Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De mythe weerlegd: waarom een warm bad nemen niét helpt om sneller in te slapen

Birte Govarts
2 min read

Er wordt vaak beweerd dat een warm bad nemen de ideale manier is om sneller in slaap te vallen. Daar is Luc Swinnen, arts, auteur en een van de experts van Gezond.be, het niét mee eens. “Integendeel: om in te slapen moeten je lichaamstemperatuur én de temperatuur van de omgeving net dalen!”

“Wanneer je een warm bad neemt, stijgt je lichaamstemperatuur logischerwijs”, legt dokter Luc Swinnen uit. “Maar om in te slapen, moet die net dalen. Door je lichaamstemperatuur vlak voor het naar bed gaan de hoogte in te jagen, kan je de slaap dus moeilijker vatten.” Betekent dat dan dat je ’s avonds helemaal geen bad meer mag nemen? “Natuurlijk wel, maar je doet dat beter een tweetal uur voor je naar bed gaat, zodat je lichaam de kans krijgt om opnieuw af te koelen. Nog een tip: zet de thermostaat in de slaapkamer lager of af, want om goed in te slapen, mag ook de omgevingstemperatuur niet te hoog liggen.” Genoteerd!

Let ook op licht en ademhaling

“Zodra het donker wordt, maakt je lichaam het slaaphormoon melatonine aan”, gaat dokter Swinnen verder. “Die melatonine zorgt er ook voor dat je makkelijker de slaap kan vatten. De enige voorwaarde is dat je je slaapkamer voldoende verduistert, want te veel licht zorgt ervoor dat de productie van melatonine stopt. Vermijd daarom voor het slapengaan ook het blauwe licht van je computer of smartphone. Nog een laatste tip om goed in te slapen? Let op je ademhaling en pas bijvoorbeeld de 4-6-8-oefening toe, waarbij je vier tellen inademt via de neus, vervolgens probeert om je adem 7 tellen in te houden en de lucht daarna in 8 tellen via de mond weer uitblaast.” Slaapwel!

Door Birte Govarts