Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het belang van voldoende eiwitten

Gezond.be
4 min read

Geschreven met input van Body Supplies

Je hebt het eigenlijk niet door, maar je lichaam is je hele leven lang één grote bouwplaats. Elke dag worden cellen en structuren in je lichaam afgebroken en weer opgebouwd. Iedere dag heeft je lichaam energie nodig om alle stofwisselingsprocessen in gang te houden. Warmbloedige wezens als we zijn, hebben we bovendien energie nodig om onze lichaamstemperatuur op het juiste niveau te houden. Ons dagelijks voedsel voorziet in alles wat we nodig hebben om te kunnen leven. Wij kunnen niet zonder koolhydraten en vetten voor energie en eiwitten voor de broodnodige bouwstoffen.

Wat zijn eiwitten precies?

Eiwitten geven letterlijk structuur aan je lichaam. Spierweefsel, bindweefsel, aderen en botten bestaan voor een groot deel uit eiwitten. Daarnaast hebben eiwitten nog een cruciale rol in ons leven. Enzymen, het precisiegereedschap waarmee allerlei lichaamsprocessen mogelijk zijn, bestaan voor het overgrote deel uit eiwitten. Eiwitten zelf zijn opgebouwd uit aminozuren. Voor menselijke eiwitten zijn twintig verschillende aminozuren nodig. Met deze twintig aminozuren bouwen we alle eiwitten die ons lichaam nodig heeft. Veel aminozuren kunnen we zelf maken, uit ons voedsel. Echter, acht aminozuren zijn voor ons essentieel. We hebben geen andere keuze dan ze via onze voeding tot ons te nemen. Die aminozuren, leucine, isoleucine, methionine, valine, fenylalaninie, tryptofaan, lysine en threonine, moeten in ons voedsel voorkomen. Zonder deze essentiële aminozuren kunnen we niet leven.

Het belang van eiwitrijk voedsel

Die acht essentiële aminozuren zijn in vrijwel alle voedingsmiddelen die eiwitten bevatten, te vinden. Dat wil echter niet zeggen dat ze in elke voedingsbron in de juiste verhoudingen voorkomen. Wij mensen zijn van nature omnivoor. Ons natuurlijke dieet bestaat zowel uit dierlijk voedsel als uit voedsel dat van plantaardige oorsprong is. Die combinatie werkt voor ons het beste. Met een gevarieerd dieet dat uit meerdere bestanddelen bestaat, is de kans het kleinst dat we ooit tegen tekorten aanlopen.

Wanneer extra eiwitten of aminozuren gebruiken?

Vegetariërs en vooral veganisten lopen een risico. Een veganistisch of vegetarisch dieet kan beslist gezond en uitgebalanceerd zijn, zolang je maar let op de juiste verhouding van eiwitten en aminozuren. Wie alleen plantaardige eiwitten eet, moet nog meer letten op variatie, om de juiste hoeveelheid en verhouding van essentiële aminozuren binnen te krijgen. Voedingssupplementen kunnen daarbij een grote hulp zijn. Ook als je herstelt van een ongeluk, ziekte of blessure kan je lichaam een hogere eiwitbehoefte hebben. Meer eten ondervangt dit, maar dan krijg je vaak ook meer vetten en koolhydraten binnen, wat niet altijd de bedoeling is. Mensen die veel sporten, bezig zijn met intensieve training of meer spiermassa willen kweken, hebben een hogere eiwitbehoefte. Met kwalitatief zeer goede en verrijkte voedingssupplementen zorg je ervoor dat je lichaam voldoende eiwitten en aminozuren ontvangt, zonder dat je meer hoeft te eten.

Benodigde hoeveelheid

Hoeveel eiwitten je nodig hebt, hangt af van je leeftijd en je activiteitenniveau. Als je uitgaat van zo’n 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht zit je op een goede maatstaf. Als je dus boven de 50 bent en regelmatig sport, dan is 1,2 gram per kilo lichaamsgewicht een prima uitgangspositie. Hoe meer je sport, hoe hoger de behoefte aan eiwitten is.

Door Gezond.be