Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Rugpijn als je ‘s morgens wakker wordt? Lees deze tips!

4 min read

Lig je comfortabel, maar heb je het toch weer in je rug als je wekker ‘s morgens gaat? Dan is waarschijnlijk je slaaphouding voor je rug niet optimaal. Lees deze tips zodat je met minder rugpijn wakker wordt. De juiste matras welke bij je slaaphouding past, gaat je helpen. 

Ontdek de oorzaak van rugpijn na slapen

Waarom heb jij eigenlijk rugpijn? Probeer eerst tot de kern te komen en te ontdekken waarom je hoge of lage rugpijn hebt. Ligt het aan je ‘ zwakke ‘ rug? Of komt het misschien doordat je op het verkeerde bed ligt? Wanneer omrollen in bed pijn doet, heb je waarschijnlijk een instabiele wervelkolom. Heb je vooral ‘s morgens pijn? Dan is het waarschijnlijk je matras of slaaphouding, die je rugpijn veroorzaakt. 

Lage rugpijn, kies voor deze slaaphouding

Wanneer je de juiste slaaphouding hebt, word je wakker met minder klachten dan voordat je ging slapen. Of je een rug, buik of zijslaper bent, is bepalend wat de beste slaaphouding voor jou is. 

Buikslaper

Slaap jij het liefst op je buik? Dan hebben we slecht nieuws. Deze houding is niet goed voor je rug en nek. Zeker als je al klachten hebt. Kan je echt niet slapen als je niet op je buik ligt? Kies dan voor een stevig matras

Zijslaper

Wanneer je ‘s nachts het liefst op je zij ligt, zorg er dan voor dat je wervelkolom in een rechte lijn ligt. Mocht je al last hebben van schouderbladen of lage rugklachten, dan kan je een extra kussen pakken. Leg deze voor je borst en laat je arm(en) hier op rusten. Pak eventueel ook een extra kussen voor je benen om problemen in je bekkengewrichten te voorkomen. 

Rugslaper?

Heb je last van lage rugpijn, en slaap je het liefst op je rug? Leg dan eens een kussen onder je knieën als je naar bed gaat. Dit zorgt dat er minder spanning op je rug komt te staan. Het perfecte matras voor een rugslaper is eentje die wat dikker en wat zachter is. 

Wat voor slaper jij ook bent, er is niet maar één matras wat bij je past. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor er rugpijn ontstaat. Bij iedereen is het anders, maar het is wel belangrijk dat je let bij het kopen van een matras of het matras past bij je voorkeurshouding. 

Beweging overdag voldoende. 

Je kunt rugpijn na het slapen voorkomen, als je overdag voldoende beweegt. Ook als je al last van je rug hebt, is bewegen beter voor je dan blijven liggen. Doe bijvoorbeeld een van deze oefeningen.  Zorg er wel voor dat je het niet forceert! Zwemmen, wandelen en yoga zijn sporten die je spieren en gewrichten soepel houden. Probeer eens een van deze sporten om je rugklachten te verminderen. Zeker als  je meer dan 40 uur per week achter een bureau zit, is het belangrijk dat je regelmatig sport. Zo zorg je voor een betere balans voor je rug.  

Slaap genoeg. 

‘s nachts kan je lichaam herstellen. Door goed te slapen kan je lichaam bijkomen van de belasting van je spieren en gewrichten waardoor je overbelasting tegen gaat. Slaap ongeveer 7 tot 9 uur per dag om goed bij te komen. 

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…