Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Coronavirus wordt ook overgedragen via traanvocht, onze expert geeft tips voor lenzen- en brildragers

4 min read

Om de verspreiding van het nieuwe COVID-19-virus tegen te gaan, gingen in ons land een tweetal weken geleden strenge maatregelen van kracht. Restaurants, cafés en niet-noodzakelijke winkels moesten dicht, en iedereen werd gevraagd zo veel mogelijk thuis te blijven. Mensen wordt aangeraden regelmatig de handen te wassen en afstand van elkaar te bewaren. Het nieuwe virus is immers zeer besmettelijk en kan onder andere via speeksel en zelfs via traanvocht doorgegeven worden. Veel mensen zijn zich daar echter niet bewust van. We laten onze expert, opticien Wim Withofs aan het woord.

Klopt het dat het virus ook via traanvocht kan worden overgedragen?

“Ja, dat klopt inderdaad. Dat is geen fabeltje. Het was al langer bekend dat het virus door speeksel overgedragen kan worden. Maar blijkbaar zit het COVID-19-virus ook in tranen, wat maakt dat ook deze zeer besmettelijk zijn en dat andere mensen zeer snel besmet kunnen worden.”

Wat kunnen lenzen- en brildragers dan doen om besmettingsgevaar te beperken?

“Je kan natuurlijk nog altijd een bril of lenzen dragen, maar het is belangrijk dat een aantal regels in acht worden genomen. Bij het dragen van een bril en/of contactlenzen is het van groot belang dat je zorgvuldig, grondig en regelmatig je handen wast. Dat doe je het best met water en zeep. Vervolgens droog je ze af met een ongebruikte papieren doek. Voor dragers van contactlenzen moet dat gebeuren voordat je ze insteekt of er opnieuw uithaalt. Als je daglenzen draagt, gooi die dan ’s avonds telkens weg na gebruik. Bij gebruik van maand- of weeklenzen moeten die elke avond ontsmet worden. Dat doe je het best met de voorgeschreven vloeistoffen en volgens de instructies van je contactlensaanpasser. Daglenzen zijn in deze tijden aan te raden aangezien dat de meest hygiënische oplossing is voor lenzendragers. Draag geen contactlenzen als je ziek bent. Dat wordt ten stelligste afgeraden.

Was ook regelmatig je bril en brilglazen grondig met brillenpoetsmiddel, brillenbad of ontsmettende zachte handzeep. Sommige virussen zoals COVID-19 kunnen uren tot dagen op kunststof overleven. Die sporen kunnen overgedragen worden op de vingers en op het gezicht van brildragers. Om beschadigingen te vermijden, spoel je je bril best goed en overvloedig met  lauw water, maar let op dat het zeker niet te warm is. Wees ook voorzichtig met alcohol of andere chemische producten die je bril kunnen beschadigen.

Indien je je aan bovenstaande voorschriften houdt, dan is het veilig om een bril en/of contactlenzen te dragen tijdens de coronapandemie.”

Kunnen mensen nog in optiekzaken terecht?

“De regering heeft beslist dat alle winkels die niet essentieel zijn, gesloten moeten worden. Maar welk statuut optiekwinkels nu precies hebben, is niet altijd duidelijk. Zijn ze essentieel of niet? Zijn ze paramedisch of commercieel? Net zoals bij de kappers heeft het een tijdje geduurd voordat de regering kon beslissen of optiekwinkels, opticiens en optometristen al dan niet open mochten blijven. Maar de kogel is sinds een paar dagen door de kerk: de winkels moeten sluiten en klanten mogen enkel geholpen worden bij noodgevallen. Dat mag enkel indien de social distance maatregelen in acht worden genomen, te meer omdat ook traanvocht extreem besmettelijk is. Uitstelbare zorg of verkoop moet momenteel worden opgeschort. Oogmetingen en contactlensaanpassingen zijn dus uit den boze. Voor dringende gevallen kan je wel nog bij de opticien terecht.”

Wim Withofs heeft reeds 25 jaar ervaring als gediplomeerd opticien. Hij werkte ook mee aan verschillende geslaagde projecten, zoals iO. ofwel independent Opticians. Als oogexpert deelt hij zijn tips en advies graag met de Gezond.be-lezers.