Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Eten wat en wanneer je wilt zonder bij te komen? De expert legt uit wat intuïtief eten is en vooral: voor wie het kan werken

Nona Heremans
6 min read

Intuïtief eten, je bent de term vast al een keer tegengekomen. Maar wat houdt het nu precies in? En waarom is het de meest duurzame manier om gewicht te verliezen? Voedingsdeskundige Alessia Couvreur legt uit.

Alessia Couvreur, The Mindset Dietitian

Intuïtief eten wil zeggen dat je eet wat en wanneer je wil. Daarbij is het belangrijk om je eigen lichaam, honger en verzadiging aan te voelen. ‘Eigenlijk is intuïtief eten de meest natuurlijke vorm van eten’, begint Alessia Couvreur. ‘Kijk naar dieren, die weten ook zelf wanneer en hoeveel ze moeten eten. We doen dat als baby ook. Als een baby honger heeft, dan weent hij. En als hij genoeg heeft, dan mag je nog zo veel proberen als je wilt, maar dan zal dat laatste slokje melk er écht niet meer ingaan.’

Jong geleerd, oud gedaan

‘Als je jezelf regels oplegt, zoals ‘geen koolhydraten meer eten na 20 uur’ of ‘geen chips doorheen de week’, dan ben je eigenlijk al aan het diëten. Intuïtief eten wil zeggen dat je afscheid neemt van alle eetregels die je kent. Die eetregels worden ons opgelegd vanaf het moment dat we kunnen praten. Een goed voorbeeld daarvan is hoe we als kind verplicht ons bord moeten leegeten. Dat is volledig tegen de natuur én ons lichaam in. Want dan eet je omdat het moet, en niet omdat je honger hebt. Het is gewoon onmogelijk om naar je lichaam te luisteren én regels te volgen op hetzelfde moment.’

‘Eten wordt heel vaak gebruikt als coping mechanism, oftewel als een manier om met onze emoties om te gaan. Als een kind valt, dan geven we het snel een koekje. We gebruiken voeding ook als beloning: ‘Heb je goeie punten? Dan krijg je een snoepje!’. Het maakt gewoon deel uit van onze opvoeding. We leren als kind ook veel te weinig onze emoties benoemen en aanvoelen. Als iemand ons vraagt: ‘Hoe is ‘t?’, dan antwoorden we automatisch: ‘Goed!’, zonder na te denken over hoe we ons nu écht voelen. Het is ook daarmee dat er nu zo veel burn-outs en depressies zijn, we weten niet hoe we met onze emoties moeten omgaan.’

Maar intuïtief eten gaat verder dan dat. ‘Het is een mindset’, vertelt Alessia. ‘De bedoeling is om op een andere manier naar je lichaam te kijken. Het is onrealistisch om te denken dat iedereen hetzelfde lichaam kan hebben, het ideaalbeeld is dus gewoon bullshit! Er wordt ons aangeleerd dat wie dik is, meer kans heeft op hart- en vaatziekten, maar dat klopt niet. Het zijn mensen die ongezond leven die daar meer kans op hebben. En wij linken dik zijn automatisch met ongezond, terwijl gezondheid veel meer is dan enkel de kilo’s die je weegt.’

De nieuwe generatie diëtisten

Alessia Couvreur startte na een bacheloropleiding Voedings- en Dieetkunde in 2017 haar zelfstandige praktijk als diëtiste. ‘Dat deed ik eerst volgens de klassieke methodes zoals we die op school geleerd hadden. Cijfers stonden daarbij vooral centraal: kilo’s verliezen, BMI berekenen en calorieën bijhouden. Ik ben lang meegegaan in dat verhaal van vermageren en voedingspatronen, maar ik merkte dat het geen duurzame methode was. Heel veel klanten kwamen na een tijdje terug omdat ook de kilo’s er terug bijkwamen. Sinds een jaar gebruik ik in mijn praktijk uitsluitend Intuïtief eten als methode.’

Het waren Evelyn Tribole en Elyse Resch, twee Amerikaanse vrouwen, die het in 1995 voor het eerst over intuitive eating hadden. In hun boek halen ze de tien principes van intuïtief eten aan. ‘Het is belangrijk om daarbij te weten dat het richtlijnen zijn en dus géén regels’, aldus Alessia Couvreur. ‘Ik ben zelf ook via Instagram heel toevallig op intuïtief eten gebotst. Eerst was ik er heel sceptisch over. ‘Wat is dat nu weer’, dacht ik nog. Maar eigenlijk was ik er ook wel nieuwsgierig naar. Nadat ik het boek van Tribole en Resch had gelezen, was ik verkocht.’

‘In Amerika is intuïtief eten al veel langer populair, in België is het nog maar een paar jaar bekend. Volgens mij heeft Instagram daar een grote rol in gespeeld. Toen ik drie jaar geleden zelf een Instagramprofiel van mijn praktijk aanmaakte, waren er nog maar weinig Belgische diëtisten op Instagram te vinden. Ondertussen is er een nieuwe generatie diëtisten aan de slag. Die jongere generatie kan zich in intuïtief eten wel vinden en past het vaker toe. We denken tegenwoordig allemaal meer na over diëten: wie bepaalt eigenlijk wat we wel en niet mogen eten? En kan het niet anders? Intuïtief eten is net tegen die stroom van eetregels ingaan.’

Wil je meer te weten komen over intuïtief eten? Alessia startte vorig jaar met haar eigen podcast. Daarin spreekt ze met gasten over verschillende thema’s. Beluister alle afleveringen via Spotify of lees er meer over op haar website en Instagram.

Door Nona Heremans