Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Emotionele chantage: 3 vaak gebruikte technieken

5 min read

Manipulatie is een vorm van emotionele chantage. Manipulators gebruiken bepaalde gedragingen om invloed te hebben op wat andere mensen denken, voelen of doen. Zo krijgt de manipulator ze precies waar hij ze wil hebben.

En dit is nu precies het hele probleem met manipulatie: de geheime gedragingen van de manipulator worden niet altijd door het slachtoffer herkend. Zo komt manipulator er vaak mee weg.

Belangrijkste manipulatietechnieken

Daarom is het zo belangrijk dat je leert hoe je de tactieken die manipulators gebruiken kunt herkennen. Hieronder beschrijven we drie manieren waarop je een meester in manipulatie kunt herkennen.

Schuldinductie

Een belangrijk wapen is schuldinductie. De manipulator tracht jou de schuld te geven voor de fout van zichzelf of iemand anders. Hij zal zo jou (soms onbewust) verantwoordelijk proberen te maken voor zijn daden.

Deze vorm van chantage komt veel voor. Bij scheidingen of kapotte vriendschappen is dit een veelgebruikt wapen.

Mensen die emotionele chantage gebruiken zijn dikwijls het slachtoffer van een heel laag zelfbeeld en hebben meestal zeer destructieve denkstijlen.

Identificatie

Een manipulator zal vaak proberen om zichzelf als een sukkel te laten doorgaan, zo kan hij immers straffeloos beroep doen op anderen.

Hij kan ook de ander een bepaalde identiteit opspelden. Wanneer hij bijvoorbeeld beweert dat iemand goed overweg kan met computers heeft hij misschien wel eens het recht beroep te doen op die specialist, want hij is zelf een sukkelaar.

Stille agressie

Een wapen dat steeds vaker gebruikt wordt op de werkvloer is stille agressie. Dat is niet zo verwonderlijk: door de antipestwet wordt expliciete agressie (schelden, slaan…) minder getolereerd.  

Medewerkers uiten hun agressie daarom steeds vaker via stilte: ze negeren een collega, reageren te laat op mails of geven geen informatie door. Zwijgen is een erg pijnlijke vorm van agressie, want hoe kan je wapenen tegen ’niets’?

Probeer het probleem op een tactvolle manier bespreekbaar te maken. Zeg bijvoorbeeld: “Ik merk dat je bepaalde informatie te laat doorgeeft. Is er iets? Kan ik iets doen?”

Dr. Swinnen is arts, licentiaat in de verzekeringsgeneeskunde en statisticus. Hij werkte ruim tien jaar als verzekeringsgeneesheer, waar hij veelvuldig geconfronteerd werd met de gevolgen van toenemende stress in bedrijven. Ondertussen is hij reeds meer dan twintig jaar bedrijfconsulent en coach in verband met stress, emoties en geluk. Hij heeft een passie voor de impact van emoties op het functioneren van mensen. 

Hij bracht even terug het populaire boek Waarom wij vreemdgaan en parachutespringen – Ons onbegrijpelijke brein uit. 

In 2019 gaat Dr. Luc Swinnen ook van stat met een nieuwe opleiding burn-out coach. Deze opleiding is volledig gebaseerd op de neurowetenschappen en is in de eerste plaats bedoeld voor gedreven professionals (coaches, mensen uit de bedrijfwereld…) die er voluit voor gaan. De opleidingen gaan door op 22/02, 01/03, 22/03 en 29/03/2019.

Op 13 juni 2019 organiseert hij ook een nieuw symposium rond het brein. Meer info vind je op www.stressmanagement.be