Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Astma: waarom is het aangewezen om uw behandeling door te nemen en niet enkel tijdens aanvallen?

3 min read

Astma is een chronische aandoening waarbij de luchtwegen voortdurend ontsteken. Het is een langdurige ziekte die een grote impact heeft op uw fysieke activiteit en bijgevolg ook op uw dagelijkse leven.

Gelukkig kunt u met een aangepaste, doorlopende behandeling en enkele niet-farmacologische, preventieve maatregelen een normaal en zelfs actief leven leiden.

De oorzaak aanpakken

Een basisbehandeling pakt de oorzaak van uw astma aan. Ze vermindert de chronische ontsteking van uw bronchiën, waardoor u beter kunt ademen. Astma wordt gekarakteriseerd door acute aanvallen en symptomen die worden veroorzaakt door triggers als allergenen, een longontsteking, zware inspanning, … Het is niet mogelijk om volledig van astma te genezen, het is een blijvende ziekte. 

Een (continue) basisbehandeling helpt uw astma onder controle te houden door niet enkel de symptomen te verzachten, maar rechtstreeks de oorzaak aan te pakken. Zo gaat uw kwaliteit van leven erop vooruit en hebt u minder last van de symptomen. Het aantal aanvallen vermindert en ook hun ernst neemt af.

Maar opgelet: uw basisbehandeling is pas doeltreffend als u deze elke dag inneemt!

Om optimaal van de behandeling te genieten, dient u deze dagelijks in te nemen. Ga ook regelmatig op controle bij uw arts als uw astma niet volledig onder controle is. De tekenen waaraan u een ernstige aanval kunt herkennen variëren van persoon tot persoon, maar kunnen een droge hoest, een piepende ademhaling, kortademigheid, druk op de borst, nachtelijke klachten of een verhoogd gebruik van uw inhalator omvatten. Praat hierover met uw arts, zodat hij een aangepaste behandeling kan voorschrijven.

Naast een farmacologische behandeling is het ook aangeraden om actief en passief roken te vermijden en om regelmatig te bewegen.¹  

Vergeet uw behandeling niet, zodat astma op de achtergrond verdwijnt en u van een normaal leven kunt genieten.

¹ https://ginasthma.org/gina-reports/