Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Help! Last van haartjes op mijn bovenlip!

4 min read

Haartjes op de bovenlip behoort tot een van de grootste beauty ergernissen van vrouwen. We kunnen je meteen geruststellen; je bent niet de enige. Is dat geen geruststelling? Dan kunnen we je hier ook tips geven voor wat je ertegen kunt doen.

Haargroei op de bovenlip is heel normaal!

‘Voor mannen!’ zul je misschien denken. Nee, ook voor vrouwen. Ongeveer 80% van de vrouwen heeft in haar leven te maken met haargroei op de bovenlip. Het is nog steeds behoorlijk taboe. Er zijn weinig vrouwen die ongegeneerd vertellen dat ze hun bovenlip laten ontharen. Hierdoor voel je je misschien alleen op de wereld. Dat is nergens voor nodig. Vaak vallen de haartjes niet eens op, alleen als je een erg lichte huid hebt of als je de verkeerde ontharingstechnieken gebruikt, kunnen de haartjes meer opvallen.

Oorzaken haartjes op de bovenlip

Je hebt hierboven al ontdekt dat haargroei op de bovenlip bij vrouwen, meer voorkomt dan je dacht. Het is heel normaal, er zijn dan ook weinig specifieke oorzaken. Wel is het zo, dat je met het ouder worden, eerder last kan hebben van haargroei op je bovenlip. Vooral rond de overgang kan dit probleem ontstaan. Daarbij kan het erfelijk bepaald zijn. Zo hebben dames uit gebieden rond de Middellandse Zee en Zuid-Aziatische landen vaak aanleg voor haartjes op hun bovenlip.

Medische oorzaak overtollige beharing

Er kan ook meer aan de hand zijn, bijvoorbeeld hirsutisme. Dit is overtollige lichaamsbeharing met een medische oorzaak, bijvoorbeeld vanwege een verhoogde gevoeligheid voor mannelijke hormonen. Je hebt als vrouw dan te kampen met dikke, stugge haren op plekken waar doorgaans alleen mannen haargroei hebben. Dit kan je dagelijkse leven sterk beïnvloeden. Vermoed je een medische oorzaak, raadpleeg dan een arts.

Epileren en harsen

Veelgebruikte ontharingstechnieken als epileren met een pincet en harsen kunnen toegepast worden op de bovenlip. Het is een aanrader om dit door een professionele schoonheidsspecialiste te laten doen. Je kan je eventuele schaamte laten varen, want hier is een schoonheidsspecialiste voor! Ga je zelf aan de slag, dan heb je meer kans op ingegroeide haren, ontstekingen en huidirritatie na het ontharen. Dit wil je vermijden en al helemaal op een plek als je bovenlip! Wil je leren epileren en harsen als een professional, dan is deze Cursus Harsen & Epileren een aanrader. Of volg een volledige en erkende Opleiding Schoonheidsspecialiste.

Threading; ontharen met een draadje

Een andere geschikte methode is de oosterse ontharingsmethode threading; ontharen met een dun katoenen draadje. Het draadje wordt tussen de vingers gespannen en over de haartjes getwist. De haren draaien in het draadje en worden met haarwortel verwijderd, waardoor de haartjes net zoals bij epileren en harsen enkele weken wegblijven. Een voordeel van deze methode is dat je snel en precies kunt werken. Het wThreading wordt vaak als minder pijnlijk ervaren. Meer weten? Bekijk hier de Cursus Threading.

Een nadeel van epileren, harsen en threading blijft dat je om de paar weken terug moet naar de schoonheidsspecialiste. Ook moet je de haartjes even laten groeien om ze goed te kunnen laten verwijderen. Vermijd in ieder geval scheren en knippen. De haarwortel wordt niet verwijderd, waardoor de haartjes snel terug groeien en dik en stoppelig aanvoelen. Is er ook een permanente oplossing?

Ontharen met laser of elektrische epilatie

Ontharen met een laser biedt een permanente oplossing, maar is alleen mogelijk bij donkere haartjes, omdat de laser het pigment van het haar absorbeert. De warmte die vrijkomt, vernietigt het haarzakje. Er kan geen nieuw haartje meer groeien. Je mag je van tevoren een aantal weken niet epileren, omdat de haartjes goed zichtbaar moeten zijn voor de behandeling. Wil je permanent af van blonde haartjes op je bovenlip? Dan is elektrische epilatie, waarbij een naaldje in het haarzakje wordt geschoven om een stroomstootje te geven, de oplossing. Een nadeel is wel dat het haartje voor haartje moet gebeuren, waardoor de behandeling meer tijd kost.

Heb je interesse in een job in de steeds weer verrassende beauty en wellness branche? Maak dan kennis met de Wellness Academie!