Covid-19: Besmettingen en ziekenhuisopnames dalen verder
De voorbije week werden in België gemiddeld 2.344 nieuwe besmettingen met het virus Covid-19 geregistreerd. Dat betekende een daling met 3 procent tegenover de...
Inhoud
In België heeft ongeveer 11 procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd een spiraaltje. Omdat er recentelijk twee nieuwe modellen op de markt zijn gebracht die over het algemeen minder complicaties met zich meebrengen dan de standaard modellen, is het spiraaltje steeds populairder geworden.
Op deze pagina lees je meer over het anticonceptiespiraaltje, ook wel het spiraaltje genoemd. Zo lees je eerst meer over de werking van het spiraaltje, om vervolgens meer te weten te komen over de kosten van het spiraaltje en de positieve en negatieve ervaringen met het spiraaltje.
Een spiraaltje is een voorwerp dat in de baarmoeder geplaatst wordt om een afstotingsreactie uit te lokken. Dit betekent dat alle losliggende cellen, zoals zaadcellen en eicellen, aangevallen en vernietigd worden door de witte bloedlichaampjes in het lichaam. Daar komt nog bij dat de koper waar het spiraaltje van gemaakt is, de functie en de beweeglijkheid van de zaadcellen verstoort en de transport van de eicel naar de baarmoeder tegenhoudt. Hierdoor blijft een bevruchting uit, waardoor het spiraaltje een prima voorbehoedsmiddel is.
De kosten van het anticonceptiespiraaltje variëren tussen de 110 en 150 euro. De kosten die je moet betalen, zijn afhankelijk van het merk spiraaltje dat je kiest. Neem je het spiraaltje van het merk Mirena, dan betaal je 148 euro voor het anticonceptiemiddel. Er is geen tussenkomst van het ziekenfonds voorzien en ben je jonger dan 21 jaar, dan betaal je niets. Neem je het spiraaltje met de naam Jaydess, dan betaal je 145 euro voor dit anticonceptiemiddel. Vrouwen die jonger zijn dan 21 jaar, betalen nog maar 37 euro voor dit spiraaltje. Tot slot is er nog het hormonale spiraal met de naam Levosert. Dit spiraaltje kost 118 euro en als je jonger bent dan 21 jaar, betaal je slechts 10 euro voor dit spiraaltje.
Let op! Indien je het spiraal in een ziekenhuis laat plaatsen, heb je enkel recht op terugbetaling wanneer je het spiraal aankocht in een publieke apotheek (en niet in de ziekenhuisapotheek). Je dient dus eerst om een voorschrift te vragen bij de huisarts, waarmee je het spiraal aankoopt in een gewone apotheek en dit vervolgens meeneemt naar het ziekenhuis.
Over het algemeen zijn er enkele positieve ervaringen met het anticonceptiespiraaltje te noemen, die ook wel bestempeld worden als de voordelen van het spiraaltje. De belangrijkste voordelen van het spiraaltje op basis van positieve ervaringen van vrouwen die het spiraaltje hebben, zijn de volgende:
Kortom: het spiraaltje is veilig, gaat lang mee, is gebruiksvriendelijk en gemakkelijk en de effecten van het spiraaltje zijn meteen verdwenen als je het spiraaltje laat verwijderen. Wil je zwanger worden, dan is dit zeker een groot voordeel.
Hoewel het spiraaltje vele voordelen met zich meebrengt, kan dit anticonceptiemiddel ook enkele nadelen met zich meebrengen. De belangrijkste nadelen op basis van negatieve ervaringen van vrouwen die het spiraaltje dragen, zijn de volgende:
Lees de voor- en nadelen goed door en bepaal of het spiraaltje wel of niet bij jou past.
De voorbije week werden in België gemiddeld 2.344 nieuwe besmettingen met het virus Covid-19 geregistreerd. Dat betekende een daling met 3 procent tegenover de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon