Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het geheim voor plezier in je werk? Raak in de ‘flow’!

4 min read

We kennen allemaal het heerlijke gevoel van geluk en tevredenheid wanneer we ergens helemaal in opgaan en de tijd te vergeten. Een gevoel van inspiratie, creativiteit en efficiëntie. Dat gevoel heet ‘flow’. Na afloop van een activiteit waarin je flow ervaart, voel je je helemaal voldaan. 

Wil je plezier in je werk hebben, streef dan naar een baan waarin je flow kan ervaren. Het gevoel van flow wordt onder meer veroorzaakt wanneer je het dopaminegehalte in je brein kunt verhogen. Een fit brein speelt een cruciale rol, via dopamine.

Ontstaan flow

Creativiteit en flow ontstaan niet in een omgeving waar alles MOET, wel in een omgeving waar je veel autonomie ervaart en waar de doelen die je wilt halen duidelijk zijn. Ook eerlijkheid is van belang.

De primitieve oerdriften angst en genot bepalen ons doen en laten. Het  is die belofte van genot die flow veroorzaakt. De beloningen die het best werken zijn de belofte op een betere status, meer zekerheid en autonomie, betere relaties en het gevoel dat je fair wordt behandeld.

Flow motiveert en inspireert

Flow kan zeer motiverend zijn en je creativiteit erg bevorderen. Mihaly Csikszentmihaly heeft dat reeds empirisch onderzocht (hij legde een bestand aan van meer dan 250.000 mensen). Csikszentmihaly zag dat mensen die min of meer succesvol zijn in hun leven vlot  de dagelijkse routine kunnen overstijgen en effectief kunnen werken. Mensen zijn daarentegen ongelukkig als ze niets te doen hebben. Geluk hangt samen met de onderdompeling in een bepaalde activiteit die moeilijk, maar haalbaar is. Dan ervaren mensen energie, creativiteit en voldoening.

Je bent bezig met een taak. Je bent de tijd vergeten en volledig geconcentreerd. Daardoor denkt je niet meer aan jezelf of aan de omgeving. De tijd vliegt en je weet toch precies wat je kan doen om je doel te bereiken. En je voelt je uitgedaagd om alles zo snel mogelijk tot een goed einde te brengen. Je doel bereiken lijkt fascinerend en de stappen die je moet zetten zijn stuk voor stuk aangenaam en uitdagend. Dat is flow.

Wat echt MOET, is dodelijk voor flow.

Kenmerken van mensen in flow

  • Mensen in flow weten waar ze voor gaan. Ze hebben een helder en duidelijk doel voor ogen. Hun activiteiten zijn goed gepland en er is geen routine aanwezig.
  • Zij gaan volledig op in hun activiteiten en zijn zich niet bewust van zichzelf.
  • De tijd vliegt voorbij.
  • De bezigheden zijn heel uitdagend, maar nét niet te moeilijk.
  • Men heeft controle over de situatie. De activiteit werd je niet opgedrongen.
  • De activiteit is erg leuk.
  • Verder stijgen mensen in de staat van flow boven hun eigen kunnen uit en leren nieuwe inzichten verkrijgen. In een staat van flow is men optimaal efficiënt en creatief.

In het volgende artikel zullen we deze verschijnselen uitleggen aan de hand van de werking van de neurotransmitter dopamine en we zullen nagaan waar dat allemaal in het brein gebeurt. 

 © Different BVAB

Op 30/06 zijn de early birds-voorwaarden voor deelname aan ons symposium voorbij. We hebben topsprekers over het brein, flow en burn-out. Jij komt toch ook? Meer info vind je hier

Bekijk voor meer info over Dr. Swinnen, workshops en open trainingen zeker ook zijn website www.stressmanagement.be. Sinds 22 april vind jij zijn nieuwste boek Waarom wij vreemdgaan en parachutespringen – Ons onbegrijpelijke brein in de boekhandel.