Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dit is het belang van elastine voor je huid

4 min read

Elastine is een van de 3 belangrijkste bouwstoffen in de huid, naast collageen en hyaluron. Het is een vezel die aangemaakt wordt dankzij de fibroblast in de huid tot we ongeveer 20 jaar oud worden. Daarna wordt de fibroblast verhinderd om nog verder elastine aan te maken door hormonale factoren.

Het belang van elastine

Elastine is echter bijzonder belangrijk. De stof is verantwoordelijk voor de elasticiteit en veerkracht van de huid én ook voor de kwaliteit van een andere belangrijke bouwstof, namelijk collageen.

Collageen

Collageen, de bouwstof waaruit 75% van onze huid bestaat, geeft onze huid steunkracht en volume. Collageen moet dus zo sterk mogelijk zijn om haar functie in de huid te kunnen volbrengen en daar helpt elastine bij. Elastine houdt als het ware de collageenbundels vast en hecht deze samen tot een sterk netwerk. Dat versterkt niet alleen de reeds bestaande collageen in de huid, maar versterkt ook de werking van specifieke collageen-opbouwende behandelingen. Bij elke collageen-opbouwende kuur hoort dus ook een elastine-infusie om de nieuwe collageen te versterken!

Hoe kunnen we elastine toevoegen aan de huid?

Onze fibroblast kan na de pubertijd nog moeilijk geprikkeld worden tot de aanmaak van nieuwe elastinevezels en reeds vele wetenschappers hebben mislukte pogingen ondernomen om volledige elastine-molecules (dierlijk of synthetisch) in de huid te brengen. Toch is er een manier om nieuwe elastine aan de huid toe te voegen!

De behandeling DermaLastyl Elastin Infusion Therapy, een ontdekking van Dr. Burt Ensley, bevat een micromolecule genaamd ’tropoelastine’. Dat is een onderdeel waaruit een sterke elastinevezel opgebouwd is. Bij een behandeling met DermaLastyl hecht de tropoelastine zich via crosslinks aan andere tropoelastine-molecules in de huid, waardoor de reeds bestaande elastinevezels groeien. Dat crosslinking-proces vindt plaats dankzij een speciale koperpeptide en de nodige inwerktemperatuur van 37°C.

Ook kunnen goed uitgevoerde bindweefselmassages de elastine-aanmaak stimuleren. Bij een bindweefselmassage worden de verklevingen in de huid stevig gemasseerd. Door de bindweefselmassage wordt het onderhuids bindweefsel geprikkeld, waardoor de doorbloeding de aanmaak van collageen en elastine stimuleert. Zorg er hier wel voor dat de behandeling juist uitgevoerd wordt!

Meer weten? Je ontdekt alles over elastine en nog véél meer in het boek Huidverjonging op maat

Met een eigen skincare clinic in Oostende en haar gloednieuwe boek  Huidverjonging op maat wordt Karoline Van de Mergel in de skincare wereld gezien als een pro in haar vak. Als huidexperte zal ze de Gezond.be-lezers voortaan dan ook voorzien van vele tips en weetjes over de huid en hoe je die optimaal kan verzorgen. Meer weten over Karoline of Beautyfulskin? Bekijk dan zeker eens de site van Beautyfulskin! Ontdek hier ook meer over haar boek Huidverjonging op maatEen boek vol tips en weetjes, nuttige informatie, oefeningen en recepten.