Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Mannelijke anticonceptiepil heel dichtbij nadat testen bij muizen 99 procent efficiënt bleken

Florian Callens
2 min read

Een nieuwe anticonceptiepil voor mannen die voorkomt dat vrouwen zwanger kunnen worden, heeft bij proeven bij muizen heel hoopgevende resultaten opgeleverd. Het interessante aan deze potentieel baanbrekende pil is dat ze niet hormonaal is en dus geen bijwerkingen heeft.

‘Wetenschappers proberen al tientallen jaren een effectief oraal anticonceptiemiddel voor mannen te ontwikkelen, maar er zijn nog steeds geen goedgekeurde pillen op de markt’, zegt onderzoeker Abdullah Al Noman van de Minnesota University aan de wetenschappelijke website EurekAlert!.

‘De meeste lopende klinische testen naar anticonceptiva voor mannen zijn gericht op het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Dat leidt echter vaak tot zwaarlijvigheid, depressie en verhoging van slechte cholesterol. Wij wilden daarom een niet-hormonale pil ontwikkelen om die bijwerkingen te voorkomen’, gaat hij verder.

Geen bijwerkingen, niet blijvend

Om dat te doen ontwikkelden de onderzoekers een pil die werkt door vitamine A te blokkeren. Die vitamine is namelijk cruciaal bij de verwekking. De pil die door het team van Noman ontwikkeld is, is recent met succes getest op muizen. Na vier weken orale toediening was het aantal zaadcellen drastisch verminderd, waardoor de anticonceptiepil 99 procent efficiënt bleek in het voorkomen van zwangerschappen.

Bovendien werden geen bijwerkingen vastgesteld. Zo’n vier tot zes weken na het stoppen van het nemen van de anticonceptiepil slaagden de muizen er wel weer in om zonder problemen nakomelingen te verwekken.

Nog dit jaar testen op mensen

Professor Gunda Georg, medeauteur van de studie die het laboratorium leidt, hoopt na de succesvolle studies op muizen de revolutionaire pil binnenkort op mensen te kunnen testen. De klinische testen daarvoor zouden al in het tweede of derde kwartaal van 2022 kunnen beginnen.

Door Florian Callens

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…