Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Endometriose

Als een vrouw te maken heeft met endometriose, komt het slijmvlies dat aan de binnenkant van de baarmoeder zit ook buiten de baarmoeder voor. Dit lijkt misschien niet gevaarlijk of schadelijk, maar het kan voor vervelende klachten zorgen en bovendien een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid. Op deze pagina lees je meer over endometriose, zodat je meer kennis hebt over deze aandoening en mogelijk gemakkelijker kunt herkennen of jij wellicht te maken hebt met deze aandoening.

Endometriose: een korte introductie

Vrouwen die te maken hebben met endometriose, hebben bijvoorbeeld baarmoederslijmvlies aan het oppervlak van verschillende organen en weefsels die in de buurt van de baarmoeder zitten. Denk hierbij aan de eierstokken en eileiders, maar ook aan de darmen en de blaas.

Iedere maand bereidt het baarmoederslijmvlies zich voor op de eventuele innesteling van een eicel. Als er geen eicel bevrucht wordt, wordt het slijmvlies door het lichaam verstoten en wordt de vrouw ongesteld. Het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder doet hier ook aan mee, maar dit slijmvlies heeft geen opening om het lichaam door te verlaten.

In tegenstelling tot het baarmoederslijmvlies dat inderdaad in de baarmoeder zit, kan dit slijmvlies het lichaam niet via de vagina verlaten. Hierdoor wordt het wel afgestoten, maar blijft het in het lichaam zitten. Het gevolg: pijnklachten en vervelende ontstekingen op diverse plekken van het lichaam. Vooral in de eierstokken kan het baarmoederslijmvlies zich vervelend ophopen. Dit kan ervoor zorgen dat er een cyste ontstaat: een holte die met bloed en water gevuld is.

Endometriose en de vruchtbaarheid

Endometriose is niet zo zeer gevaarlijk, maar het brengt wel een groot probleem met zich mee. Zo kan endometriose ervoor zorgen dat een vrouw minder vruchtbaar is, waardoor het krijgen van een kindje lastiger wordt. De endometriumhaard kan de afgifte van een eicel door de eierstok bijvoorbeeld verminderen, maar de eileider kan ook verkleefd raken door het baarmoederslijmvlies. Endometriose is zelfs een van de belangrijkste oorzaken voor een verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen van boven de 25 jaar oud.

De oorzaak van endometriose

Het is nog niet bekend hoe endometriose precies veroorzaakt wordt, maar er zijn wel enkele theorieën over het ontstaan van de aandoening. De bekendste theorie, is de theorie van de retrogade menstruatie. Een retrogade menstruatie wordt ook wel een terugvloeiende menstruatie genoemd. Het bloed stroomt hierbij niet alleen naar beneden om de vagina te verlaten, maar gaat ook voor een deel naar de eileiders en de bekkenholte. Hier veroorzaakt het endometriosehaarden, ofwel grote verzamelingen van baarmoederslijmvlies. Of dit ook echt de oorzaak is van endometriose, moet nog wetenschappelijk bewezen worden.

De klachten van endometriose

De meeste vrouwen die te maken hebben met baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder, ervaren helemaal geen klachten. Of je wel of geen klachten ervaart, heeft voor een groot deel te maken met de ernst van de aandoening en de locatie van de endometriosehaarden.

Heb je wel klachten door de endometriose, dan kun je de volgende symptomen ervaren:

  • Een pijnlijke menstruatie. Je hebt geen menstruatiepijn die al vanaf de puberteit aanwezig is, maar krijgt hevige pijnen die je vroeger niet had en die erger worden naarmate je ouder wordt.
  • Pijn bij het plassen en bij de ontlasting. Door het groeien van de endometriosehaarden, wordt de druk op de blaas en de darmen steeds hoger. Hierdoor heb je niet alleen vaker aandrang om te plassen of te ontlasten, maar kan dit ook pijnlijk worden.
  • Een pijnlijke vagina. Je kunt last hebben van pijnklachten bij het inbrengen van een tampon, maar ook bij het vrijen of bij een eenvoudige aanraking. Omdat de vagina verdikt is door de endometriose, is de vagina gevoeliger en vaak ook pijnlijker.
  • Abnormaal bloedverlies. Heb je endometriose, dan duurt de menstruatie vaak veel langer dan normaal en heb je meer bloedverlies. Niet alleen via de vagina, maar ook via de urinebuis en zelfs via de anus.

Welke klachten je ervaart als je endometriose hebt, is voor een groot deel afhankelijk van de ernst van de aandoening en de locatie van de endometriosehaarden. Dit betekent dat je niet altijd klachten ervaart, maar dat je een andere keer juist wel heel veel pijn kunt hebben en ongemakken kunt ervaren.

Naar de dokter met endometriose

Herken jij jezelf in een of meerdere van bovenstaande symptomen? Dan wordt aangeraden eens naar de dokter te gaan met jouw klachten. Misschien heb je geen endometriose, maar is er een ander probleem met de baarmoeder, de eierstokken of de menstruatie in het algemeen. Als de dokter endometriose vermoedt, wordt er een onderzoek gestart om te achterhalen of je inderdaad te maken hebt met deze aandoening.

Niets gevonden