Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 snelle manieren om je weerstand te verhogen

Gezond.be
4 min read

Je weerstand is een functie van ons afweersyteem dat ons beschermt tegen bedreigingen zoals virussen en bacteriën. Dat systeem herkent micro-organismen die niet tot je lichaam behoren en probeert ze op te ruimen. De belangrijkste onderdelen van ons afweersysteem zijn de lymfeklieren, de milt en de witte bloedcellen. Heb je bijvoorbeeld een keelontsteking, dan zwellen de lymfeklieren op doordat ze witte bloedcellen aanmaken. De ene persoon kan een sterkere weerstand hebben dan de andere. Je kan ons immuunsysteem bovendien indelen in twee soorten: weerstand tegen specifieke ziekten en algemene bescherming.

Je weerstand oppeppen

Verschillende factoren kunnen leiden tot een lagere weerstand, zoals slaapgebrek, stress en slechte voeding. Maar ook wie nog onvoldoende hersteld is van een vorige ziekte of zwanger is, kan een mindere weerstand hebben. Verder kunnen ook bepaalde medicatie zoals chemotherapie en ziekten zoals aids het immuunsysteem aantasten. Tot slot zorgt ook roken en overmatig alcoholgebruik voor een verminderde weerstand.

De belangrijkste tips om je weerstand optimaal te houden zijn dus gezond eten, voldoende slapen en regelmatig bewegen. Daarnaast is een goede basishygiëne belangrijk om virussen te weren.

We zijn momenteel door het coronavirus allemaal erg bezig met onze gezondheid. Je natuurlijke weerstand helpt je daarbij, maar die kan het ook zwaar te verduren krijgen. Met deze vijf tips kan je je weerstand in stand houden of verhogen:

1. Gezond eten

Door ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen en vitamines binnenkrijgt, bouw je een sterke weerstand op. Daarvoor heb je onder andere vezels en vitamine A, B6, C, D en E nodig. Zet dus een gebalanceerde mix van spinazie, broccoli, boerenkool, sinaasappel, kiwi, aardappelen, bruin brood, vette vis, noten en eieren op je menu. Indien nodig kan je ernstige tekorten aanvullen door vitaminesupplementen te nemen. 

2. Bewegen en buitenkomen

Frisse lucht en bewegen zijn de beste manieren om je lichaam weerbaar te maken. Elke dag minstens 30 minuten gaan wandelen of fietsen in de buitenlucht kan wonderen doen. Vitamine D haal je bijvoorbeeld voornamelijk uit zonlicht, daarom worden we in de winter ook makkelijker ziek. Zelfs als het koud is buiten, helpt het je weerstand te verhogen. Door altijd binnen te zitten in dezelfde lucht, hebben bacteriën meer kans om te groeien en ben je vatbaarder voor ziektes. Intensief sporten zorgt echter voor een lagere weerstand omdat je lichaam dan alle energie in het sporten steekt. Overdrijf dus niet met je work-out. 

3. Rusten en slapen

Iemand met slaaptekort is absoluut vatbaarder voor ziektes en infecties. Een goede nachtrust is dus cruciaal. Probeer daarom altijd op hetzelfde moment te gaan slapen en op te staan zodat je een routine creëert die voor jou voldoet. Stressvolle periodes of periodes van verandering zorgen sneller voor slaapproblemen.

4. Aandacht schenken aan je mentale gezondheid

Ook mentaal heb je een bepaalde weerstand en die je algemene gezondheid beïnvloedt. Angst, stress en negativiteit putten je lichaam uit. Houd dus vast aan positieve gedachten, lach en ontspan om jezelf te wapenen tegen ziektes.

5. Je handen wassen

Niet alleen in tijden van corona is handen wassen belangrijk, het is je
beste bescherming tegen allerlei bacteriën, virussen en ziektes. Een goede basishygiëne zorgt ervoor dat we geen ziektekiemen verspreiden of opnemen.

Tip

Op het internet zijn er nog tal van andere manieren en tips te vinden, maar die zijn niet altijd wetenschappelijk onderbouwd. Doe waar jij je goed bij voelt, maar overdrijf niet met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Bij twijfel geeft je apotheker of huisarts je graag goede raad.

Door Gezond.be