Het menselijk lichaam is bijzonder complex. Zo wordt elke maaltijd die je neemt door de slokdarm getransporteerd naar je maag. Dit proces verloopt automatisch, en bijna altijd goed. Er ontstaat echter een probleem wanneer je een maagbreuk oploopt. Met name bij mensen met overgewicht en zwangere vrouwen geeft dit veel klachten. Wat is een maagbreuk, en hoe kun je het behandelen?
Maagbreuk
Bij een maagbreuk denk je misschien aan een kapot gedeelte van je maag. Bij dit medische verschijnsel is er echter iets heel anders aan de hand. Normaliter komt het voedsel dat je eet via de slokdarm in je maag terecht. De slokdarm loopt via de mond naar de maag door een speciale opening in het middenrif. Deze medische term voor deze opening is ‘hiatus’. Je middenrif kan gezien worden als een soort plaat die de borstholte en de buikholte van elkaar scheidt. Er lopen ook diverse zenuwen en aders doorheen. Soms komt het voor dat dit middenrif uitscheurt of uitrekt. Het uitscheuren heeft een te grote opening tot gevolg. Daardoor kan het gebeuren dat de maag in de borstholte terecht komt. In dat geval spreekt men van een maagbreuk, in de medische wereld ook bekend als de ‘hiatus hernia’.
Symptomen van een maagbreuk
Om een maagbreuk op te lopen hoef je niet perse rare bewegingen te hebben gemaakt. Soms zijn bepaalde bewegingen zoals tillen en bukken helaas al voldoende. Wel is het zo dat er bij een zwakke plek bij de opening sneller een maagbreuk ontstaat. In het middenrif ontstaat een te grote druk, met uitscheuren of uitvergroten tot gevolg. Mensen met overgewicht en zwangere vrouwen hebben de grootste kans op een maagbreuk. Zij oefenen namelijk grotere druk uit op het middenrif. Een maagbreuk kun je herkennen aan de volgende symptomen:
- Een pijn die uitstraalt naar de borst toe
- Brandend maagzuur
- Een misselijk gevoel
- Neiging tot braken
Brandend maagzuur
Brandend maagzuur is een van de symptomen van een maagbreuk. Hierbij stroomt de zure maaginhoud terug vanuit de slokdarm. Dit geeft een branderig gevoel. Daarnaast proef je vaak een bittere maag in je mond. Meestal hoef je bij brandend maagzuur geen actie te ondernemen. Het is echter verstandig om een dokter te raadplegen wanneer je er vaak last van hebt. Het slijmvlies in de slokdarm, dat normaal beschermt tegen zure stoffen uit je lichaam, kan namelijk gaan irriteren. Bovendien kan de dokter vaststellen of je last hebt van een maagbreuk.
Eet verspreid over de dag
Het goede nieuws is dat een maagbreuk als relatief onschuldig wordt beschouwd. Wel kun je enkele maatregelen treffen om pijn aan de maag te voorkomen of te verhelpen. Zo komt een maagbreuk vaak voor na het eten van een stevige maaltijd. In plaats van stevig te ontbijten, lunchen en dineren kun je wellicht beter kleinere maaltijden verspreid over de dag eten. Dit verkleint namelijk de kans op maagzuur. Ook is het verstandig om niet te eten vlak voordat je gaat slapen. Door te gaan liggen vloeit de maaginhoud namelijk gemakkelijker terug vanuit de slokdarm.
Personen met overgewicht
Personen met overgewicht hebben vaker te kampen met een maagbreuk. Het zware lichaam oefent namelijk meer druk uit op het middenrif. Om dit vervelende verschijnsel te voorkomen kun je proberen om af te vallen. Bij minder gewicht krijgt je middenrif namelijk minder te verduren. Daarnaast is het verstandig om te stoppen met roken. Dat de schadelijke stoffen van een sigaret slecht zijn voor je lichaam spreekt voor zich. Maar door het roken hoest je ook veel meer. Dit heeft een bijzonder slecht effect op het middenrif.
Maatregelen tegen een maagbreuk
Zelfs ’s nachts kun je simpele maatregelen nemen om de kans op een maagbreuk te verkleinen. Zo is het verstandig om het hoofdeinde van je bed te verhogen. Leg bijvoorbeeld iets onder je hoofdkussen om hoger te liggen. Of koop een bedbodem die je gemakkelijk kunt verstellen. Hoger liggen verkleint uiteindelijk de kans dat de inhoud van je slokdarm terugvloeit.
Maagbreuk bij baby’s
Niet alleen volwassenen ervaren de vervelende klachten van een maagbreuk. Het komt soms ook voor bij baby’s. Ze hebben namelijk een minder sterke maag en slokdarm. Om maagpijn te voorkomen kun je een kind het beste in een stoel zetten. Door de baby op de grond te leggen vloeit de inhoud van de maag namelijk sneller terug in de slokdarm. Het is echter niet verstandig om de baby alleen maar in een stoel te laten zitten. Een kindje regelmatig in een andere houding leggen is namelijk goed voor het jonge lichaam.