Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Krampen tijdens de zwangerschap: Gevaarlijk voor de baby?

Jaro Broeklander
5 min read

 

Voor de meeste vrouwen is zwanger zijn een van de mooiste ervaring in het leven. Het is elke keer weer wonderbaarlijk hoe zo’n kindje in je buik kan groeien tot het groot genoeg is om geboren te worden. Een zwangerschap is behalve een blijde gebeurtenis ook een periode waarin het vrouwenlichaam veel veranderingen ondergaat. De hormoonspiegel veranderd, met alle gevolgen van dien. De misselijkheid in de ochtenduren waar veel vrouwen mee te maken krijgen is bekend, maar het lichaam krijgt meer te verduren dan je in de eerste instantie zou denken. Naar mate de zwangerschap vordert neemt de baby niet alleen veel plaats in beslag, het wordt ook steeds moelijker, het kindje wordt immers zwaarder en neemt meer ruimte in beslag, niet gek dus dat je van tijd tot tijd ook andere ongemakken te verduren krijgt. Het ervaren van krampen tijdens de zwangerschap is een van de vele klachten die bekend voor komen bij vrouwen die al eens zwanger zijn geweest.

Zwanger en buikpijn

Buikklachten tijdens de zwangerschap zijn altijd een terechte reden tot zorg. Niet vreemd dus dat je daardoor behoorlijk van slag kan zijn. De baby groeit immers in je buik, logisch dat je je daardoor zorgen gaat maken en wilt weten waar de buikpijn door wordt veroorzaakt. Gedurende de gehele zwangerschap kun je milde klachten ervaren, die kunnen uiteenlopen van bandenpijn doordat de banden die de baarmoeder op de juiste plaats houden onder druk komen te staan, tot harde buiken. Een echte heftige buikpijn met duidelijke pijnscheuten is tijdens de zwangerschap niet goed.

Wel of geen huisarts informeren?

In alle gevallen waarbij sprake is van buikpijn is het advies om een echte buikpijn niet weg te redeneren, ga dus niet denken dat het wel meevalt. In sommige gevallen is er een meer dan logische verklaring voor te geven, ga in geen geval echter voor dokter spelen, een oprecht advies van de huisarts is in de meeste gevallen goud waard. In onderstaande gevallen (in combinatie met buikpijn)  is het altijd zinvol om contact op te nemen met je verloskundige of huisarts:

  • ernstige of aanhoudende pijn
  • koorts
  • misselijkheid of braken
  • koude rillingen
  • Je licht voelen in het hoofd (duizelig)
  • pijn tijdens het plassen
  • vaginale afscheiding die sterk afwijkend is
  • bloedverlies

Buikpijn tijdens de zwangerschap: onschuldige oorzaken

Niet elke buiklacht of buikpijn tijdens de zwangerschap duid op een ernstige oorzaak. In de meeste gevallen is er slechts sprake van een lichte buikpijn waarvoor je niet hals over kop naar de huisarts of verloskundige hoeft te gaan. Een aantal bekende, maar onschuldige oorzaken zetten we even op een rijtje voor je:

  • Buikkramp bij de innesteling

Als er net een bevruchting heeft plaatsgevonden is het eitje zich aan het innestelen in de baarmoederwand, het begin van de feitelijke zwangerschap. Het is vrij normaal dat een innesteling gepaard gaat met klachten die doen denken aan buikkramp. Dit is de innestelingspijn.

  • Groeiende baarmoeder

Als je zwanger bent groeit je baarmoeder, logisch de vrucht heeft ruimte nodig om te groeien. Om deze groei mogelijk te maken komen sommige organen een beetje knel te zitten doordat ze worden weggedrukt. Dat is niet altijd even prettig om te ervaren, maar het is niets ernstigs, het hoort er gewoon bij.

  • Bandenpijn

Vanaf de vierde maand zal je meer en meer ervaren dat de banden van je baarmoeder onder druk komen te staan. Dit zorgt voor bandenpijn die van tijd tot tijd best heftig kan zijn. Over het algemeen weet je in dit stadium goed het verschil tussen een echte buikpijn en bandenpijn. Sommige vrouwen ervaren dit als een vrij scherpe, korte en stekende pijn. Andere vrouwen kunnen bandenpijn juist ervaren als een lange, doffe aanhoudende pijn aan een zijde van de buik.

  • Obstipatie, opgeblazen gevoel en winderigheid

Tijdens de zwangerschap gieren de hormonen door je lichaam en zorgen voor de nodige ongemakken. Met het vorderen van de zwangerschap komt echter ook de ruimte die je maag in neemt behoorlijk onder druk te staan. Voor een optimale spijsvertering is nog maar weinig ruimte, en het nuttigen van grote maaltijden is nagenoeg onmogelijk. Logisch dus dat je last hebt van obstipatie of een opgeblazen gevoel, eventueel gecombineerd met winderigheid. Dit zijn, zeker in het laatste stadium, veel voorkomende klachten die buikpijn kunnen verklaren.

Ernstige oorzaken

Buikpijn tijdens de zwangerschap hoeft dus geen indicatie te zijn van een ernstige situatie die onderzocht moet worden. In veel gevallen is er een absoluut logische verklaring voor te geven. Er zijn echter symptomen die je absoluut niet over het hoofd mag zien:

  • Blaasontsteking
  • Zwangerschapsvergiftiging
  • Miskraam
  • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
  • Loslaten van de placenta

In al deze gevallen is er sprake van een zeer ernstige en hevige buikpijn (buikkrampen) en dien je onverwijld contact op te nemen met je huisarts of verloskundige. Als je zelf vermoed dat het iets ernstigs is, zijn er slechts een beperkt aantal tips die je kunnen helpen om de pijn te doen verminderen:

  • Een warm (en soms zelfs heel warm) bad helpt absoluut om te ontspannen
  • Vraag je partner om je onderrug te masseren.
  • ga in de foetushouding liggen en houdt een warme kruik op je buik gedrukt.
  • Een paracetamol mag, andere medicatie zoals Ibuprofen zijn uit den boze!
Door Jaro Broeklander