Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie: 3 recepten uit ‘16:8 Vastenkookboek’

Nona Heremans
5 min read

Weet jij – alweer – niet wat te koken? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘16:8 Vastenkookboek’, het nieuwe kookboek van voedingsexpert Servaas Bingé, te delen.

Intermittent Fasting is dé voedingstrend van het moment. 16:8 wil zeggen dat je acht uur eet, gevolgd door zestien uur vasten. Voedingsexpert Servaas Bingé bracht vorig jaar nog zijn boek over intermittent fasting uit. Nu trakteert hij je in dit vervolgboek op maar liefst 70 gezonde en overheerlijke recepten.

1. Karamel-zeezoutgranola uit de pan

Benodigdheden voor 4 personen

  • 50 g gemengde noten, fijngehakt
  • 100 g havermout
  • 50 g boekweitkorrels
  • 100 g dadels, ontpit en gehalveerd
  • 2 el kokosbloesemsuiker of kokosrasp
  • 1 tl kokosvet
  • Snuifje gemalen zeezout

Breidingswijze

  • Verhit een braadpan (zonder kokosvet) en rooster de noten, havermout en boekweit gedurende 5 minuten. Blijf roeren of de pan bewegen zodat het mengsel niet aanbrandt.
  • Voeg daarna dadels, kokosbloesemsuiker en kokosvet toe. Blijf alles goed omscheppen en haal de pan na ongeveer 2 minuten van het vuur.
  • Voeg er een snuifje zeezout aan toe.
  • Je kan de granola meteen opeten of hem een paar minuten (in de koelkast) laten afkoelen, zodat hij nog knapperig wordt.

2. Halloumi met bloemkoolrijst

Benodigdheden voor 4 personen

  • 1 bloemkool, in roosjes
  • 1 komkommer
  • 4 lente-uitjes
  • Handvol verse muntblaadjes
  • Handvol bladpeterselie
  • 6 el granaatappelpitjes + 1 el extra voor de afwerking
  • 3 el ongezouten pistachenoten + 1 el extra voor de afwerking
  • 1 el olijfolie
  • Sap van 1 sinaasappel
  • Sap van 1 limoen
  • 8 el skyr
  • Snuifje zwarte peper
  • Snuifje cayennepeper
  • 200 g halloumi
  • Scheutje honing

Bereidingswijze

  • Doe de bloemkoolroosjes in een blender en mix tot fijne korrels. Mix niet te lang zodat je geen mousse krijgt.
  • Snijd de komkommer in kleine stukjes. Snijd de lente-uitjes, munt en bladpeterselie fijn.
  • Doe de bloemkoolrijst in een mengkom en voeg komkommer, lente-ui, granaatappelpitten, pistachenoten, sinaasappelsap, de helft van het limoensap, munt, peterselie en olijfolie toe. Kruid met zwarte peper.
  • Meng de skyr met de rest van het limoensap, de munt, peterselie en cayennepeper.
  • Snijd de halloumi in stukjes en bak in een antiaanbakpan zonder vetstof. Voeg een scheutje honing toe en laat karamelliseren.

3. Scampi-courgetti

Benodigdheden voor 4 personen

  • 3 courgettes
  • 2 uien
  • 1 rode paprika
  • 2 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 4 el currypoeder
  • 400 ml groentebouillon
  • Peper en zout
  • 700 g scampi’s, gepeld, darmkanaal verwijderd
  • Honing, voor de afwerking

Bereidingswijze

  • Rasp de courgettes in dunne slierten. Snipper de uien fijn en snijd de paprika in blokjes.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan. Stoof de ui met de paprikablokjes 10 minuten zacht.
  • Pel en pers de knoflook en voeg die samen met 3 eetlepels currypoeder toe aan de groenten. Schenk er de bouillon bij en breng aan de kook.
  • Mix de groenten tot een sausje. Laat nog even inkoken en kruid bij met peper en zout.
  • Kook de courgetteslierten 2 minuten in gezouten water. Laat ze schrikken onder koud water en uitlekken.
  • Kruid de scampi’s met het overige currypoeder, peper en zout. Bak ze enkele minuten gaar in 1 eetlepel olijfolie.
  • Verdeel de courgettepasta over de borden. Leg hierop de scampi’s en lepel de currysaus over. Werk af met wat honing.

Borgerhoff & Lamberigts, €24,99

Door Nona Heremans