Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Fibromyalgie en de link met je darmflora

5 min read

Je hoeft heus geen wetenschappelijke studies te doorploeteren om te weten dat je darmflora een impact heeft op je humeur en levenslust. Als je ooit een langere periode veel slechte vetten en suikers (de beste vrienden van slechte darmbacteriën) gegeten hebt, dan heb je vast gemerkt dat je niet rondliep als een vrolijke frans (of francine).

Aan de basis ligt vaak een disbalans in je darmflora. Om de sterke link tussen de darmflora en het lichamelijke en mentale aspect te duiden, heb ik een blogreeks gemaakt over de courantste aandoeningen die gelinkt kunnen worden aan de darmen. Eerder kwam prikkelbaredarmsyndroom al aan bod, vandaag is het de beurt aan fibromyalgie.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie of wekedelenreuma is een reumatische aandoening die zich manifesteert in het bewegingsapparaat van het lichaam. De naam bestaat uit drie delen: fibro (bindweefsel), myo(spieren) en algia (pijn). Als je lijdt aan fibromyalgie, heb je dus pijn aan je bindweefsel en spieren. Terwijl gewone reuma pijn doet omdat je gewrichten ontstoken zijn, gaat fibromyalgie niet gepaard met ontstekingen. Deze aandoening komt voor bij 2 procent van de bevolking en vooral bij jonge vrouwen.

Wat zijn de symptomen van fibromyalgie?

Bij fibromyalgie kan de pijn in je bindweefsel en spieren allesoverheersend zijn. Vooral in je nek, schouders, bekken en lage rug. Maar ook je ledematen doen pijn. Bovendien kun je drukgevoelige pijnpunten hebben op je lichaam als je een tijdje niet meer beweegt, het koud hebt of onder stress staat. Daarnaast kunnen hoofdpijn, concentratieproblemen, slecht slapen, stijve en gevoelige spieren, pezen en gewrichten, en vermoeidheid wijzen op fibromyalgie.

Wat zijn de oorzaken van fibromyalgie?

De precieze oorzaak van fibromyalgie is nog niet bekend. Recent Amerikaans onderzoek legt het verband tussen een teveel aan zenuwvezels in de bloedvaten en fibromyalgie. Maar ook virale of bacteriële infecties, aanhoudende stress, verkeerde voeding en een onevenwichtige darmflora worden vaak als oorzaak gezien. Een teveel aan slechte bacteriën in de darmen maakt je futloos. Bovendien veroorzaken de toxines in je lichaam verzuring, wat leidt tot verkramping en pijn.

Wat doen als je fibromyalgie hebt?

Omdat de oorzaak van fibromyalgie nog niet precies bekend is, bestaat er ook geen remedie voor. De behandeling focust op pijnverzachting. Osteopathische sessies kunnen je pijn verlichten en de drainagecapaciteit van je lever verhogen, waardoor toxines minder schade kunnen aanrichten.

Als fibromyalgiepatiënt moet je je voedingspatroon veranderen en gluten, zuivelproducten, alcohol, cafeïne en suiker vermijden. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega 3, zoals zalm, makreel en koolzaadolie, zijn naast rauwe groenten en voedingssupplementen met magnesium, co-enzym Q10, vitamine C en glucosamine aan te raden. Die stoffen vind je trouwens ook in spinazie, pompoen, amandelen, avocado en vijgen.

Het is ook belangrijk dat je voldoende beweegt. De pijn kan een drempel zijn die je ervan weerhoudt om actief te blijven. Daardoor zal je conditie achteruitgaan en bestaat de kans dat je klachten erger worden. Fietsen, zwemmen, wandelen of joggen zijn ideale activiteiten. En doe ook lenigheidsoefeningen om je spieren en gewrichten soepel te houden.

Wil je je klachten van fibromyalgie verminderen? Ontdek dan zeker mijn online traject om een gezonde darmflora te krijgen in acht weken.

Lynn De Merlier is osteopaat en voedingsdeskundige met een eigen praktijk in Lokeren. Haar website Goesting in gezondheid is erg populair, net als het gelijknamige boek dat ze begin 2018 uitbracht. In dat boek zoomt ze in op de ingenieuze werking van je darmen en hoe die de spiegel zijn van je lichamelijke én mentale gezondheid. Zin om je te laten begeleiden door een ervaren diëtist? Neem dan gerust contact op voor een afspraak in Lynns praktijk in Lokeren!