Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Myomen (Vleesbomen of Fibromen): Symptomen & Verwijderen

Olivier
5 min read

Myomen (ook wel vleesbomen of fibromen genoemd) zijn knobbeltjes in de spierlaag van je baarmoeder. Deze knobbeltjes zijn goedaardig. Je hebt dan normaal gesproken ook geen klachten. Het kan echter soms verstandig zijn de myomen te behandelen, als je bijvoorbeeld erg hevige of erg pijnlijke menstruaties hebt, of als er grote myomen zijn of heel veel myomen zijn. Myomen groeien meestal uit de baarmoederspier, en bestaan zelf dan ook uit spierweefsel en bindweefsel. Een myoom voelt een beetje aan als rubber. Een myoom kan in drie verschillende richtingen groeien: uitpuilend aan de buitenkant bij de baarmoederholte (dit heet subsereus), uitpuilend aan de binnenkant van de baarmoederholte (dit heet submuceus), of groeien in de spier. Dit laatste heet intramuraal, en zorgt ervoor dat de baarmoeder groter wordt. Zonder hormonen kunnen myomen niet groeien. Myomen verdwijnen dan ook meestal snel na de overgang, behalve als er nog hormonen worden toegediend.

Uiterlijke en lichamelijke klachten

Je kunt dus een klein rubberachtig knobbeltje vinden in de omgeving van je baarmoeder. Meestal zijn er behalve het knobbeltje geen klachten, maar dit is niet altijd zo. Myomen kunnen je menstruatie beïnvloeden en zorgen voor hevigere bloedingen tijdens je menstruatie, onregelmatig bloedverlies, en tussentijds bloedverlies. Verder kun je ineens moeite hebben om je plas op te houden en kan de menstruatie extra pijn doen. Seks kan pijnlijker zijn, je kan een vol gevoel in het bekkengebied ervaren, een druk op je blaas voelen of lage rugpijn hebben. Bovendien kunnen myomen een zwangerschap bemoeilijken en kunnen er complicaties optreden bij de bevalling.

De oorzaak van myomen

Het is niet helemaal duidelijk waardoor myomen precies ontstaan. Wel staat vast dat hormonen een grote rol spelen, en dat myomen het meest voorkomen bij niet al te jonge vrouwen. Bovendien zijn myomen erfelijk: als je moeder myomen heeft gehad, is er een grote kans dat jij deze ook zult hebben. Bovendien heb je een vergroot risico op myomen als je overgewicht hebt, en als je geen kinderen hebt.

De behandeling van myomen, vleesbomen of fibromen

Mochten de klachten die je ondervindt van myomen ernstig zijn, kan overgegaan worden op verwijdering van de myomen. Dit kan op twee manieren. Enerzijds is dat via medicijnen, anderzijds is dat via een operatie. De keuze is afhankelijk per persoon, waarbij leeftijd, de ernst van de klachten en het wel of niet hebben van een kinderwens een grote rol spelen.

Myomen Behandelen met Medicijnen

Door middel van medicijnen wordt getracht het bloedverlies terug te brengen en de klachten met betrekking tot de menstruatiepijn te verlichten. Door behandeling met medicijnen zullen de myomen nooit helemaal verdwijnen. Je kunt kiezen voor medicijnen zonder hormonen, of voor medicijnen met hormonen. Medicijnen zonder hormonen zijn bijvoorbeeld ibuprofen, aspirine, diclofenac en naproxen. Ze dienen vooral ter bestrijding van de pijn. Als je veel last hebt van je maag, kun je beter pantoprazol of omeprazol gebruiken. Naast pijn verlichtende medicijnen wordt ook wel tranexaminezuur gebruikt, om het bloed in de baarmoeder te stollen. Hierdoor verlies je veel minder bloed, en heb je minder last van hevige menstruaties.

Medicijnen met hormonen zijn bijvoorbeeld anticonceptiemiddelen. Te denken valt aan de pil, een pleister die je op de huid plakt of een ring die je vaginaal in brengt. Door de anticonceptiemiddelen verlies je minder bloed en heb je vaak ook minder last van je menstruatie. Naast anticonceptiemiddelen kan je ook kiezen voor progesteronpreparaten. Progesteronpreparaten kunnen ervoor zorgen dat je menstruatie geheel uitblijft. Te denken valt aan tabletten, een staafje in de arm of een spiraaltje in de baarmoeder. Als derde medicijn met hormoon zijn er GNRH-analogen. De GNRH-analogen kunnen er ook voor zorgen dat je menstruatie geheel uitblijft en de myomen in grootte verminderen. Met deze medicijnen wordt de postmenopauze als het ware nagebootst. Als laatste kun je ook Esmva nemen. Esmva laat de klachten van de myomen verminderen en laat de myomen zelf ook kleiner worden. Ook verlies je aanzienlijk minder bloed.

Behandeling van vleesbomen of fibromen a.d.h.v. een operatie

Mocht de behandeling door middel van medicijnen niet naar behoeven werken, kun je ook kiezen voor een operatie. Er zijn vier verschillende operaties mogelijk, die hieronder worden opgesomd.

  • Therapeutische hysteroscopie. Bij een therapeutische hysteroscopie kunnen de myomen in de baarmoeder worden verwijderd. Met een kijkbuis gaat de arts via de vagina in de baarmoeder kijken en vervolgens de myomen verwijderen.
  • Myoomenucleatie. Myoomenucleatie is het uitpellen van de myomen. Meestal geschiedt dit door middel van een buikoperatie. Myoomenucleatie heeft wel als nadeel dat er veel littekenweefsel kan ontstaan na de operatie, waardoor het moeilijker kan worden om zwanger te raken.
  • Embolisatie. Door middel van embolisatie wordt de bloedtoevoer die naar de myomen gaat verminderd. Daardoor hebben de myomen minder kans om te groeien, waardoor ze een stuk kleiner worden of zelfs geheel verdwijnen.
  • Verwijdering van de baarmoeder. Een drastische, maar soms beste keuze is de verwijdering van de baarmoeder. Je zult niet meer bloed verliezen. De baarmoeder kan verwijderd worden via de vagina, maar meestal wordt de baarmoeder verwijderd via de buik
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…