Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Maagbreuk Oorzaak – Aangeboren of niet?

Olivier
6 min read

Veel mensen denken dat een maagbreuk een breuk in de maag is. Dit lijkt misschien logisch door de naam van deze aandoening, maar in feite heb je bij een maagbreuk te maken met een ander probleem. Voor we je meer vertellen over de oorzaken van een maagbreuk, vertellen we in onderstaande alinea eerst meer over wat een maagbreuk precies inhoudt. Heb je duidelijk inzicht in de aandoening, dan beschrijven we de diverse oorzaken van de maagbreuk in de volgende alinea’s.

Een maagbreuk: wat is dat precies?

De borstholte wordt van de buik gescheiden door het middenrif. Het middenrif wordt ook wel het diafragma genoemd en betreft een belangrijk onderdeel van het lichaam. De slokdarm loopt door een opening in het middenrif van de mond naar de maag. Bij een gezond lichaam is deze opening precies groot genoeg voor de slokdarm en kunnen er geen andere organen door de opening komen, maar dit kan ook verkeerd gaan. Is de opening namelijk iets te ruim, dan kan de maag langs de opening voor een deel in de borst terecht komen. Is dit inderdaad het geval, dan wordt er gesproken over een maagbreuk.

De mogelijke oorzaken van een maagbreuk

Een maagbreuk kan veroorzaakt worden door diverse onderliggende problemen. Om je een duidelijk beeld te geven van de mogelijke oorzaken van deze aandoening, worden alle mogelijke oorzaken van een maagbreuk in onderstaande alinea’s beschreven.

Oorzaak 1: Te grote druk op de buik 

De eerste en meest voorkomende oorzaak van een maagbreuk, is dat er te veel druk op de maag staat. Omdat er te veel druk op de maag staat, gaat de maag zich langzaam naar boven verplaatsen en komt de maag in de opening van de slokdarm terecht. Te veel druk op de maag ontstaat overigens niet zomaar, want ook hier zit altijd een oorzaak achter. Mensen die te maken kunnen krijgen met te veel druk op de maag en een bijbehorende maagbreuk zijn zwangere vrouwen, maar ook mensen met overgewicht. Bij zwangere vrouwen kan de baby tegen de maag drukken en bij mensen met overgewicht zit het vet in de weg en zorgt het lichaamsvet ervoor dat de maag naar boven gedrukt wordt.

Een andere manier waarop er te veel druk op de buik kan komen, is wanneer iemand veel en heftig moet hoesten. Moet je veel, heftig en lang hoesten, dan kan de maag door het hevige hoesten langzaam onder druk komen te staan en zich naar boven verplaatsen. Blijf je lang doorhoesten als dit gebeurt, dan kan de maag in de opening van de slokdarm terecht komen en heb je te maken met een maagbreuk. Het is dan ook niet voor niets dat een maagbreuk vaak voorkomt bij mensen met een longaandoening, want deze mensen moeten over het algemeen meer, langer en heftiger hoesten en hebben dus meer risico op een maagbreuk.

Overigens kun je niet zomaar te maken krijgen met een maagbreuk, maar moet je hiervoor ook altijd last hebben van een zwakke plek in het middenrif. Heb je geen zwakke plek in het middenrif, dan kan de maag niet door de holte van de slokdarm komen en kan er dus geen maagbreuk ontstaan. Dit geldt niet alleen bij deze oorzaak van de maagbreuk, maar ook bij de andere oorzaken van deze aandoening.

Oorzaak 2: Verslapte middenrif door ouderdom

Veel mensen die met een maagbreuk te maken hebben, zijn 60 jaar of ouder. Omdat zij wat ouder zijn en het lichaam niet meer zo sterk is als enkele jaren geleden, kan ook het middenrif van deze groep mensen verzwakt zijn. Is het middenrif verzwakt, dan kan de maag hier gemakkelijker doorheen komen. Niet alleen een te grote druk op de maag kan dus een maagbreuk veroorzaken: ook een verslapte middenrif voor ouderdom kan de oorzaak zijn van het ontstaan van deze vervelende aandoening.

Oorzaak 3: Aangeboren afwijkingen

Een maagbreuk kan ook veroorzaakt worden door een aangeboren afwijking. Is dit het geval, dan kom je al snel na de geboorte van het kind tot de conclusie dat het kind niet normaal kan eten en drinken. Door de aangeboren afwijking is de holte in de middenrif namelijk niet goed dicht en dit zorgt ervoor dat de maag door de holte kan komen. Kinderen met een aangeboren afwijking die voor een maagbreuk zorgt kunnen bijvoorbeeld gaan overgeven na het eten, maar kunnen ook te maken krijgen met bloedarmoede en de symptomen die bij bloedarmoede horen.

Heeft een kind te maken met een aangeboren afwijking en krijgt het kind hierdoor te maken met een maagbreuk, dan is dit vaak rond het eerste levensjaar vanzelf over. Dit komt omdat het kind dan meer gaat zitten en mogelijk staan, waardoor de maag vanzelf op de goede plek terecht komt en de holte in de slokdarm verder dicht kan groeien.

Risicogroepen voor een maagbreuk

Er zijn enkele risicogroepen die over het algemeen gevoeliger zijn voor het ontstaan van een maagbreuk. Dit betekent niet dat mensen in deze risicogroepen automatisch een maagbreuk krijgen, maar wel dat zij meer kans hebben op het ontwikkelen van een maagbreuk en dus goed op de symptomen van een maagbreuk moeten letten. Herken je enkele van de belangrijkste symptomen en val je binnen een risicogroep voor de maagbreuk, dan is de kans aanwezig dat je inderdaad te maken hebt met deze aandoening.

De belangrijkste risicogroepen voor het mogelijk ontwikkelen van een maagbreuk, zijn de volgende:

  • Mensen met overgewicht
  • Mensen die veel en heftig moeten hoesten
  • Vrouwen van middelbare leeftijd
  • Mensen die roken
  • Mensen die veel alcohol drinken

Val jij onder de risicogroepen of val je zelfs binnen twee of meer risicogroepen en heb je last van klachten? Dan wordt aangeraden om naar de dokter te gaan en jouw klachten te laten onderzoeken. Heb je inderdaad te maken met een maagbreuk, dan moet er actie ondernomen worden om jouw aandoening te verhelpen en de klachten te laten verdwijnen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…