Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hangmatyoga: zo combineer je sport en ontspanning

Nona Heremans
2 min read

Opzoek naar een nieuwe hobby? Dan kan hangmatyoga misschien iets voor jou zijn. Het is een combinatie tussen pilates, yoga, turnen en aerobics, zowel intensief als ontspannend dus. Vooral voor personen met nek-, rug- en schouderklachten is hangmatyoga het proberen waard.

Dat yoga al eeuwen oud is, wisten we al. Yoga was in het oude Indië een manier van meditatie. De bewegingen van yoga zijn allemaal geïnspireerd op het gedrag van dieren, veel yogaposes zijn dan ook naar hen vernoemd, denk aan de zwaan, de adelaar of de cobra. Alhoewel hangmatyoga geen eeuwenoude discipline is, is het ook geen nieuwe trend. Al in 2014 ontstond de moderne versie van yoga en het werd meteen razend populair. Sindsdien bieden steeds meer sportscholen en yogastudio’s hangmatyoga aan.

What’s in a name?

Bij hangmatyoga beoefen je yoga met behulp van (je kan het al raden) een hangmat. Andere benamingen voor deze vorm zijn Swing Yoga, Aerial Yoga of Antigravity Yoga. De hangmat zorgt ervoor dat je bepaalde posities en houdingen makkelijker kan aannemen. Tijdens hangmatyoga neem je trouwens poses aan die je bij gewone yoga niet eens zou kunnen, je zweeft vaak letterlijk door de lucht. De hangmat is voorzien van grijp- en handvaten die je helpen om in de juiste houding te geraken. Vooral je schouders, nek en rug krijgen bij hangmatyoga meer bewegingsvrijheid om ze zo helemaal los te maken. Een hangmatyogasessie eindig je met een rustmomentje in je eigen hangmat om dat ontspannen gevoel nog langer aan te houden.

Op de website van de yogafederatie lees je meer over de verschillende vormen van yoga. Een overzicht van yogastudio’s in België vind je hier.

Door Nona Heremans