Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

10 dingen die je moet weten voordat je aan pilates begint

Irma Kroon
6 min read

Overweeg je om aan pilates te gaan doen, maar ben je een absolute beginner? Met deze tien tips kom je goed beslagen ten ijs tijdens je eerste pilatesles en haal je meteen het meeste uit je oefeningen. Bovendien voorkom je hiermee blessures, indien je nog geen getraind pilatesbeoefenaar bent.

Zoek een pilatesleraar die je uitleg kan geven over de basisregels

Probeer in jouw buurt een goede pilatesvereniging of -leraar te vinden die je tekst en uitleg kan geven over de basisprincipes. Bij pilates is het erg belangrijk dat je de fijne kneepjes leert. Er zijn namelijk veel subtiele verschillen tussen de oefeningen en bewegingen. Zoek daarnaast informatie op internet. Onder meer op YouTube kun je veel informatieve tutorials van gerenommeerde leraren vinden.

Wees realistisch en denk positief

In het begin zul je misschien vaak wat jaloers kijken naar doorgewinterde pilatesbeoefenaars die het type lichaam hebben waarvan je al tijden droomt. Alle begin is echter moeilijk en het helpt wanneer je jezelf duidelijke, haalbare doelen stelt. Wees je bewust van de sterke en zwakke kanten van je lichaam. Vraag je instructeur om samen een realistisch en haalbaar oefenprogramma op te stellen.

Wees geduldig tijdens het doen van pilates

Je zult resultaten zien wanneer je consistent en met regelmaat aan je pilatesoefeningen werkt. Wees dus geduldig en ontwijk de oefeningen die je lastiger of zwaarder vindt niet. Je zult al snel succesvol worden in pilates als je de oefeningen regelmatig en volgens schema afwerkt.

Ga tijdens het beoefenen van pilates niet over de grenzen van je lichaam

‘Wie mooi wil zijn moet pijn lijden’ is absoluut niet het credo van pilates. Stop daarom met specifieke oefeningen wanneer je merkt dat ze te pijnlijk zijn voor jouw lijf. Uiteraard is enig ongemak niet ongewoon wanneer je net begint of wanneer je nieuwe oefeningen gaat doen. Je boekt echter meer resultaat met discipline en oog voor detail dan wanneer je je lichaam over zijn grenzen probeert te dwingen. Ook kun je zo een blessure oplopen en dan ben je nog verder van huis.

Personaliseer je pilates workout

Bekijk pilatesoefeningen en -advies in relatie tot je alledaagse leven. Door regelmatig pilates te beoefenen kun je allerhande, veelvoorkomende blessures voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een verkeerde zithouding tijdens het werken achter een computer. Misschien heb je een kwetsuur opgelopen tijdens het beoefenen van een andere sport. Vraag aan je pilatesleraar of je samen een schema op kunt stellen waarmee je de pijntjes en kwaaltjes uit je dagelijkse leven wat kunt verlichten.

Neem de tijd voor je pilates oefeningen

Probeer je pilatesoefeningen op een vast tijdstip doorheen de dag te doen. Maak hiervoor dus tijd in in je agenda en hou je aan dit schema. Zet tijdens de pilates je mobiele telefoon uit en zorg ervoor dat de tijd die je gebruikt voor pilates stiltetijd is. Hiermee wordt het doen van pilatesoefeningen een rustmoment en zul je je de rest van de dag ontspannender en energieker voelen.

Zorg thuis voor voldoende ruimte voor het doen van pilates

Het is niet bevorderlijk voor pilates om de oefeningen te doen in een ruimte die vol spullen staat en je je in allerlei bochten moet wringen om op correcte wijze je oefeningen te doen. Als je eerst allerlei spullen die in de weg staan moet opruimen, ben je hier iedere keer veel tijd mee kwijt en dit komt je pilatesroutine niet ten goede. Ook is pilates bedoeld om rustig van geest en volledig ontspannen te raken. Doe je je pilatesoefeningen in een ruimte die vol troep staat, dan komt dit het relaxte effect beslist niet ten goede. Zorg dus voor een ruimte in je huis die altijd vrij is van spullen en waar je altijd direct kunt beginnen met je pilatesoefeningen.

Stel een pilatesprogramma op dat bij je past

Het is verstandig om een routine met vaste oefeningen op te bouwen omdat je deze beter kunt onthouden. Daarnaast is het makkelijker om zo je voortgang met pilates te meten. Ook is het zo eenvoudiger om oefeningen toe te voegen aan je routine eenmaal je een duidelijke vooruitgang ziet in het afwerken van je dagelijkse pilatestraining. Pilates experts raden doorgaans aan drie oefeningen voor beweeglijkheid en drie voor kracht op te nemen in je routine. Doorgaans zul je ongeveer een uur nodig hebben om de oefeningen effectief en volgens de voorschriften te kunnen doen.

Haast je niet tijdens het doen van pilates
Pilates is een langzame, haast golvende training van je lichaam en een bewustwording van je lijf en geest. Je door de oefeningen heen haasten valt dus niet aan te bevelen. Het is zelfs zo dat je beter langzamer pilates kunt doen dan snel; bij een bedachtzaam, iets trager tempo, zul je merken dat pilates een intense, ontspannen én versterkende bezigheid is. Dit komt je voortgang en rust zeker ten goede.

Zorg dat je niet afgeleid wordt door harde, uptempo muziek tijdens je pilates workout
Je kunt best een muziekje opzetten tijdens het doen van pilates maar het is beter om dan te kiezen voor ontspannen, zachte muziek die in lijn ligt met het doel van pilates. Tijdens pilates is het belangrijk dat je leert te focussen op het ritme en gevoel van je lijf en drukke, harde muziek doet het ontspannen effect van pilates teniet. Zonde van de oefeningen en je tijd, dus.

Vrouw Pilates thuis

Door Irma Kroon