Er zijn verschillende soorten anticonceptiemiddelen om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Sommige methodes zijn zeer betrouwbaar en zorgen ervoor dat er bijna geen kans is op een zwangerschap. Andere methodes zijn minder betrouwbaar en zijn misschien niet geschikt om te gebruiken. Een aantal soorten anticonceptiemiddelen zijn op een rijtje gezet.
De anticonceptiepil
Eén van de meest betrouwbare anticonceptiemiddelen mits ze niet vergeten worden is de anticonceptiepil. Deze pil wordt drie weken lang iedere dag geslikt op hetzelfde tijdstip. Na drie weken volgt er een stopweek met de gebruikelijke menstruatiebloeding. Door de anticonceptiepil te slikken vind er geen eisprong plaats en kan eventueel sperma lastiger bij de baarmoeder komen. Het is alleen wel belangrijk dat de anticonceptiepil iedere dag consequent wordt ingenomen.
Als de pil vergeten wordt dan ben je ineens onbeschermd afhankelijk van de periode wanneer je de pil vergeet. Vooral de eerste week is cruciaal als het gaat om het vergeten van de pil. Mocht je de pil altijd netjes innemen dan blijft de kans dat je zwanger raakt heel erg klein met slechts 0,01 procent.
Het spiraaltje
Als je bang bent dat je de pil vergeet dan is dit eigenlijk geen optie. Voor deze vrouwen is het spiraaltje een prima oplossing. Je hebt hier geen omkijken naar en je dient deze enkel door een arts te laten plaatsen. Dit spiraaltje wordt in de baarmoederholte geplaatst en is gemaakt van koper. Zaadcellen komen hierdoor automatisch in aanraking met het spiraaltje en worden hierdoor onvruchtbaar gemaakt. Daarnaast wordt er voorkomen dat een eicel naar de baarmoeder kan gaan om zich daar te nestelen.
Als je kiest voor een koperspiraaltje dan kan deze tien jaar blijven zitten. Na tien jaar kan je het spiraaltje weghalen en een nieuwe laten plaatsen. De betrouwbaarheid van het voorbehoedsmiddel is heel hoog met slechts 0,1 tot 1 % kans op een zwangerschap. Het nadeel van een spiraaltje is dat menstruaties heviger kunnen worden. Eventueel kan je ook kiezen voor een hormoonspiraaltje. Hierbij blijft de menstruatie vaak weg alleen dien je wel na vijf jaar het spiraaltje te laten vervangen. De betrouwbaarheid is hetzelfde.
Condoom
Eén van de meest gebruikte voorbehoedsmiddelen is het condoom. Het grootste voordeel aan een condoom is dat het tevens tegen een SOA beschermd. Als je jezelf tegen een SOA wil indekken dan dien je dit te combineren met een anticonceptiepil. Hierdoor dien je eigenlijk twee voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Als een condoom goed gebruikt wordt dan is het risico op een zwangerschap klein. De meeste condooms zijn als extra voorbehoedsmiddel ook nog eens voorzien van een zaaddodend middel. De kans op een zwangerschap is hierdoor ongeveer 3 tot 5%. De anticonceptiepil of een spiraaltje is dus wel betrouwbaarder, maar het condoom kan ook prima gebruikt worden.
Prikpil
Een andere oplossing als je een anticonceptiepil steeds vergeet is de prikpil. Dit is een pil die iedere drie maanden wordt geprikt met een injectie. De injectie wordt gegeven door een arts. In de injectie zit een hoge dosis hormonen dat ervoor zorgt dat je drie maanden lang beschermd bent tegen een zwangerschap. Je wordt met de prikpil wel nog gewoon ongesteld en je kan dit niet uitstellen zoals met de menstruatiepil. Een groot nadeel van de prikpil is dat als je ermee stopt het nog één tot twee jaar kan duren voor je weer vruchtbaar bent.
Het is dus geen methode als je over een paar jaar aan een gezin wilt werken. De betrouwbaarheid is overigens net zo hoog als met de anticonceptiepil. Voor sommige vrouwen is de betrouwbaarheid zelfs hoger omdat je geen rekening hoeft te houden met het feit dat je de pil kan vergeten.
Alle anticonceptiemiddelen op een rijtje
- Anticonceptiepil
- Prikpil
- Spiraaltje
- Hormoonspiraaltje
- Condoom
- Vrouwencondoom
- Prikpil
- Anticonceptie pleister
- Implantaat
- Vaginale anticonceptiering
- Morning afterpil
- Castratie of sterilisatie
Anticonceptie na de zwangerschap
Wat met anticonceptie na de zwangerschap?
Anticonceptie na de bevalling biedt uitgebreide informatie over trends in het verloskundig handelen in Nederland, de plaats van de bevalling en gegevens over borstvoeding. De specifieke voorwaarden die gesteld worden aan anticonceptie na de bevalling worden besproken.
Het boek geeft bovendien actuele informatie over alle methoden van anticonceptie die momenteel beschikbaar zijn. Het is een waardevol naslagwerk voor diverse hulpverleners, zoals huisartsen, verloskundigen, kraamverpleegkundigen, nurse practitioners, en ter verwerving van basiskennis voor studenten geneeskunde. Ook is Anticonceptie na de bevalling zonder meer aan te bevelen aan de ge nteresseerde, kritische gebruiker van anticonceptiemiddelen.