaald. In het geval van een grotere baarmoeder is het soms noodzakelijk om via de buikwand te opereren. De snee bevindt zich boven het schaambeen, en is tussen de 10 en 15 centimeter lang.

Nasleep operatie + Herstel

Het verwijderen van de baarmoeder is een behoorlijk ingrijpende operatie. Zo voelen sommige patiënten zich minder ‘vrouwelijk’. Voor sommige vrouwen psychisch erg zwaar dat zij geen kinderen meer kunnen krijgen. Bovendien komen ze na de operatie meteen in de overgang. Tijdens de menopauze kun je last krijgen van allerlei klachten, zoals opvliegers, stemmingswisselingen en gewichtstoename. Het is van groot belang om genoeg rust te houden. Na verloop van tijd zullen je klachten verdwijnen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…