Overlegcomité: mondmaskers mogen af op openbaar vervoer
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Inhoud
De anticonceptiepil bestaat nog niet zo lang. Maar er bestaan nog steeds verschillende hardnekkige mythes over. Wij zetten ze op een rijtje.
Vele vrouwen geloven dat ze moeilijker zullen zwanger worden als ze na een lange tijd stoppen met het nemen van de pil. Onderzoek wijst uit dat dit niet het geval is. Je hormonen zullen zich even moeten aanpassen als je stopt met de pil. Maar het wordt niet moeilijker om zwanger te worden naarmate je de pil langer hebt genomen.
Het is een misverstand dat je helemaal geen kans hebt om zwanger te worden als je de pil neemt. De kans dat je zwanger wordt is erg klein, maar zeker niet onbestaande. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn als je de pil neemt.
De anticonceptiepil is niet gevaarlijk voor vrouwen en je mag ze zolang gebruiken als je wil. Je hoeft dus geen pauze te nemen, het is niet ongezond voor je lichaam.
Er zijn ook misverstanden over de morning-afterpil. Sommige vrouwen geloven dat het een soort abortus is die je zelf kan uitvoeren, dat is niet het geval. Een morning-afterpil kan enkel verhinderen dat een bevruchting plaatsvindt. Als je toch zwanger bent zal een morning-afterpil niets voor je kunnen doen.
Tijdens je menstruatie kan inderdaad geen bevruchting plaatsvinden. Maar omdat zaadcellen een week in je lichaam kunnen overleven kunnen ze na je menstruatie alsnog een nieuwe eicel bevruchten. Als je seks hebt tijdens je menstruatie kan je maar beter een condoom of een ander voorbehoedsmiddel gebruiken.
Lees aandachtig de bijsluiter van je anticonceptiepil. Het duurt meestal één tot twee maanden voor je pil een zwangerschap kan voorkomen. Je bent dus niet onmiddellijk beschermd als je de pil neemt.
Je hebt misschien al eens gehoord dat de pil je beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Dit is zeker en vast niet het geval. Gebruik bij wisselende relaties altijd eerst een condoom en laat je samen testen op seksueel overdraagbare aandoeningen zoals het hiv-virus.
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon