Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Maagbreuk

Bij een maagbreuk denken veel mensen aan een scheur of iets dergelijks in de maag, maar dit is echter niet het geval. Je longen worden van je andere organen gescheiden doormiddel van een spier: het middenrif. De slokdarm gaat naar de maag via een opening in het middenrif, deze spier zit dan ook strak om de slokdarm heen. Soms gebeurt het dat het gat waar de slokdarm door gaat groter wordt, de spier zit hier dan niet meer strak omheen. Wanneer dit plaats vindt kan een stukje van de maag de borstkas in, deze « kruipt » dus als het ware door het groter geworden gat naar boven. Het is niet bekend wat nu de reden is van het groter worden van de opening in het middenrif waardoor een maagbreuk ontstaat maar het komt regelmatig voor, vooral bij mensen ouder dan 60 jaar.

Er zijn twee soorten maagbreuken

De meest voorkomende is wanneer de maagmond en het bovenste deel van de maag in de borstkas komen, iets zeldzamer is de soort waarbij alleen een deel van de maag door het gat in het middenrif gaat. De kans op een maagbreuk wordt groter wanneer men ouder wordt en dit geldt voor beide soorten.

Klachten

In de meeste gevallen zal je weinig last hebben van een maagbreuk, veel mensen weten dan ook niet dat ze er één hebben. Wanneer je geen klachten hebt zul je geen medicijnen hoeven te slikken en natuurlijk ook niet geopereerd te worden. Echter hebben sommige mensen last van reflux, ook wel brandend maagzuur genoemd, dit is wanneer het maagzuur in de slokdarm en zelfs de keel en mond komt. Aangezien dit erg zuur is en de wand van de slokdarm hier niet tegen beschermt is doet dit vaak erg pijn. Bij reflux zal je  steken en branderigheid voelen op het niveau van je borstkas en je keel, soms komt er wat maagzuur in de mond, dit geeft een erg onaangename smaak.

Wat te doen om de klachten te verminderen?

Reflux komt vooral voor wanneer men plat ligt, dus in de avond of tijdens de nacht. Om de kans hierop te verminderen doe je er dus goed aan om een extra kussen in je rug en onder je hoofd te leggen. Sommige bedden hebben een functie om het hoofdeinde wat omhoog te zetten, ook dit zal helpen om het maagzuur netjes in de maag te houden.

Symptomen maagbreuk

Maar ook tijdens zware inspanning kan je last krijgen van reflux. Denk hierbij aan sporten, zware objecten tillen etc. Probeer deze dingen dus indien mogelijk zo veel mogelijk te vermijden, vraag bijvoorbeeld aan vrienden of familie je te helpen tijdens het verhuizen. Sporten kan natuurlijk nog wel, maar kies voor activiteiten waarbij je geen last hebtvan brandend maagzuur. Wanneer je erg veel last hebt van reflux als gevolg van uw maagbreuk kan je het beste naar uw dokter gaan, deze kan je dan eventueel medicijnen voorschrijven die de klachten zullen verminderen.

Voeding en overgewicht

Mensen met overgewicht hebben meer kans om een maagbreuk te krijgen, het is daarom erg belangrijk om op je gewicht te letten. Indien je al een maagbeuk hebt probeer dan af te vallen, het liefst op een rustige manier en niet met een crash dieet aangezien deze vaak niet gezond zijn. Neem liever meerdere kleine maaltijden op een dag in plaats van twee of drie zeer uitgebreide. Op deze manier zal je maag nooit te vol zitten en is de kans kleiner dat je last van brandend maagzuur krijgt.

Zwangerschap

Ook zwangere vrouwen hebben meer kans op een maagbreuk, wanneer dit zich voordoet is het belangrijk om het advies van je dokter op te volgen. Tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen last van reflux, en dit wordt vaak alleen maar erger door een maagbreuk. Probeer daarom dan ook zoveel mogelijk rechtop te zitten en minder plat te liggen. Qua voeding en medicijnen om de klachten te verminderen moet je je tot een gezondheid specialist wenden.