Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bult/Puist op mijn penis. Is het gevaarlijk?

Jaro Broeklander
5 min read

Als er een lichaamsdeel is waar veel jongens en mannen hun seksuele identiteit aan ontlenen dan is het natuurlijk de penis. Menig man is er trots op en geeft het zelfs van tijd tot tijd een naam. Kortom, het mannelijk lid is belangrijk. Een esthetisch welgevormd lid is dan ook belangrijk, de meeste mannen kijken er dagelijks naar en een onvolkomenheid valt dan ook snel op. Dan mag niet elke penis er hetzelfde uitzien, een plotseling opduikende pukkel, bult of puist is ontsierend en leidt vaak tot vragen of het kwaad kan en of het weer vanzelf verdwijnt. Het valt daarom juist op dat veel jongens en mannen niet snel naar de huisarts gaan als ze iets ontdekken wat er niet thuis hoort. Juist een tijdige ontdekking van een oneffenheid zoals een bultje kan veel ongemak en onkunde voorkomen.

Net als andere lichaamsdelen is de penis van de man omgeven door huid. En ook al is een gedeelte van de mannelijke bevolking besneden, een groot gedeelte van de huid blijft intact. Een bult of een puist valt dan in de meeste gevallen snel op. En vaak is het onschuldig, maar in sommige gevallen juist niet.

De huid van de penis

De huid van de penis is, net als alle andere lichaamsdelen voorzien van een aantal belangrijke onderdelen zoals bloedvaten en talgkliertjes. Ook zenuwen en zwellichamen vormen onderdeel van de penis. Bij een vermoeden van een puist of een bult kunnen er een aantal mogelijke oorzaken worden aangewezen. Omdat we genitale wratten niet onder de bulten en puisten scharen, laten we deze gemakshalve achterwege. Mocht je echter het vermoeden hebben dat je last hebt van genitale wratten, ga dan wel naar de dokter. De kans is groot dat er dan wel sprake is van een SOA.

Mogelijke oorzaken van puisten of bulten op de penis

De twee belangrijkste oorzaken van puistjes of bulten op de penis zijn:

  • Verstopte / ontstoken talgklieren
  • Peniskanker

Talgklieren zijn nodig om de huid rondom de penis soepel te houden. Ze scheiden talg uit, een soort vettige substantie wat als het ware de huid beschermt tegen lichaamsvreemde stoffen en bacteriën. We kennen allemaal het verschijnsel van verstopte talkklieren die vervolgens zorgen voor een lokale verdikking en een rode gloed, we spreken dan over een puist. Bij acne is echter geen sprake van een verstopte talgklier, maar van overproductie van talg.

Talgklieren zijn echter wel erg gevoelig en er kunnen dus ook diverse problemen mee ontstaan waar onder dus bijvoorbeeld bultjes op de huid van de penis. We spreken dan in de meeste gevallen over een talgkliercyste, ook wel een atheroomcyste of epidermoidcyste genoemd. Er is dan sprake van een onderhuids knobbeltje. Dit ontstaat als een haarzakje verstopt raakt. Vaak heeft de ontstane knobbel of bult de omvang van een knikkertje of erwtje. Het zijn onschuldige knobbeltjes en kunnen lokaal voorkomen op het scrotum en de penis. Het is vrij onschuldig en wordt vaak behandeld met een steroïde zalf of crème.

Peniskanker

Net als andere organen bevat ook de penis lichaamscellen die zich delen. Ook al komt het in de praktijk niet bijzonder vaak voor, kanker kan ook in de penis ontstaan door cel woekering. In de meeste gevallen begint deze vorm van kanker bij de eikel. Bij onbesneden mannen is juist de voorhuid het eerste gedeelte wat wordt aangetast. In dat geval is het juist eenvoudig te onderkennen omdat het vaak snel genoeg opvalt.

Een tijdige behandeling van peniskanker is gewenst en noodzakelijk om verdere verspreiding van de kanker te voorkomen. Indien deze situatie niet tijdig wordt onderkent is de kans groot dat de kankercellen zich via de lymfeklieren gaan verspreiden naar de lies en tot slotte naar andere delen van het lichaam.

Bij een tijdige ontdekking van peniskanker is het mogelijk om door een besnijdenis of het wegnemen van de aangetaste huid de penis te sparen. Is er sprake van een vorm van peniskanker in een vergevorderd stadium dan zal overwogen moeten worden wat de beste opties tot genezing zijn. In een uiterst geval kan dan worden gekozen voor verwijdering van de penis. Door middel van plastische chirurgie kan dan een penis worden gemaakt die dezelfde functie en uiterlijk heeft van een ‘normale’ penis.

Door Jaro Broeklander