Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Jeukende vagina: De meest voorkomende Oorzaken! Hoe verhelpen?

Jaro Broeklander
4 min read

Nagenoeg elke vrouw krijgt er ooit mee te maken: vaginale jeuk, ofwel, een jeukende vagina. Ruim 80 procent van de vrouwen heeft hier ooit mee te maken gehad. De klachten zijn vaak heel divers en kunnen van vrouw tot vrouw verschillen, van plaatselijke droogheid tot een vreemde afscheiding die vaak korrelig is. We zetten de meest voorkomende vormen en oorzaken van vaginale jeuk op een rij en vertellen je ook wat je er aan kan doen.

1. Schimmelinfectie

Je hebt ongetwijfeld weleens van een candida-infectie gehoord. Het is een infectie die wordt veroorzaakt door een schimmel. De infectie op zich is niet gevaarlijk en ook niet besmettelijk, je kan je partner er dus niet mee besmetten. De meest voorkomende symptomen zijn en witte afscheiding. Met name tijdens de seks kan die witte afscheiding voor ongemakkelijke momenten zorgen.

Een schimmelinfectie zoals de candida-infectie is goed te behandelen. Al je de schimmelinfectie met antibiotica gaat behandelen is wel verstandig om de gehele kuur af te maken, dus ook als de klachten al weer zijn verdwenen. Een niet goed behandelde schimmelinfectie kan dan namelijk weer de kop op steken en is dan moeilijker te behandelen. Wil je de kans op een schimmelinfectie verkleinen, was dan je vagina niet met zeep, maar met lauw tot warm water. Maak eventueel gebruik van een zeepvrije emulsie. Ook het gebruik van inlegkruisjes en strakke onderkleding kan je beter achterwege laten.

2. Bacteriële vaginose

De natuurlijke zuurgraad van je vagina heeft onder normale omstandigheden een pH-waarde van 4 – 5. Ter vergelijking; tomaten druiven en bier hebben eenzelfde pH-waarde. Door een te sterke groei van de aanwezige bacteriën kan de pH-waarde verstoord raken. In veel gevallen resulteert dit in een branderig gevoel tijdens het urineren. Daarnaast kan je last krijgen van jeuk en pijn en een bijzonder sterk ruikende afscheiding. Bacteriële vaginose kan goed bestreden worden met een antibiotica kuur. Om de zuurgraad van je vagina neutraal te houden kan je dezelfde tips gebruiken als bij een schimmelinfectie, goed wassen met water, zonder gebruik te maken van zeep dus.

3. Herpes

Herpes mag wellicht een relatief bekende SOA zijn, het is wel een van de meest voorkomende en meeste besmettelijke geslachtsziektes. Er bestaan 2 verschillende soorten herpes die beiden door seksueel contact overdraagbaar zijn. Herpes genitalis is, zoals de naam al doet vermoeden, op de geslachtsdelen. Het virus is eenvoudig overdraagbaar en kan ook op andere manieren worden overgebracht, bijvoorbeeld door aanraken van de mond of vingers. Een besmetting met het herpes genitalis virus geeft in de regel behoorlijk veel jeuk en irritatie. De besmette omgeving, in dit geval dus de vagina, heeft vaak blaasjes of zweertjes. Dit hoeft niet altijd zichtbaar te zijn, ook op de baarmoedermond kunnen zich blaasjes vormen. Tegen een besmetting met het herpes virus is weinig tegen te doen, je zal er je hele leven last van blijven houden. Met medicatie zijn wel de meeste symptomen goed te onderdrukken.

4. Gonorroe

Behalve herpes genitalis zijn er ook andere geslachtsziektes die klachten rond de vagina kunnen veroorzaken. Zo is gonorroe ook een bekende en zeer besmettelijke soa. Gonorroe wordt veroorzaakt de gonokokken bacterie en ook al veroorzaakt een dergelijke besmetting niet direct klachten, het is wel noodzakelijk dit snel te behandelen. Gonorroe is goed te behandelen met antibiotica. Als je besmet bent is het noodzakelijk dat je partner, of degene met wie je in de laatste 6 weken seksueel actief bent geweest, ook een behandeling krijgt.

5. Hormonentekort

Vaginale jeuk is niet leeftijdsgebonden, ook oudere vrouwen kunnen hier hinder van ondervinden. Met name de overgang is een periode waarin klachten aan de vagina voor kunnen komen. Doordat de overgang zorgt voor een behoorlijke wijziging in de hormoonhuishouding wordt er minder vaginaal vocht door het lichaam aangemaakt. Dit kan leiden tot een lokaal droge huid. Overigens is dit niet exclusief voorbehouden aan de periode van de overgang, ook in de tweede helft van je cyclus maakt je lichaam minder vaginaal vocht aan waardoor de kans op een droog aanvoelende vagina groter is.

Wanneer een arts raadplegen?

Heb je erg veel last van vaginale jeuk, blijft de jeuk aanhouden of heb je er gewoon veel last van, ga dan naar de huisarts. Let ook op de volgende klachten:

  • Een branderig gevoel tijdens het urineren
  • Abnormale en sterk ruikende afscheiding
  • Pijn bij het zitten
  • Huiduitslag
  • Verkleuring van de huid

Komen deze symptomen herkenbaar over, ga dan zeker naar de huisarts. Ook al schaam je je ervoor, een behandeling kan erger voorkomen.

 

Door Jaro Broeklander