Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Rugpijn bij Kinderen – En wat je eraan kunt doen

Olivier
5 min read

Als je iets zwaars hebt getild en de spieren in je rug hebt gebruikt om dit te doen, als je flink gesport hebt of als je lang in dezelfde houding hebt gezeten, kun je rugpijn krijgen. Dit is niet alleen bij volwassenen zo, maar geldt ook zeker bij (jonge) kinderen. Heeft een kind te maken met rugpijn, dan duidt dit niet meteen op een achterliggend probleem of een vervelende aandoening. Heeft het kind echter vaker te maken met rugpijn, gaat de rugpijn maar niet weg of wordt de pijn in de rug erger, dan kan dit mogelijk wel duiden op een ernstiger probleem.

Op deze pagina lees je meer over de rugpijn bij kinderen. Zo lees je wat de mogelijke oorzaken van de rugpijn kunnen zijn, maar ook hoe je rugpijn bij kinderen moet laten behandelen. Heeft jouw kind te maken met pijnklachten in de rug? Dan is het lezen van dit artikel zeker een aanrader om een duidelijker beeld te krijgen van de klachten van jouw kind. Bij kinderen van 3, 5, 6, 10, 12, … kan rugpijn samenkomen met overgeven en koorts. Of soms is het een kwaaltje na het springen op bvb. een trampoline. En natuurlijk ligt een zware boekentas ook maar al te vaak aan de basis van de klachten in de rug.

De mogelijke oorzaken van rugpijn bij kinderen

Er zijn diverse onschuldige oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van rugpijn bij kinderen, waaronder het verkeerd tillen van zware voorwerpen (vanuit de rug, niet vanuit de beenspieren), veel sporten of het hebben van een verkeerde houding. Deze oorzaken zijn niet gevaarlijk en duiden niet op een achterliggend probleem, maar er zijn ook zeker wel mogelijke oorzaken van rugpijn bij kinderen die dit wel doen. Denk er dus niet te licht over als jouw kind klaagt over rugpijn, want dit kan ook duiden op een vervelend lichamelijk probleem bij jouw zoon of dochter.

Achterliggende oorzaken van rugpijn bij kinderen die duiden op een achterliggend probleem of een vervelende aandoening, zijn de volgende:

  • Spondylolysis: spondylolysis is een afwijking in de wervels die bij ongeveer 5 procent van de totale wereldbevolking voorkomt. Het betreft een afwijking in de wervelboog, die klachten geeft als de wervel gaat verschuiven. Kinderen die deze afwijking hebben, hebben doorgaans last van rugpijn in de lage rug.
  • Spondylodiscitis: spondylodiscitis is een door een bacterie veroorzaakte ontsteking in de tussenwervelschijf en het aangrenzende gebied van de wervel in de rug. Heeft een kind deze ontsteking, dan heeft het kind pijn in de rug en bovendien koorts.
  • Tumoren in de rug: tumoren in de rug zijn erg zeldzaam en komen zeker niet veel voor bij kinderen, maar dit betekent niet dat deze mogelijkheid zomaar genegeerd moet worden bij het onderzoeken van rugpijn bij kinderen.
  • De ziekte van Scheuermann: de ziekte van Scheuermann is een afwijking aan de borstwervels die aanleiding geven tot het ontstaan van een hoge rug.
  • Een nierbekkenontsteking: een nierbekkenontsteking veroorzaakt pijn in de zij, pijn in de rug en koorts.

Zoals je ziet, zijn er diverse aandoeningen die voor rugpijn bij kinderen kunnen zorgen. Natuurlijk heeft jouw kind niet per definitie te maken met een aandoening als hij of zij een keer rugpijn heeft, maar bij terugkerende rugpijn, rugpijn die maar niet over gaat of rugpijn die steeds erger wordt kan er wel sprake zijn van een van bovenstaande achterliggende aandoeningen.

De behandeling van rugpijn bij kinderen

Welke behandeling een kind nodig heeft om de rugklachten te laten verdwijnen, is geheel afhankelijk van de oorzaak van de klachten. Worden de pijnklachten in de rug veroorzaakt door overbelasting, bijvoorbeeld door te veel sporten? Dan is het voldoende om rust te nemen en de klachten op deze manier te laten verdwijnen. Is de achterliggende oorzaak een nierbekkenontsteking, dan moet deze oorzaak bestreden worden om de pijnklachten te laten verdwijnen.

Om te achterhalen welke behandeling jouw kind nodig heeft om van zijn of haar pijnklachten af te komen, is het belangrijk om eerst te laten onderzoeken waar de pijnklachten vandaan komen. Dit kun je soms zelf doen door te achterhalen wat jouw kind de afgelopen dagen heeft gedaan (veel gesport? Lang gebogen gezeten? Veel getild?), maar vaak moet je naar de dokter om de achterliggende oorzaak van de pijnklachten te laten onderzoeken. Is de achterliggende oorzaak van de rugpijn gevonden, dan wordt er direct een behandeling gestart om de pijn te laten verdwijnen.

Je hoeft niet meteen naar de dokter als jouw kind een keer rugpijn heeft, want dit kan ook veroorzaakt worden door overbelasting. Heeft je kind echter vaker last van rugpijn, gaat de rugpijn maar niet weg of wordt de pijn steeds erger? Dan is het wel verstandig om naar de dokter te gaan. Ook als er andere symptomen optreden naast de rugpijn, zoals koorts, is het verstandig om een dokter te bezoeken met jouw kind. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…