Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De beste manier om blaren te voorkomen

Camille
4 min read

Blaren genezen is een heel gedoe en ze zijn vooral heel erg lastig. De meeste blaren zitten net op een vervelende plek waardoor je er veel last van kan krijgen. Hierdoor wil je de blaar graag doorprikken om de druk en pijn te verminderen. Maar het weghalen van een blaar geeft een groot risico op infecties. Het is dus slimmer om blaren gewoon te laten zitten. Maar dit is in de praktijk een stuk lastiger. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de vervelende blaren voortaan te voorkomen. Helaas kan je het nooit helemaal voorkomen want zelfs een ervaren sporter kan last krijgen van blaren.

Sportschoenen

Eén van de manieren om blaren zoveel mogelijk proberen te voorkomen is de aanschaf van de juiste paar sportschoenen. Als je aan een nieuwe sport begint dan krijg je vaak al snel last van blaren. Vaak wordt er gezegd dat dit komt doordat de schoenen ingelopen moeten worden. Ze moeten nog even naar je voeten gaan staan, maar hierna heb je geen last meer van blaren. Helaas weten maar weinig sporters dat een goed paar sportschoenen nooit voor blaren zal zorgen. Sportschoenen moet je niet inlopen, maar moeten vanaf het eerste moment gewoon goed zitten.

Als je schoenen goed zitten dan heb je geen last meer van blaren. Maar hoe weet je of jou schoenen goed zitten? Het is belangrijk om je voeten te controleren op drukpunten. Zijn er plekken waar de schoenen tegen je voeten drukken? Of zitten je sportschoenen op sommige plekken juist een beetje te los? Dit zijn allemaal oorzaken die meespelen bij het ontstaan van blaren. Als je er zelf even niet uitkomt dan kan je eventueel advies vragen in een sportwinkel. Zo kan je samen met een professional de beste sportschoenen uitzoeken om blaren te voorkomen.

Blaren bij warm weer

De weersomstandigheden zijn bepalend of je last krijgt van blaren. Warm weer kan ervoor zorgen dat je last krijgt van blaren. Tijdens het sporten worden je voeten warm en gaan ze uitzetten. Vooral als ze hierbij vochtig worden dan kan het voorkomen dat ze hun vocht niet kwijt kunnen. Bij deze weersomstandigheden kunnen door wrijving en warmte blaren ontstaan. Gelukkig is dit te voorkomen door het dragen van de juiste sportkleding. Als je professionele sportschoenen koopt dan zijn deze al gemaakt om warmte en vocht af te voeren. Het enige dat nu nog ontbreekt is de juiste sokken. Sokken helpen de voeten droog te houden en zorgen ervoor dat vocht wordt afgevoerd. Zo kan er geen wrijving ontstaan, waardoor er blaren op je voeten komen.

Blaren bij koude weersomstandigheden

Niet alleen warmte kan ervoor zorgen dat je last krijgt van blaren. Koude weersomstandigheden kunnen bijdragen aan het ontstaan van blaren. Het is hiervoor belangrijk om te werken met verschillende lagen kleding. Deze lagen zorgen ervoor dat je lichaam beter beschermd is tegen de kou. De meeste blaren ontstaan bij de voeten en handen van sporters. Je kan deze blaren proberen te voorkomen door gebruik te maken van speciale sportsokken en/of sporthandschoenen. Sportsokken houden de voeten op tempratuur en voorkomen zo hardnekkige blaren.

Blaren op handen tijdens het sporten

Tijdens het spelen van tennis of hockey kan je last krijgen van blaren op je handen. Dit komt door de wrijving tussen je handen en je racket. Vooral bij warm of koud weer loop je hier een groter risico op. Je kan dit proberen te voorkomen door talkpoeder op je handen te doen. Zo beperk je het risico op blaren tussen je vingers en op je handen tijdens het spelen van tennis. Eventueel kan je gevoelige plekken ook intapen.

Tips om blaren te voorkomen

  • Draag passende schoenen die je niet hoeft in te lopen.
  • Zorg voor speciale sportsokken tijdens de zomer en wintermaanden.
  • Draag sporthandschoenen tegen blaren.
  • Maak gebruik van talkpoeder met een racketsport.
  • Tape eventuele gevoelige huid in om blaren te voorkomen.
Door Camille