Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

9 tips om je hoofd leeg te maken in deze verwarrende tijden

5 min read

Hoe gaat het met jou in deze (post-)corona tijden? Gun jezelf vandaag een momentje om stil te staan bij je eigen mentale gezondheid. Ervaar jij momenteel stress, dan kunnen deze 9 tips helpen om je hoofd leeg te maken:

1. Thuiswerken? Laat je werk los …

Hoewel het normale leven terug op gang komt, blijft thuiswerken nog steeds de norm. Bij het thuiswerken is het moeilijk om je werkdag af te sluiten en je werk los te laten. Kies er daarom voor om je werk op een bepaalde plek in huis te doen, bijvoorbeeld aan een bureau en sluit je werkdag op een bepaald tijdstip ook echt af. Doe je laptop dicht, laat de resterende mailtjes voor wat ze zijn en ga iets anders doen.

2. En stel een eenvoudige planning op

Zeker als je aan het thuiswerken bent met je partner en/of kinderen erbij, kan het handig zijn om een eenvoudig dagschema op te stellen. Zo bouw je een beetje routine in je werkweek. Baken je werktijd netjes af. Het kan zelfs helpen om een uurtje “niets” in te plannen. Tijdens dat uurtje doe je gewoon waar jij op dat moment zin in hebt, en niets anders.

3. Maar die to-dolijst laat je beter even liggen

Nee, je hoeft niet elk moment van de dag nuttig te besteden. Het is gemakkelijk om jezelf onder druk te zetten om iets met die plotse vrije tijd te moeten doen tijdens de coronacrisis, maar dat is echt niet nodig. Als dat voor jou beter werkt, geniet dan gewoon even van de rust en doe helemaal niets. Die klusjeslijst kan echt wel wachten.

4. Durf ook nee zeggen tegen andere mensen

De coronacrisis heeft er noodgedwongen voor gezorgd dat een groot deel van de sociale druk tijdelijk wegviel. Nu we terug mogen samenkomen, durven de afspraakjes zich op te stapelen. Durf voor jezelf te kiezen door niet altijd in te gaan op vragen van vrienden of familie.

5. Stop met multitasken …

We willen dikwijls veel te veel tegelijk doen, maar ons hoofd is daar eigenlijk niet voor gemaakt. Je werkt een taak dan ook veel sneller af als je je enkel daarop concentreert. Multitasken is verleidelijk, maar soms zorgt het voor veel meer stress dan nodig.

6. … en neem op tijd een pauze

Vergeet niet om net zoals op kantoor een lunchpauze in te lassen en af en toe eens recht te staan. Verplicht jezelf om even rond te lopen, naar het toilet te gaan of je glas water bij te vullen.

7. Concentratieprobleem? Ga iets anders doen

Begint het halverwege de dag lastig te worden om je te concentreren, dan kan het helpen om iets anders te gaan doen. Ga bijvoorbeeld alvast groentjes snijden voor het avondeten of laadt de wasmachine in. Je bent even niet met je hoofd, maar met je handen bezig en dat kan wonderen doen voor je concentratievermogen.

8. Ga naar buiten …

Dagelijks een frisse neus halen, zorgt voor extra rust in je hoofd. Speel ’s avonds buiten met de kinderen of wandel samen met je gezinsleden een blokje om.

9. … en vergeet niet voldoende te slapen

Misschien werd jouw dagelijkse ritme danig overhoop gegooid tijdens de coronacrisis? Dat kan, maar vergeet niet om zoveel mogelijk je slaappatroon aan te houden. Probeer elke dag op ongeveer hetzelfde moment te gaan slapen want je mentale gezondheid hangt sterk samen met je nachtrust.

Benieuwd hoe het met jouw mentale gezondheid gesteld is? Doe snel de mentale fittest van Partena Ziekenfonds hier en ontdek hoeveel ruimte er nog overblijft in jouw hoofd.

Door