Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

2 op 3 heeft ooit last van rugpijn. Dé oorzaak?

Olivier
3 min read

Rugpijn is vaak een gevolg van een ongewone belasting (over- of onderbelasting) van de rug. Op nummer 1 voor beide belastingen staat echter dezelfde reden: de zittende levensstijl die toeneemt op het werk en thuis. Mensen zitten gemiddeld 9 uur stil of tussen de 50 en 80% van de dag.

Overbelasting

Overbelasting is, zoals het woord het zegt, je rug die een te grote last moet dragen of een zekere druk (letterlijk) die je voelt op je rug. Dit komt voornamelijk door een lange periode in dezelfde positie te blijven zitten of liggen. Ook verkeerd tillen of te zware voorworpen opheffen zullen je rug belasten. Fysieke pijn aan de rug kan ontstaan door stress of overgewicht, ongelijke lengte van benen of bekkeninstabiliteit.

Onderbelasting

Door een toenemende sedentaire levensstijl (licht actieve taken uitvoeren al zittend zonder te bewegen tussendoor) verzwakken de rugspieren. Dit zorgt voor een verminderde belastbaarheid van de rug met rugpijn als gevolg. Vaker opstaan van je bureau tijdens de werkuren én na het werk zeker een half uur bewegen kunnen helpen om de spieren in je rug weer stevig te krijgen. Vergeet niet dat het een dubbele oplossing is: een uur fietsen maar daarna uren achter je pc of in de zetel hangen zal niet bijdragen aan een gezondere levensstijl.

De goede zithouding

Als je een hele dag op kantoor achter een scherm zit, is het belangrijk dat je ten eerste een goede, ergonomische stoel hebt of een kussentje in de rug kan je helpen steunen. Aangezien zitten altijd een enorme belasting is voor de rug, moet je letten op je zithouding. Houd je rug recht, benen lichtjes gespreid en schouders naar achteren getrokken. Kantel je bekken licht naar voren; je moet voelen dat je op je zitbeenknobbels zit voor een gezonde zithouding. Probeer eens een zitbal, hierdoor moet je wel noodgedwongen rechtzitten.

Vermijden bij hevige rugpijn

Als je voortdurend een pijngevoel hebt in de (lage) rug, dan ga je uiteraard best naar een dokter. Maar zelf kan je ook letten op bepaalde dingen en je dagelijkse activiteiten licht aanpassen.

Denk steeds aan je houding, loop niet met een gebogen rug maar trek je schouders naar achteren om je rug te rechten. Dit zal even wennen in het begin, maar de volharding zal lonen.

Als liggen even de pijn verlicht, dan kan je in een goede lighouding (op je zij met gebogen benen) even platliggen. Maar langdurig liggen verzwakt de spieren, dus let op hiermee.

Vermijd te lang in de auto zitten. Stop elk uur om de benen te strekken en je spieren te ontspannen. Ook te lang in dezelfde positie zitten of liggen, kan voor stramme spieren zorgen. Op het werk om de 20 minuten even rondlopen is een must voor elke werknemer om rugpijn en andere gezondheidsrisico’s te vermijden.

Zit jij te veel neer tijdens de werkuren of na het werk? Doe de test!

Zit jij te veel neer tijdens de werkuren of na het werk? Doe de test!

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…