Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

10 tips om zware, pijnlijke benen en spataders te voorkomen

5 min read

Zware benen kunnen erg vervelend zijn en spataders kunnen je benen lelijk ontsieren. Bovendien kunnen beide symptomen zijn van de veneuze ziekte, die ernstigere gevolgen met zich kan meebrengen.

Wil je weten of eventueel risico loopt op de veneuze ziekte? Kom het te weten via jouw persoonlijk aderrapport.

Met deze 10 tips kan je zowel het gevoel van zware benen als spataders voorkomen:

1. Zit niet te lang stil

Probeer elke dag minstens 30 minuten te bewegen. Ga wandelen, fietsen of joggen want zo zorg je voor een verbeterde bloedcirculatie. Sporten zoals tennis, squash of basketbal worden echter afgeraden omdat ze de aders juist doen uitzetten.

2. Leg je neer met je benen omhoog

Om je vermoeide benen wat rust te geven, kan je beter gaan liggen in plaats van te zitten. Leg ook geregeld je benen lichtjes omhoog door er bijvoorbeeld een kussen onder te stoppen. Zo zorg je voor een betere bloeddoorstroming naar je hart.

3. Sta niet te lang recht

Bij bepaalde beroepen is dat helaas onmogelijk, maar probeer toch niet te lang aan een stuk recht te staan. Huishoudelijke taken zoals strijken of koken kan je al zittend doen en na je werk gun je je benen best even rust.

4. Vermijd strakke kleding

Skinny jeans, strakke sokken of laarzen, spannende kousen of panty’s met elastiek zorgen voor een verminderde bloeddoorstroming. Heb je aanleg voor spataders, kies dan liever voor kledingstukken en stoffen die een beetje meerekken tijdens het bewegen.

5. Masseer regelmatig je benen

Door je benen te masseren, bevorder je de terugkeer van het veneuze bloed naar je hart. Maak cirkelvormige opwaartse bewegingen beginnend aan je voet richting je dijbeen toe, in de richting van de veneuze circulatie.

6. Kies voor schoenen met een hak van 3 tot 4 cm

Schoenen met een hoge hak, maar ook platte schoenen, laten niet toe om je voet volledig af te rollen bij het stappen. En laat die beweging nu net noodzakelijk zijn om je bloed optimaal weg te pompen.

7. Vermijd warmte

Warmte laat je aders uitzetten. Blijf dus liever uit de buurt van verwarmingsapparaten, sauna’s, heel hete baden en zet je ook geen uren aan een stuk in de volle zon.

8. Neem liever een koude douche

Af en toe je benen afspoelen met koud water kan helpen om de bloedvaten te laten samentrekken. Spoel daarbij altijd van beneden naar boven, dus te beginnen aan je voeten.

9. Zet het voeteneinde van je bed hoger

Na een lange dag kan het heerlijk zijn om letterlijk even met de voeten omhoog te liggen, maar wie gevoelig is voor spataders heeft daaraan niet voldoende. Je kan daarom het voeteneinde van je bed lichtjes omhoog zetten om te slapen. Leg je benen daarbij zo’n 10 centimeter hoger dan je hart.

10. Vermijd overgewicht

Overtollige kilo’s betekenen een extra belasting van de bloedvaten en een mindere werking van de spierpompfunctie. Gezonde eetgewoontes en een gevarieerd voedingspatroon houden de bloedvaten elastisch. Dat is dus de eerste stap om spataders te voorkomen.

Heb je last van zware, pijnlijke benen en spataders, neem dan zeker contact op met je arts en/of apotheker en vraag hierover advies.

Door