Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie: 3 recepten uit ‘Vietnamees’

Nona Heremans
8 min read

Weet jij – alweer – niet wat te koken? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Vietnamees’ van Uyen Luu te delen.

Uyen Luu leert je de lekkerste Vietnamese gerechten maken; van geurige pho tot en met typisch
Vietnamese noedelsalades. Uyen Luu is geboren in Saigon en kwam als bootvluchteling in Groot-Brittannië terecht. Daar schrijft ze culinaire recensies voor onder andere The Guardian. Door de lockdown kwam er tijd vrij in Uyen’s agenda en maakte ze dan maar haar eigen kookboek.

1. Kip met gember en citroen uit de oven

Benodigdheden voor 4 personen

  • 1 el chilivlokken, pittigheid naar keuze (optioneel)
  • 2,5 cm gemberwortel, fijngehakt
  • 6 el sojasaus
  • 1 kg kippendijen en drumsticks met vel
  • 2 rode uien, in kwarten
  • 1 onbespoten citroen, schil geraspt en dan in schijfjes
  • 1 el boter
  • 2 el vloeibare honing

Voor erbij

  • gestoomde rijst (zie pag. 195)
  • ½ el plantaardige olie
  • 1 sjalot, fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook, in plakjes
  • selectie van groene groenten, zoals gesneden boerenkool, broccoliroosjes en haricots verts
  • chiliolie (optioneel)

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor tot 200 °C.
  • Meng in een kleine kom de chilivlokken (als je ze gebruikt), de gember en de sojasaus. Bestrijk de kippendijen met de marinade en leg ze in een braadpan waar de stukken kip ruim in passen.
  • Voeg de rode ui toe en verdeel de citroen tussen de stukken kip. Rooster 35 minuten in de oven en bedruip halverwege met de marinade, tot de kip gaar is.
  • Stoom intussen de rijst en bereid de groenten voor.
  • Haal de kip na 35 minuten uit de oven, schenk het braadvocht in een kleine pan en zet de kip terug in de oven.
  • Voeg de boter met de honing en de geraspte citroenschil toe aan de pan. Laat de saus een paar minuten pruttelen, tot deze met een derde is ingekookt.
  • Haal de kip uit de oven, schenk de honingsaus erover en bak nog 5 tot 10 minuten in de oven, tot er helder vocht uit de kip komt wanneer je in het dikste deel prikt. Haal uit de oven en laat 5 minuten rusten.
  • Verhit de plantaardige olie in een pan op middelhoog vuur en bak de sjalot goudbruin. Voeg de knoflook toe en roer om te voorkomen dat hij verbrandt. Voeg dan de groene groenten toe en bak met een scheutje water zodat ze kunnen garen. Breng op smaak met zout en peper. Roerbak ongeveer 5 minuten.
  • Serveer eventueel met meer chilivlokken of chiliolie, de gestoomde rijst en de groene groenten.

2. Rundnoedelsoep met citroengras

Benodigdheden voor 6 personen

Voor de bouillon

  • 5 l water
  • 1,5 kg varkenspoot, varkenshiel of botten
  • 1,5 kg riblappen
  • 2 grote ossenstaarten, in stukken
  • 1 el zeezout
  • 1 grote ui, uiteinden eraf zodat hij blijft staan
  • 6 stengels citroengras, gekneusd
  • 1 daikon (ca. 15 cm), gehalveerd
  • 60 g kandijsuiker
  • 1-1½ el garnalenpasta (trassi)
  • 1-2 runderbouillonblokjes (optioneel)
  • 2-3 el tomatenpuree
  • 4-5 el vissaus
  • 1 el plantaardige olie
  • ½ bol knoflook, teentjes fijngehakt
  • 2 sjalotjes, fijngesneden
  • 4 stengels citroengras, in kleine blokjes
  • ½ el chilipoeder
  • 1 el chiliolie

Voor de noedels

  • 480 g rijstnoedels (1,6 mm), gekookt zoals aangegeven op de verpakking

Voor de garnering

  • 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • 8 takjes Thais basilicum, steeltjes verwijderd
  • 2 rawits of andere chilipepers, in ringetjes, met of zonder zaadlijsten
  • 40 g taugé, rauw of geblancheerd (optioneel)
  • 8 takjes Vietnamese koriander, blad geplukt (optioneel)
  • 2 limoenen, in partjes

Bereidingswijze

  • Breng voor een heldere bouillon een grote pan gevuld met de helft van het water aan de kook, dompel de varkenspoot, riblappen en ossenstaart onder en voeg het zeezout toe. Breng opnieuw aan de kook en laat 5 minuten koken tot er schuim op het oppervlak ontstaat. Haal de pan van het vuur en giet af. Spoel het vlees af en was de pan af. Voeg dan de andere helft van het water toe aan de pan en breng aan de kook.
  • Verhit een grillpan zonder olie, rooster de ui, het gekneusde citroengras en de daikon en voeg samen met de varkenspoot, riblappen, ossenstaart, het zout en de kandijsuiker toe aan de pan met water. Breng opnieuw aan de kook en laat 2½ uur met een deksel op de pan zachtjes koken. Schep het schuim van het oppervlak af.
  • Schep na 2½ uur het vlees uit de bouillon in een kom koud water. Laat 10 minuten staan, giet af en laat afkoelen. Snijd de riblappen in dunne stukjes (circa 3 mm dik), haal het vlees van de ossenstaart en bewaar in een luchtdicht afgesloten bakje. Voeg de garnalenpasta, eventueel de runderbouillonblokjes en de tomatenpuree toe aan de bouillon en breng op smaak met de vissaus.
  • Verhit de olie in een kleine koekenpan, bak de knoflook, de sjalot, de citroengrasblokjes en het chilipoeder bruin en voeg de chiliolie toe. Voeg toe aan de bouillon, breng opnieuw aan de kook en laat nog 20 minuten zonder deksel op de pan zachtjes koken.
  • Leg de noedels in kommen, garneer met de lente-ui, de fijngesneden rode ui, het Thais basilicum, de rawit, de taugé en de Vietnamese koriander en leg er plakjes vlees op.
  • Breng de bouillon voor het serveren aan de kook en schep de kokende bouillon op de noedels, tot alles bedekt is.
  • Pers de limoen er aan tafel overheen.

3. Vietnamese ijskoffie

Benodigdheden voor 1 persoon

  • 2 el (of meer naar smaak) gecondenseerde melk
  • 2 el (of meer naar smaak) medium of donker geroosterde grofgemalen koffie
  • handvol ijsblokjes

Bereidingswijze

  • Schenk de gecondenseerde melk in een glas.
  • Plaats de roestvrijstalen koffiefilter op het glas en schep hier de gemalen koffie in. Tik en druk zachtjes tegen de koffie met de metalen filter. Laat de filter liggen. (Sommige filters hebben een schroef om aan te draaien.)
  • Vul de beker voor een kwart met kokend water en wacht 30 seconden, tot de koffie het water heeft geabsorbeerd en heeft kunnen ontgassen en vul de beker van de koffiefilter met heet water.
  • Plaats het dekseltje erop en wacht ongeveer 5 minuten, tot de koffie langzaam op de gecondenseerde melk in het glas is gedruppeld. Als de koffie stopt met druppelen, is hij klaar. Je kunt meer heet water toevoegen of de koffie sterk laten.
  • Haal het dekseltje eraf en zet de koffiefilter erop. Roer de koffie en de melk door elkaar, voeg dan de ijsblokjes toe of schenk de doorgeroerde koffie in een glas met ijs.

Door Nona Heremans