Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De pil Doorslikken (Geen Stopweek): Schadelijk of Gevaarlijk?

Olivier
5 min read

Als je de pil slikt, moet je volgens het recept van de anticonceptiepil iedere drie weken een stopweek houden. In een stopweek slik je geen anticonceptiepillen gedurende een week lang, wat betekent dat je gaat menstrueren. Eigenlijk is het geen echte menstruatie die je krijgt, maar gaat het om een gemanipuleerde menstruatie die opgewekt wordt door het niet slikken van de pil. In feite is het een bloeding die veroorzaakt wordt omdat de pil niet meer geslikt wordt en is het geen natuurlijke ongesteldheid.

Tijdens de stopweek

Als je een stopweek inlast, word je ‘ongesteld’. Je menstrueert niet op een natuurlijke manier en omdat het lichaam dit zelf wil, maar je verliest wel bloed. Dit komt omdat een klein gedeelte van het baarmoederslijmvlies afgestoten wordt, een belangrijk achterliggend doel van de stopweek. Word je niet meer ongesteld omdat je de pil doorslikt, dan word er geen baarmoederslijmvlies meer afgestoten.

Waarom geen stopweek meer inlassen?

Er zijn veel vrouwen die niet meer iedere maand een stopweek inlassen of zelfs helemaal geen stopweken meer inlassen en dit is niet voor niets. Las je geen stopweken meer in, dan word je namelijk niet ongesteld. Dit betekent dat je geen last meer hebt van hoofdpijn, rugpijn, buikkrampen en andere vervelende klachten die je tijdens de menstruatie krijgt, maar helemaal nergens last van hebt. Zeker mensen die ernstige menstruatieklachten hebben, wordt aangeraden om minder vaak een stopweek in te lassen door de pil door te slikken. Slik je de pil door, dan worden de menstruatieklachten namelijk steeds minder erg. Meer weten over de voordelen van het doorslikken van de pil? Lees dan meer over de pluspunten van het niet inlassen van een stopweek in onderstaande alinea.

De voordelen van het doorslikken van de pil

Er zijn enkele voordelen verbonden aan het niet inlassen van een stopweek, ofwel het doorslikken van de pil. De belangrijkste voordelen van het doorslikken van de anticonceptiepil, zijn de volgende:

  • Je wordt niet meer ongesteld en hebt dus geen menstruatieklachten.
  • Het hormoonpeil van het lichaam wordt stabieler, waardoor menstruatieklachten minder zijn als je wel ongesteld wordt.
  • Menstruaties worden lichter en korter.
  • Je hoeft minder tampons en maandverband te kopen en bespaart op deze manier geld.

Vooral vrouwen die te maken hebben met ernstige menstruatieklachten, een ernstige vorm van PMS of de aandoening endometriose, wordt aangeraden vaker de stopweek over te slaan door de pil door te slikken. Door de pil door te slikken, worden hun klachten namelijk vanzelf minder.

De nadelen van het doorslikken van de pil

Het overslaan van de stopweek brengt enkele voordelen met zich mee, maar het kan zeker ook enkele nadelen hebben. De belangrijkste nadelen van het doorslikken van de pil, zijn de volgende:

  • Je weet niet meer zeker of je zwanger bent of niet. Veel vrouwen zien de menstruatie als een verzekering dat ze niet zwanger zijn, maar bij het doorslikken van de pil word je niet ongesteld en heb je deze verzekering dus niet meer.
  • Je kunt doorbraakbloedingen krijgen: bloedingen buiten de menstruatie om.
  • Je slikt meer pillen, wat betekent dat je meer geld moet betalen voor de anticonceptiepil. Krijg je de anticonceptiepil niet vergoed, dan betekent dit dat je de kosten zelf moet dragen.

De pil doorslikken: is het gevaarlijk?

Het is niet voor niets dat artsen veel vrouwen aanraden om de pil wat vaker door te slikken: dit is namelijk niet gevaarlijk of schadelijk. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat het doorslikken van de pil niet voor altijd kan. Je kunt een paar maanden de pil doorslikken, maar na een paar maanden moet je toch echt een keer menstrueren om je hormoonpeil weer een beetje op het juiste niveau te krijgen en overtollig slijm in de baarmoeder af te stoten. Daar komt nog bij dat als je voor altijd door blijft slikken, je vaker doorbloedingen krijgt en deze doorbloedingen bovendien erg heftig kunnen worden. Een doorbloeding kan zelfs zo heftig worden, dat het net lijkt of je ongesteld bent. Vervelend, want je weet niet wanneer je door gaat bloeden en dit betekent dat je je niet goed voor kunt bereiden op dit probleem.

De meeste dokters adviseren om de anticonceptiepil drie maanden door te slikken en daarna een stopweek in te lassen. Volgens hen is de stopweek nodig om het opgebouwde baarmoederslim af te voeren, zodat de baarmoeder weer goed schoon is. Slik je de pil voor altijd door, dan wordt er geen baarmoederslijm meer afgevoerd en dit kan op de lange termijn voor klachten zorgen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…