Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gedaan met de biopsie: ​​ kunstmatige intelligentie zorgt voor een revolutie in het opsporen van prostaatkanker

Birte Govarts
3 min read

De kans op een overlijden bij patiënten met prostaatkanker – de meest voorkomende kanker bij Belgische mannen – daalt aanzienlijk naarmate die vroeger wordt ontdekt. Een team van Zuid-Koreaanse onderzoekers is erin geslaagd een minder invasieve en nauwkeuriger screeningsmethode te ontwikkelen.

De huidige screening op prostaatkanker vereist – naast een bloedtest – invasieve methoden zoals een digitaal rectaal onderzoek en een prostaatbiopsie. Dat zijn ongemakkelijke en pijnlijke technieken die soms tot complicaties kunnen leiden.

Kunstmatige intelligentie staat echter op het punt om de manier waarop we de ziekte opsporen radicaal te veranderen. De nieuwe techniek is het resultaat van een samenwerking tussen Zuid-Koreaanse onderzoekers van het Institute of Science and Technology (KIST) en het Asan Medical Center in Zuid-Korea.

Een urinetest, dat is alles

Zij ontwikkelden een AI-techniek dat prostaatkanker detecteert met een eenvoudig urinemonster. Die is niet alleen zo goed als onfeilbaar, het is ook niet-invasief. ‘Dit onderzoek heeft een slimme biosensor ontwikkeld die snel prostaatkanker kan diagnosticeren met bijna 100 procent nauwkeurigheid, gewoon door middel van een urinetest. Bovendien kan hij ook gebruikt worden om andere kankers te diagnosticeren’ zei Dr. Kwan Hyi Lee van KIST.

Het Zuid-Koreaanse team merkt op dat het al mogelijk is om via urine op prostaatkanker te onderzoeken. Die techniek is echter een een pak minder accuraat, de nauwkeurigheid zou slechts 30 procent bedragen. 

Voordelen

De kunstmatige intelligentie werkt via een zeer gevoelige biosensor op basis van een elektrisch signaal. Het sensorsysteem kan sporen van vier kankerverwekkende factoren in de urine meten. Met behulp van een algoritme kan de AI vervolgens bepalen of de patiënt kanker heeft of niet.

De 76 urinemonsters die door het team werden bestudeerd, toonden een nauwkeurigheid van bijna 100 procent ‘Bij patiënten die een operatie en / of behandeling nodig hebben, zal kanker met hoge nauwkeurigheid worden gediagnosticeerd met behulp van urine om onnodige biopsieën en behandelingen tot een minimum te beperken. Dat kan de medische kosten en de werkdruk voor  medisch personeel aanzienlijk terugdringen’ concludeerde professor Jeong van Asan Medical Center optimistisch. 

De studie is gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift ACS Nano.

Door Birte Govarts