Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezond eten is ook … ‘zondigen’ zonder schuldgevoel

4 min read

Een tijdje geleden nam ik deel aan een opleiding. De deelnemers waren allemaal ondernemers van een netwerk en kenden elkaar min of meer. Op tafel stonden heerlijk chocolaatjes. En wie mij een beetje kent, weet dat ik chocolade werkelijk onweerstaanbaar vind. Dus nam ik er eentje (en nog een tweede) en genoot van de hemelse smaak …

Jij, chocolade!?

Tijdens de pauze sprak een van de deelnemers me aan: “Lynn, ik had nooit gedacht dat jij industrieel bewerkte chocolade zou eten!” Grappig, toch?

Die uitspraak toont aan dat mensen een bepaald beeld hebben van een voedingsdeskundige. Het beeld van een health freak die leeft op een gezond dieet waarin er alleen plaats is voor granola, quinoa, noten, groenten en fruit. Wel … dat beeld past totaal niet bij wie ik ben.

Ontzeg jezelf niet alles

Ook ik eet af en toe ‘ongezond’. Natuurlijk streef ik naar een gezonde levensstijl en spelen voeding en beweging daarin een belangrijke rol. Maar gezond eten betekent niet dat je jezelf alles moet ontzeggen wat je lekker vindt.

Hou je van frieten? Ga dan gerust af en toe naar de frituur. Ben je in de cinema? Neem dan zonder schuldgevoel eens een grote popcorn. En een keertje een glas frisdrank kan geen kwaad. Want als je alleen maar de dingen eet en drinkt die je zogezegd ‘mag’ eten en drinken, dan hou je een gezond dieet niet vol. Voor alle duidelijkheid: schrap de ‘af en toe’, ‘eens’ en ‘een keertje’ niet uit de bovenstaande zinnen.

Zelfgemaakt én vers

Mijn reputatie als health freak is dus onterecht. Wat wel waar is, is dat gezond en gevarieerd eten geen opdracht is voor mij. Gezond eten is een gewoonte in ons gezin. Een gewoonte die we langzaam en bewust opgebouwd hebben door zoveel mogelijk zelf te koken met verse producten en zo weinig mogelijk vet. We hebben niet van de ene dag op de andere ons voedingspatroon omgegooid. Gezond eten is voor ons een marathon, geen sprint.

Bovendien zul je het vast en zeker ook merken: als je een tijdlang gezond eet, dan heb je minder zin in gesuikerde voeding. Omdat je beter voelt wat het met je lijf doet. Je krijgt er een energiedip van en dat heeft een impact op je humeur. Wie zich fit en gezond voelt, die moet al echt héél veel zin hebben in die frieten of popcorn om er dat minder energieke gevoel bij te nemen.

Goede balans

De essentie van mijn boodschap? Gun jezelf tijd om gezond te leren eten. En weet dat er niets mis is met jezelf af en toe fastfood, een snoepje of een koekje te gunnen. Het belangrijkste is dat je een goede balans vindt. Af en toe eens ‘zondigen’ is geen probleem, zolang je maar niet overdrijft. Ik zou het woord ‘zondigen’ zelfs het liefst schrappen uit mijn woordenboek. En het woord ‘schuldgevoel’ trouwens ook. 

Gezonde groetjes,
Lynn

Lynn De Merlier is osteopaat en voedingsdeskundige met een eigen praktijk in Lokeren. Haar website Goesting in gezondheid is erg populair, net als het gelijknamige boek dat ze begin 2018 uitbracht. In dat boek zoomt ze in op de ingenieuze werking van je darmen en hoe die de spiegel zijn van je lichamelijke én mentale gezondheid. Zin om je te laten begeleiden door een ervaren diëtist? Neem dan gerust contact op voor een afspraak in Lynns praktijk in Lokeren!