Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Maagbreuk symptomen

Olivier
6 min read

Een maagbreuk wordt vaak pas laat ontdekt en dit komt omdat deze aandoening in veel gevallen niet zo veel klachten met zich meebrengt. Natuurlijk krijg je te maken met specifieke symptomen als je last hebt van een maagbreuk, maar deze symptomen voel je niet de gehele dag. Zo worden de symptomen van een maagbreuk erger als je op een bepaalde manier staat, ligt of zit of als je net gegeten hebt. Je hebt dus niet altijd last van klachten als je een maagbreuk hebt, maar kunt af en toe te maken krijgen met hinderlijke symptomen die niet als zeer ernstig worden bestempeld en vaak niet meteen om actie vragen.

Op deze pagina lees je meer over de belangrijkste symptomen van een maagbreuk. Zo worden niet alleen de symptomen van een maagbreuk bij volwassenen beschreven, maar lees je op deze pagina ook met welke symptomen jonge kinderen met een maagbreuk te maken kunnen krijgen. Denk je dat je zelf een maagbreuk hebt of vermoed je dat jouw kind mogelijk te maken heeft met een maagbreuk, dan kun je de informatie op deze pagina gebruiken om jouw vermoedens te controleren.

Maagbreuk symptomen: de klachten bij volwassenen

De klachten die volwassenen krijgen als ze last hebben van een maagbreuk of middenrifbreuk, zijn afhankelijk van de lichaamshouding die ze aannemen. Zo komen de symptomen voornamelijk aan het licht als de patiënten liggen, terwijl de klachten minder duidelijk naar voren komen als je zit of staat. Daarnaast kunnen de klachten erger worden als je net hebt gegeten en zeker als je een zware maaltijd hebt gehad.

De belangrijkste symptomen van een maagbreuk bij volwassenen, zijn de volgende:

De meest voorkomende klacht van een maagbreuk, is zuurbranden of oprispingen. Dit wordt ook wel reflux genoemd en is een symptoom dat niet alleen voorkomt bij een maagbreuk, maar ook bij andere problemen met de maag. Omdat sommige mensen standaard al last hebben van oprispingen, wordt deze klacht vaak niet meteen gelinkt aan een mogelijke maagbreuk.

Een andere klacht die veel mensen ervaren bij een maagbreuk, is een brandiger gevoel achter het borstbeen. Dit branderige gevoel wordt veroorzaakt door de maag, die voor een deel in de borstkas terecht is gekomen en hier zorgt voor branderige pijn. De branderige pijn in de borststreek wordt erger bij het inspannen, bijvoorbeeld als je buigt of strekt. Daarnaast wordt de pijn erger als je ligt, omdat de maag dan nog een stukje naar boven schuift in de borstkas.

Maagbreuk symptomen: de klachten bij kinderen

Niet alleen volwassenen kunnen te maken krijgen met een maagbreuk: ook (jonge) kinderen kunnen met deze aandoening te maken krijgen. Een maagbreuk komt voornamelijk voor bij kinderen die net geboren zijn en te maken hebben met een aangeboren afwijking rondom het middenrif. Deze aangeboren afwijking kan ervoor zorgen dat het gat bij de slokdarm groter is dan het gat moet zijn, maar ook dat het middenrif wat minder sterk is dan zou moeten en dus gemakkelijker de maag door het gat van de slokdarm laat.

Een kind dat te maken heeft met een maagbreuk door een aangeboren afwijking, heeft andere symptomen dan een volwassene die te maken heeft met dezelfde aandoening. Over het algemeen zijn er drie symptomen waar je een maagbreuk bij (jonge) kinderen met een aangeboren afwijking aan kunt ontdekken en deze worden in onderstaande alinea’s beschreven.

1. Het kind geeft veel over

Als de inhoud van de maag in de slokdarm terecht komt, gaat het kind automatisch overgeven. Omdat de maaginhoud van kinderen met een maagbreuk vaak in de slokdarm terecht komt, geven kinderen met een maagbreuk meer over dan gezonde kinderen. Een keertje overgeven wijst niet op een maagbreuk, maar veelvuldig en lang overgeven kan wel op deze aandoening wijzen.

2. Het kind geeft over tussen de voedingen door

Als het kind tussen de voedingen door moet braken, wijst dit op een probleem in de spijsvertering. Kinderen die te maken hebben met een maagbreuk, moeten vaak tussen de maaltijden door overgeven met geringe hoeveelheden voedsel, samen met slijm en eventueel wat bloed. Zeker als het kind gaat liggen, kan het overgeven erger worden.

3. Het kind heeft last van bloedarmoede

Moet een kind veel overgeven en zit er soms bloed bij het braaksel, dan kan het kind vroeg of laat te maken krijgen met bloedarmoede. Dit kun je zien aan een veranderende gelaatskleur van het kind, maar ook aan de hoeveelheid energie die jouw kind heeft. Is je kind steeds futloos, moe en stil, dan kan dit wijzen op bloedarmoede. 

Heeft jouw kind te maken met een of meerdere van bovenstaande symptomen, dan wordt aangeraden om met het kind naar de huisarts te gaan en de klachten te laten onderzoeken. De kans is namelijk groot dat jouw kind een maagbreuk heeft, die door een onderzoek van de dokter aangetoond kan worden.

Een maagbreuk bij kinderen: wanneer stoppen de symptomen?

In de meeste gevallen stoppen de symptomen van een kind met een maagbreuk vanzelf. Dit gebeurt meestal rond het eerste levensjaar van het kind, simpelweg omdat het kind dan kan zitten en lopen. Omdat het kind kan zitten en lopen, kan de maag minder gemakkelijk door de opening van de slokdarm komen en verdwijnen de klachten van de maagbreuk vanzelf. Omdat het kind nog groeit, kan de opening van de slokdarm in het middenrif namelijk vanzelf dicht groeien en heeft het kind automatisch geen last meer van de symptomen van een maagbreuk. Gaat jouw kind later zitten en lopen, dan kan het wat langer duren voor de symptomen van een maagbreuk verdwijnen.

Heeft jouw kind nog steeds last van de symptomen van een maagbreuk, ook als het kind al meer zit en meer loopt? Dan kun je naar de dokter gaan om de klachten van jouw kind goed te laten onderzoeken.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…