Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

DIY Zelf rozenwater maken? Fluitje van een cent! (Elfi De Bruyn legt uit hoe je’t doet)

Freya De Vos
3 min read

De feestdagen staan voor de deur en het jaar loopt op z’n einde. Het uitgelezen moment om even te vertragen en tijd te nemen voor de doodgewone, maar vreugdevolle dingen in het leven. Creatieve duizendpoot Elfi De Bruyn (35) helpt ons in haar meest recente boek Generation Hex op weg. Met dit homemade rozenwater, bijvoorbeeld.

‘Rozenwater is een wondermiddel’, vertelt Elfi. ‘Ik gebruik het niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn oudste hondje, dat vaak last heeft van traanoogjes. Elke avond reinig ik er zijn oogjes mee. Voor mezelf gebruik ik rozenwater vaak als toner. Net voor ik ga slapen spray ik het over mijn gezicht. Dat doe ik ook na het aanbrengen van make-up. Zo voelt mijn make-up veel natuurlijker aan. Daarnaast is rozenwater superzacht en verzorgend voor je huid. Een scheutje toevoegen aan je bad of je homemade gezichtsmasker is een echte aanrader. Zelfs mijn haren zijn er fan van. Rozenwater geeft je haar extra glans en zorgt voor minder pluizige lokken. Nog een voordeel? Je kan vers rozenwater ook gebruiken in de keuken. Zo durf ik al eens een scheutje toe te voegen aan mijn havermelk latte.’

Benodigdheden

  • rozenknoppen (te koop in de natuurwinkel of bij de Chinese supermarkt), in de zomer kan je verse rozenblaadjes gebruiken.
  • eventueel: verse lavendelknoppen of essentiële lavendelolie (geschikt voor inwendig gebruik)
  • gedestilleerd water
  • een verstuiver of flesje

Bereidingswijze

  • Zet een kookpot op het vuur en voeg hier enkele gedroogde rozen- knoppen of verse (onbespoten) rozenblaadjes aan toe.
  • Laat goed intrekken. Eigenlijk is je rozenthee (of elixir) nu al klaar. Lekker en zacht van smaak, maar nog heerlijker als facemist. Laat het aftreksel eerst goed afkoelen en giet het vervolgens door een zeef. Voeg er nadien, als je dat wenst, een druppeltje lavendelolie aan toe. Doe alles in een flesje met verstuiver en genieten maar!

In Generation Hex neemt Elfi De Bruyn de lezer mee in haar persoonlijke zoektocht naar zelfliefde. Ze geeft tips en DIY-trucjes die voor magie zorgen in haar leven: de wondere wereld van tarot, de kracht van kristallen, essentiële oliën, de magie van kruiden én feelgoodrecepten.

Generation Hex van Elfi De Bruyn (Horizon, € 22,99)

Door Freya De Vos