Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De pil vergeten? Is de morning-afterpil een oplossing?

@nick
4 min read

Het gebeurd iedere vrouw weleens dat de pil vergeten wordt. De gevolgen van het vergeten van de pil zijn heel erg afhankelijk van de periode dat je de pil slikt. Ten eerste is het belangrijk om te kijken hoe lang je hem vergeten bent. Je bent pas officieel te laat als je de pil niet binnen 12 uur hebt ingenomen. Je bent dan gewoon nog beschermd tegen een eventuele zwangerschap. Stel je slikt normaal rond 22.00 de pil dan heb je nog tot 10.00 de tijd om de pil als nog in te nemen. Je kan dan de tweede pil gewoon weer om 22.00 innemen zonder dat je hier last van krijgt. Het maakt niet uit dat er nu slechts twaalf uur tussen de volgende pil zit.

De pil vergeten in de eerste week

Als je de pil bent vergeten in de eerste week dan dien je als nog de vergeten pil in te halen. Het maakt niet uit of de pillen nu vlak naar elkaar worden ingenomen. Ze mogen zelfs allebei tegelijk worden ingenomen indien dit nodig is. De rest van de pillen worden gewoon volgens schema ingenomen. Alleen vanaf de dag nadat je de pil vergeten bent is het medicijn zeven dagen lang onveilig.

Het is aan te raden om geslachtsgemeenschap met een condoom te hebben om zo een niet geplande zwangerschap te voorkomen. Mocht je twee dagen voor het vergeten van de pil geslachtsgemeenschap hebben gehad dan kan de pil ook onveilig geweest zijn. Het kan slim zijn om contact op te nemen met de huisarts.

De pil vergeten in de tweede week

In de tweede week dien je als nog de vergeten pil in te nemen. Het maakt niet uit of je hiervoor twee pillen tegelijk dient in te nemen. De rest van de strip dient gewoon volgens het normale schema ingenomen te worden. Er zijn verder geen verdere gevolgen en er is geen risico dat je zwanger raakt door het vergeten van de pil. Je loopt alleen wel het risico als blijkt dat je twee pillen ben vergeten in de tweede week.

Het is nu slim om even contact op te nemen met de huisarts of om te controleren of je misschien zwanger bent. Hierbij tellen zelfs de twee dagen mee voordat je de pil bent vergeten. Let hier dus goed op als je in de tweede week de pil vergeet.

De pil vergeten in de derde week

De pil vergeten in de derde week heeft misschien wel de grootste gevolgen van allemaal. Je kan eventueel de pil als nog slikken en vervolgens de pil één week langer te slikken. Je maakt hiervoor dus gebruik van één nieuwe strip waarbij je de eerste week doorslikt. Pas na deze zeven dagen begin je aan de stopweek en blijf je gewoon beschermd tegen een eventuele zwangerschap. Een andere optie is dat je direct stopt met de pilstrip en dus de stopweek eerder inlast. De menstruatie komt hierdoor eerder opgang, maar je blijft wel gewoon beschermd.

De morning-afterpil bij het vergeten van de pil

Als je in de eerste week de anticonceptiepil bent vergeten dan heb je het grootste risico op een zwangerschap. Als er geslachtsgemeenschap in de zeven dagen na het vergeten van de pil is geweest dan heb je onbeschermde seks gehad. Dit is ook zo als je twee dagen voor het vergeten van de pil geslachtsgemeenschap hebt gehad. In deze periode is het slim om de morning-after pil te slikken. Als de anticonceptiepil gewoon is doorgeslikt tijdens de stopweek dan is er niets aan de hand en is er geen morning-afterpil nodig.

Redenen om de morning after pil te gebruiken

  • Vergeten van de pil in de eerste week met geslachtsgemeenschap.
  • Diarree en binnen 48 uur geslachtsgemeenschap gehad.
  • Braken binnen 3 uur na inname van de anticonceptiepil en met geslachtsgemeenschap.

Door @nick

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…