Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Maagbreuk Symptomen & Gevolgen

Olivier
6 min read

Als je te maken hebt met een maagbreuk, is een deel van de maag via de opening in het middenrif in de borstkas terecht gekomen. Dit kan komen door een aandoening, maar het kan ook ontstaan door problemen die op latere leeftijd ontstaan zijn. Sommige mensen hebben een ernstige maagbreuk en hebben hier veel last van, terwijl andere mensen niet eens weten dat zij een maagbreuk hebben en hier dus ook geen last van hebben. De gevolgen van een maagbreuk zijn dan ook afhankelijk van de ernst van de maagbreuk, wat betekent dat mensen met een ernstige maagbreuk meer last hebben van de gevolgen van deze aandoening dan mensen met een minder ernstige maagbreuk. Verder hangen de gevolgen die je ervaart niet alleen af van de ernst van de situatie, maar ook van de tijd die tussen de ontdekking van het probleem zit en de manifestatie van de eerste klachten. De laatste factor die van invloed is op de gevolgen die je ervaart door een maagbreuk, is de leeftijd die je hebt. 

De meeste mensen hebben een kleine maagbreuk en hierdoor minder last van eventuele gevolgen van deze maagbreuk. Heb je een ernstige maagbreuk en wil je weten wat dit voor jou betekent, dan lees je in dit artikel wat de gevolgen van een flinke maagbreuk kunnen zijn. In dit artikel wordt niet alleen de situatie voor volwassenen met een maagbreuk beschreven, maar lees je ook wat een maagbreuk voor gevolgen kan hebben voor kinderen. 

De gevolgen van een maagbreuk voor volwassenen

Een volwassen persoon met een maagbreuk kan te maken krijgen met diverse symptomen van deze aandoening. De symptomen of klachten die het meest voorkomen bij volwassenen met een maagbreuk, zijn klachten als misselijkheid, braken, brandend maagzuur in de slokdarm en zelfs een uitstralende en brandende. Deze pijn wordt erger na het eten, omdat er dan voedsel in de maag komt en de maag niet op de juiste plek zit. De klachten van een maagbreuk verergeren als je gaat liggen, als je voorover buigt of als je moet hoesten of niezen en dit komt omdat de maag dan nog verder de borstkas in komt. 

Een volwassen persoon met een maagbreuk krijgt niet alleen te maken met bovenstaande klachten, maar kan ook te maken krijgen met ontstekingen. Dit betreffen voornamelijk ontstekingen die in de slokdarm voor klachten kunnen zorgen, simpelweg omdat de inwerkingen van de zure maaginhoud op het slijmvlies van de slokdarm werkt. Heb je een ontstoken slokdarm, dan krijg je last van klachten als problemen met slikken, koorts, een ontsteking van de lymfeklieren en pijn in de borst. Tot slot kun je je erg moe voelen als je een ontsteking in de slokdarm hebt, omdat alle energie van het lichaam naar deze vervelende ontsteking gaat. 

De mogelijke complicaties van een maagbreuk

Wordt een maagbreuk helemaal niet of niet voldoende behandeld, dan kan dit voor complicaties zorgen. De belangrijkste mogelijke complicaties van een maagbreuk, die overigens niet vaak voorkomen, zijn de volgende:

  • Een draaiing van de darm (volvulus): een gedeelte van de darm wordt afgesloten omdat de darm gedraaid is, waardoor de ontlasting niet meer afgevoerd kan worden. Het gevolg: hevige buikpijnen, winderigheid en een opgezwollen buik. 
  • Een afgesloten bloedsomloop. 
  • Een deels afgestorven darm of een gebarsten darm. 

Deze complicaties komen niet vaak voor en ontstaan bovendien niet zomaar. Zo moet je echt voor langere tijd met een maagbreuk rondlopen, de klachten van de maagbreuk negeren of niet voldoende doen om de maagbreuk te laten behandelen om eventueel te maken kunnen krijgen met bovenstaande complicaties. 

De gevolgen van een maagbreuk voor baby’s en kinderen

Niet alleen volwassenen, maar ook baby’s en kinderen kunnen te maken krijgen met een maagbreuk. Krijgen kinderen te maken met een maagbreuk, dan komt dit bijna altijd door een aangeboren aandoening bij het kind in kwestie. Deze aangeboren aandoening zorgt ervoor dat de maag gemakkelijker in de borstkas kan komen door de opening bij de slokdarm, bijvoorbeeld omdat deze opening te groot is. 

Komt de inhoud van de buik in de borstholte terecht bij kinderen, dan kan dit voor vervelende klachten zorgen. Denk hierbij aan een verstoorde ademhaling, maar ook een zwelling midden op de buik van de baby of het kind. Een ander symptoom dat kan aantonen dat jouw baby of kind te maken heeft met een maagbreuk, is het feit dat jouw kind vaker moet spugen of overgeven na het eten van een maaltijd. Dit komt omdat de inhoud van de maag in de borstkas terecht komt, waar de maaginhoud niet goed verwerkt kan worden en zorgt voor spuug- of braakneigingen. 

Vaak komt de maag in het eerste levensjaar van het kind in de juiste positie te liggen, wat betekent dat de klachten van de maagbreuk langzaam afnemen en in de loop der tijd helemaal zullen verdwijnen. Heeft een kind op latere leeftijd een maagbreuk gekregen, dan moet de maagbreuk wel behandeld worden om de klachten te laten verdwijnen. Bij een baby groeit de opening namelijk nog dicht en kan de maag nog op de juiste plek komen te liggen, maar een ouder kind heeft hier vaak wel wat hulp bij nodig. 

Het belang van een tijdige ontdekking van de maagbreuk

In sommige gevallen kan een maagbreuk vervelende en zelfs gevaarlijke klachten met zich meebrengen. De klachten van een maagbreuk zijn het ergst als de maagbreuk niet snel ontdekt wordt en op deze manier langzamerhand erger kan worden. Dit betekent dat een tijdige ontdekking van het probleem erg belangrijk is, zowel bij volwassenen als bij kinderen. Bij volwassenen kan het de ernst van de klachten van de maagbreuk flink beperken, terwijl een tijdige ontdekking bij baby’s en kinderen zorgt voor minder problemen met de ademhaling. Wordt de maagbreuk niet of niet tijdig ontdekt, dan kunnen deze problemen met de ademhaling zelfs levensgevaarlijk worden. Kortom: wil je de klachten van een maagbreuk beperken, dan is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en op tijd naar de dokter te gaan als je klachten hebt. Zie je problemen bij jouw kind, dan is het belangrijk om met je kind naar de dokter te gaan en deze klachten te laten onderzoeken. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…