Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat zijn de voordelen van een anticonceptiepil?

Olivier
4 min read

Bijna de helft van de vrouwen maakt gebruik van de anticonceptiepil om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Aan de pil zitten veel voordelen, maar ook een aantal nadelen. Als je nog twijfelt over het gebruik van de pil dan is het slim om de voordelen te vergelijken met andere anticonceptiemiddelen. Je kan zo een keuze maken welke anticonceptie het beste bij je past. 

Een betrouwbaar middel om een zwangerschap te voorkomen

Eén van de grootste voordelen van een anticonceptiepil is dat het één van de meest betrouwbare middelen is om een zwangerschap te voorkomen. De kans op een zwangerschap is slechts 0,01 procent. Mits er natuurlijk geen pil vergeten wordt of er andere omstandigheden zijn, waardoor de werking van de pil minder wordt.

Menstruatie

Een reden waarom veel vrouwen al jong aan de anticonceptiepil gaan heeft niets te maken met de anticonceptie zelf. Vaak gaan vrouwen al aan de pil vanwege de menstruatie. Met de pil is het mogelijk om regelmatig ongesteld te worden terwijl sommige vrouwen vrij onregelmatig zijn. Ze hebben hierdoor op onverwachte momenten hun menstruatie. Daarnaast is het moment van de menstruatie te verschuiven naar een moment dat dit beter uitkomt.

Bijvoorbeeld als je niet op vakantie bent of als het je uitkomt. Bij de meeste pillen is het mogelijk om tot wel drie maanden je menstruatie uit te stellen. Zo wordt je het slechts één keer in de drie maanden in plaats van elke maand.

Vermindering van menstruatieklachten

Een groot voordeel bij veel jonge meisjes is de vermindering van menstruatieklachten. Veel vrouwen zijn soms 7 dagen ongesteld in plaats van drie dagen. Het gaat hierbij om zulke erge klachten dat er bloedarmoede kan ontstaan. Door aan de anticonceptiepil te gaan wordt het bloedverlies beperkt en worden klachten als buikpijn en misselijkheid een stuk minder. Bij vrouwen met problemen tijdens en rond hun menstruatie in de vorm van menstruatieklachten wordt een anticonceptiepil vaak aangeraden. Eventueel kan je hierover overleggen met de huisarts wat het beste advies is. Vaak is de pil wel de beste oplossing voor menstruatieklachten.

Helpt tegen acne

Tijdens de puberteit krijgen veel pubers last van acne. Dit is in principe heel normaal, maar voor veel pubers kunnen de klachten hoog oplopen. Bij ernstige acne wordt vaak de pil uitgeschreven aan meisjes. De pil bevat een bepaalt hormoon, waardoor acne verminderd wordt. Zo wordt door het gebruik van de anticonceptiepil de acne een stuk minder. Sommige andere huidaandoeningen worden ook minder door het gebruik van de anticonceptiepil.

Verkleint het risico op PMS

Ongeveer 4% van de vrouwen krijgen op de leeftijd tussen 15 en 45 jaar last van PMS. Dit wordt ook wel het premenstrueel syndroom genoemd dat ontstaat voor het begin van de menstruatie. Vrouwen kunnen door dit syndroom last krijgen van huilbuien, hartkloppingen, opgezwollen borsten, depressieve gevoelens, angsten en prikkelbaarheid in combinatie met agressie. Eén van de behandelingen tegen PMS is het gebruik van de anticonceptiepil. Deze pil helpt niet alleen PMS te behandelen, maar verkleind ook nog eens het risico om PMS te ontwikkelen. 

Eenvoudig in gebruik

Misschien wel één van de grootste pluspunten is het gebruik van een anticonceptiepil. Bij een spiraaltje dien je weer de grote drempel over te stappen om deze te laten plaatsen in de baarmoeder. Bij een anticonceptiepil heb je dit soort problemen niet en neem je gewoon s’avonds één pil in. Het gebruik is zo eenvoudig dat het bijna niet mis kan gaan. Zodra de pil strip op is begin je met een stopweek en na afloop van de stopweek ga je weer aan de slag met een nieuwe pilstrip. Deze eenvoud is de reden dat veel vrouwen kiezen voor de anticonceptiepil. 

De voordelen van anticonceptiepil op een rijtje

  • Altijd beschermd tegen een zwangerschap
  • Menstruatieklachten worden verminderd
  • Acne wordt afgeremd
  • Minder bloedverlies tijdens menstruatie
  • PMS komt minder vaak voor
  • Eenvoudig te gebruiken
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…