Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 tips tegen de herfst blues!

4 min read

Na de zomer raken veel mensen in een dip; de zogeheten herfst blues! Je hebt weinig energie en je voelt je somber en prikkelbaar. Sommige mensen hebben meer behoefte aan eten en dan vooral aan koolhydraten en suikers met gewichtstoename tot gevolg. Ook gaan ze minder vaak de deur uit. Herken je deze symptomen van de herfst blues? Lees hier onze tips om de herfst blues buiten de deur te houden!

1. Zoek het daglicht op!

Het is heel verleidelijk om op een grijze, sombere herfstdag onder een dekentje op de bank te kruipen. Ook al is het buiten bewolkt en regenachtig, dan is het toch goed om eropuit te gaan in de buitenlucht en die paar schamele zonnestralen op te vangen! Zonlicht, ook al schijnt de zon achter de wolken, is belangrijk voor de aanmaak van vitamine D in ons lichaam. Vitamine D zorgt samen met calcium voor sterke botten, maar dat niet alleen. Vitamine D houdt ook het serotonine-gehalte op peil, waardoor je minder snel sombere en depressieve gevoelens krijgt.

2. Actieve levensstijl

Als je er dan toch op uit gaat in de buitenlucht om wat zonlicht op te vangen, dan kun je er maar beter een actieve bezigheid van maken. Wandelen, hardlopen, fietsen; ook door voldoende beweging stimuleer je de aanmaak van stofjes die belangrijk zijn voor je stemming, zoals endorfine. Endorfine is een neurotransmitter, die de bijnaam ‘feel good drug’ heeft gekregen, omdat het je gemoedstoestand verbetert. Daarnaast zorgt voldoende beweging voor een sterker afweersysteem, dat zeker in het najaar erg belangrijk is. Een griep of een verkoudheid zal je alleen maar dieper doen wegkwijnen in je herfstdip!

3. Of ga voor een verwarmende massage!

Kun je jezelf echt niet zo ver krijgen om je sportschoenen aan te trekken, dan kun je er ook gewoon bij gaan liggen en een verwarmende massage ondergaan. Ook een massage zorgt ervoor dat er ‘gelukshormonen’ door je lichaam worden aangemaakt, waardoor je je prettiger gaat voelen. Bij guur weer is er niets zo heerlijk als een warme hot stone massage of een warme kruidenstempelmassage. De warmte zorgt voor een extra gevoel van geborgenheid. Misschien dat je je na een massage wel eindelijk weer eens uitgerust voelt en dat je alsnog zin krijgt om sportief aan de slag te gaan! Je kunt ook zelf een Massagecursus volgen, zodat je anderen kunt helpen om uit hun herfstdip te komen!

4. Aromatherapie voor een beter humeur

Wist je dat geuren direct invloed hebben op onze hersenen? Dat is in sommige gevallen van levensbelang; je kunt het ruiken als voeding bedorven is of je wordt door je neus gewaarschuwd voor brand! In deze gevallen gaat het om onaangename geuren, maar het werkt ook andersom. Prettige geuren kunnen je stemming verbeteren. Zo zijn er essentiële oliën (dit zijn geurende oliën die gewonnen worden uit planten en bloemen), die je met een speciaal brandertje kunt vernevelen. Voorbeelden van essentiële oliën die je stemming kunnen verbeteren, zijn: geranium, oranjebloesem, mandarijn, bergamot, lavendel en sandelhout. Je kunt je hierin verder verdiepen tijdens een Cursus Aromatherapie van Wellness Academie.

5. Eet je blij!

En nee, dan bedoelen we niet dat je naar de suikerrijke chocoladerepen of zakken chips mag grijpen! Dit zijn korte termijn remedies. Er zijn vele betere voedingsmiddelen die je uit je herfst blues kunnen halen, zonder dat je last krijgt van al die extra kilo’s. Eet bijvoorbeeld regelmatig vette vis met veel omega-3 verzuren, die een positief effect hebben op je hersenen. Denk aan vissoorten, zoals zalm, makreel en haring. Deze bevatten bovendien ook vitamine D. Eet ook voldoende eiwitten, die onder meer als bouwstof dienen voor de neurotransmitters die je een goed gevoel geven. Eiwit zit in vis, vlees, eieren, noten, zaden, bonen en zuivel.

Meer weten over aromatherapie of wil je zelf een cursus Aromatherapie volgen? Bekijken dan hier de curssen van Wellness Academie »