Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Advies om je kinderen in te lichten over het coronavirus

Gezond.be
4 min read

Het coronavirus en de bijhorende maatregelen raken iedereen, ook kinderen. Weet je ook niet goed hoe je je kinderen kan inlichten over wat er nu allemaal gebeurt? Wij vroegen kinderpsychologe Klaar Hammenecker om advies.  

Jij bent en blijft een rolmodel voor je kinderen

De huidige omstandigheden doen wat met ons. Ook als ouder is het soms moeilijk om rationeel te blijven, maar je bent en blijft wel een rolmodel voor je kinderen. Je woorden en gedrag hebben dus een invloed op hen. Klaar: ‘Ik vergelijk deze situatie met een ernstige gebeurtenis binnen een gezin, zoals een zware ziekte of een overlijden. Als ouder is het dan ook moeilijk om sterk te blijven. We mogen niet vergeten dat ouders ook maar mensen zijn.’

Kinderen gaan het gedrag van hun ouders spiegelen. Als jij in paniek bent door alles wat er gebeurt in deze bizarre periode, zal je kind dat waarschijnlijk ook zijn. Ben je realistisch en ga je kalm om met de situatie? Dan kan je kind zich aan dat gedrag spiegelen.

Ken de aard van je kind

Weet hoe je kind zal reageren op deze situatie. ‘Sommige kinderen die bang zijn, zullen steeds bijkomende vragen stellen. Als ouder kan je expliciet vragen of de antwoorden op die vragen je kind helpen. Als hij of zij hierdoor nog banger wordt of niet kan slapen, kan je voorstellen om over andere, leuke dingen te praten.’

Klaar voegt toe dat mensen vaak creatiever worden door crisissituaties. ‘Psychologen vinden crisissituaties niet erg. Integendeel, crisissen zijn vaak ongelofelijke kansen tot verandering en verbetering. In deze coronatijden leren veel mensen hoe sterk, zelfstandig en onafhankelijk ze zijn, ook kinderen. Ze ontdekken bijvoorbeeld dat ze de instructies van de juf of meester niet per se nodig hebben. Ze kunnen ook zonder hulp de leerstof verwerken.’

Focus je op correcte informatie

Er is veel informatie te vinden over het coronavirus. Klaar raadt aan om je te focussen op de officiële kanalen. Probeer ‘fake news’ en ‘dokter google’ zoveel mogelijk te vermijden. Het is heel belangrijk om mee te geven aan je kinderen dat we niet moeten binnenblijven omdat we anders zullen doodgaan. We zitten binnen omdat we er zo voor kunnen zorgen dat het virus zich niet verder verspreidt.

De overheid raadt aan om naar buiten te gaan om te bewegen. Even in de tuin spelen, bijvoorbeeld, kan heel veel doen voor een kind. Daarnaast zijn mensen ook ‘sociale beestjes’. We hebben sociaal contact nodig om mentaal gezond te blijven. Interacties, zoals een kort babbeltje met de buurman of skypen met oma, hebben een positief effect op de gemoedstoestand van je kind.

Klaar Hammenecker is zelfstandig kinderpsychologe en oprichtster van MAMAgement, een online platform dat advies geeft aan hardwerkende ouders met opvoedingsstress.

Door Gezond.be