Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

SARS

SARS staat voor Severe Acute Respiratory Syndrome en is een ontsteking van de long. Deze ziekte is sinds 2002 ontdekt en komt (gelukkig) niet heel veel voor. In dit artikel kun je alles lezen over deze nare en bovendien dodelijke ontsteking.

Wat is SARS?

SARS werd dus ontdekt in 2002. Echter pas in het jaar 2013 werd SARS voor het eerst geconstateerd in Europa. Er werden in 8 landen, 44 besmettingen geconstateerd. De helft van de mensen overleed aan deze ziekte. Wat doet SARS precies met je lichaam? SARS is een virusinfectie, welke op termijn lijdt tot een (dodelijke) longontsteking.

De oorzaak van SARS

Hoe wordt deze ziekte nu precies veroorzaakt? SARS wordt veroorzaakt door het SARS-virus. Dit virus stamt af van het bekende coronavirus. Met name oudere mensen zijn erg gevoelig voor SARS, maar de ziekte komt voor bij mensen van alle leeftijden. Het sterftecijfer bij deze ziekte is zeer hoog. Van alle besmettingsgevallen sterft circa 5 tot 15 procent.

Hoe vindt besmetting plaats?

Hoe raakt men precies besmet door dit virus? Besmetting vindt in de meeste gevallen plaats via de adem, maar mogelijk ook via contact met de huid. Andere mogelijkheden zijn: via urine, ontlasting, besmet water en besmet voedsel. Mensen in de omgeving van iemand met SARS lopen dus meer kant om de ziekte te krijgen.

Wat zijn de symptomen van SARS?

Twee tot zeven dagen na besmetting, zullen de eerste symptomen zich voordoen. Hieronder een overzicht van symptomen die voorkomen bij SARS.

  • Plotse verhoogde lichaamstemperatuur (koorts)
  • Koude rillingen/overmatig zweten
  • Pijn in de keelstreek
  • Intense hoofdpijn
  • Pijn aan het darmstelsel/diarree

In een later stadium kunnen er nog andere verschijnselen optreden, namelijk:

  • Een droge, pijnlijke hoest
  • Er komt geen slijm vrij tijdens het hoesten
  • Longontsteking
  • Kortademigheid
  • Ademproblemen met de dood als gevolg

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Hoe kom je er nu achter of je bent getroffen door dit virus? Er zijn meerdere speeksel- en röntgenonderzoeken die andere oorzaken kunnen uitsluiten. Een voorbeeld van een andere oorzaak is een longontsteking. Er zijn momenteel drie testen beschikbaar voor SARS. ELISA, PCR en IFA.

Behandeling

Toen SARS pas net ontdekt was, wist men niet wat nu precies de veroorzaker van dit was. De behandeling was toentertijd voornamelijk gericht op de verschijnselen. Denk hierbij aan het toedienen van zuurstof en in extreme gevallen kunstmatige beademing. Momenteel weten we een stuk meer over SARS. Nu behandelt men SARS vaak met ribavirine, wat in de meeste gevallen resultaat oplevert. Verder is het essentieel dat de patiënt geïsoleerd verpleegd wordt zodat de ziekte niet verspreid wordt. Indien de patiënt moeite heeft met ademen kan kunstmatige beademing gebruikt worden