Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Altijd rode wangen: tips om couperose te voorkomen en verwijderen

6 min read

Couperose is een vrij onschuldige en ongevaarlijke huidziekte, maar daardoor niet minder vervelend. Mensen die aan couperose lijden hebben altijd rode wangen. Ook kan de neus, het voorhoofd of de kin rood zijn. In dit artikel lees je wat de oorzaken van couperose zijn, maar ook hoe je het kunt voorkomen of genezen.

Wat is couperose?

In de opperhuid van het gezicht bevinden zich veel, heel kleine bloedvaatjes, die normaal gesloten zijn. In bepaalde omstandigheden kunnen deze bloedvaatjes echter gaan uitzetten. Bijvoorbeeld bij een temperatuursverandering, inspanningen of stress. Hierdoor kleurt het gezicht rood.

Mensen die last hebben van couperose, hebben erg gevoelige haarvaatjes die door de kleinste prikkels uitzetten. Bijvoorbeeld bij het eten en drinken van warme dingen of door het consumeren van alcohol en bepaalde kruiden. Bij mensen met couperose blijven de uitgezette adertjes ook continu uitgezet. Daarom hebben zij continu een rode kleur in het gezicht.

Bij couperose raken de kleine bloedvaatjes beschadigd. Normaal gaan ze open en dicht om de lichaamstemperatuur in balans te houden. Maar als ze beschadigd raken, blijven ze openstaan en stroomt er continu bloed doorheen. Dat zie je als een rode kleur op de wangen, neus, voorhoofd of kin in de vorm van hele dunne draadjes. Zo’n rode kleur is vervelend, maar ook het gevoel dat erbij komt kijken is niet fijn. Tintelingen, jeuk en branderigheid zijn zaken die vaak samengaan met couperose.

De oorzaak van couperose

Couperose is vaak erfelijk bepaald. Vooral mensen van Noord-West Europese afkomst met een zeer licht huidtype hebben grote kans op couperose. Mensen met zo’n huidtype hebben vaak een dunne huid en zwakke haarvaten. Bijna de helft van alle vrouwen van 40+ die een lichte huid hebben, krijgen een beetje last van couperose. In sommige gevallen is couperose een gevolg van rosacea. Rosacea is een ontsteking in de huid. Echter vaak genoeg ontstaat couperose ook zonder dat er een ontsteking is geweest. Het blijft daardoor onduidelijk wat de echte oorzaak is.

Couperose voorkomen

Couperose valt niet echt te voorkomen, ook is er helaas geen geneesmiddel voor. Maar je kunt wel de verschijnselen zoveel mogelijk beperken. Dat doe je met de volgende tips. 

Temperatuurschommelingen

Vermijd te koude of te warme temperaturen. Sauna’s en bubbelbaden kun je beter niet te vaak bezoeken. Was je gezicht liever niet met te koud of te heet water. Lauw is het beste. Logischerwijs is de zonnebank ook geen goed idee. Wil je toch graag bruin worden, dan kun je het beste voor een bruiningsspray- of lotion kiezen.

Voeding

Voedsel of drinken dat nog heel warm is, kun je beter eerst een beetje laten afkoelen. Gekruid voedsel en alcohol kunnen couperose ook aanwakkeren.

Huidverzorging

Verzorgingsproducten voor je gezicht moeten mild zijn en geen zeep bevatten. Daarnaast heeft jouw huid extra bescherming nodig tegen invloeden van buitenaf, zoals kou en wind. Daarom is een vette crème geschikt voor je huid. Ook dient je gezichtscrème een zonnefactor (SPF) te hebben. Je gezicht scrubben om dode huidcellen te verwijderen is op zich goed, maar doe het niet vaker dan één keer per week en gebruik altijd een milde scrub.(dus geen kristallen maar bolletjes of gebruik een glycolzuur).

Sporten

Sporten is goed voor je, maar als je couperose hebt, moet je voorzichtig zijn met een te grote krachtsinspanning.

Oplossingen en behandelingen om couperose te verwijderen

Je kunt zelf het één en ander doen om couperose te verbergen of te verwijderen.

Camoufleren van couperose met make-up

Het is misschien maar een tijdelijke oplossing, toch kan het je helpen zelfverzekerd de dag door te komen: make-up. Met de juiste foundation en/of concealer kun je de rode kleur in je huid goed verbergen. Concealers en foundation met een groene toon camoufleren een rode huid het beste. Let er wel op dat je goede make-up gebruikt die niet te agressief is voor je huid. Het is aangeraden om je hierover te laten adviseren bij een parfumerie. 

Laseren van couperose

Een laserbehandeling kan helpen om de uitgezette haarvaatjes te beschadigen en op te ruimen, zonder dat al het andere gezonde weefsel wordt aangetast. De opgeruimde haarvaatjes worden later weer vervangen door normale haarvaatjes. Afhankelijk van hoe erg de couperose is, zijn er één tot meerdere behandelingen nodig met een tussentijd van een maand. Laser werkt het beste op een lichte huid.

Een Pulsed light-behandeling

Een Pulsed light-behandeling tegen couperose kun je vergelijken met een laserbehandeling. Het verschil is alleen dat bij Pulsed light gebruik wordt gemaakt van een flitslamp in plaats van een laser. De warmte van de flitslamp dringt door tot in de bloedvaatjes waardoor het bloed stolt, en de bloedvaatjes uiteindelijk verdwijnen. Meestal zijn voor een goed resultaat meerdere behandelingen nodig. Tussen de behandelingen moet minimaal een maand wachttijd zitten. Pulsed light werkt het beste op een lichte huid.

Elektrische coagulatie

Als al het bovenstaande niet werkt, kunnen de haarvaatjes nog altijd dichtgebrand worden met een klein naaldje en stroom. Dit kun je laten doen bij een schoonheidsspecialiste. Dichtschroeien werkt goed, alleen kunnen uitgezette haarvaatjes wel weer op andere plekken terugkomen. Daarom wordt zo’n behandeling vaak herhaald. Tussen iedere behandeling moet ongeveer een maand wachttijd zitten.

Tot Slot

Het is verstandig om een specialist te bezoeken voordat je van alles op je huid gaat smeren. Want niet iedereen met couperose heeft er in precies dezelfde mate last van. Ook heeft iedereen een andere huid. Laat je daarom het liefst altijd professioneel adviseren voordat je iets op je huid smeert of een bepaalde behandeling ondergaat.

Met een eigen skincare clinic in Oostende en een nieuw boek in aantocht wordt Karoline Van de Mergel in de skincare wereld gezien als een pro in haar vak. Als huidexperte zal ze de Gezond.be-lezers voortaan dan ook voorzien van vele tips en weetjes over de huid en hoe je die optimaal kan verzorgen. Meer weten over Karoline of Beautyfulskin? Bekijk dan zeker eens de site van Beautyfulskin! Ook haar boek Huidverjonging op maat is een echte aanrader!