Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Last van stress? De Gezond-redactie tipt de beste manieren om tot rust te komen

Birte Govarts
4 min read

Gisteren werd aangekondigd dat het land opnieuw in lockdown gaat. Raakte dat nieuws jou ook enorm? Heb je stress omdat je niet weet hoe je telewerk gaat combineren met je gezin? Of voel je je om een andere reden slecht? Om in deze spannende tijden een beetje tegengewicht te bieden, zetten wij onze favoriete manieren op een rij om ons hoofd leeg te maken.

Famke, hoofdredacteur:

“Een ritje met de wagen, alleen (!), met Spotify op Graspop Metal Meeting. Werkt altijd!”

Birte, redactiechef:

“Als ik tot rust wil komen, trek ik mijn sportkleren aan en ga ik in mijn eentje wandelen in het natuurdomein achter de hoek. Niet slenteren, maar écht stevig doorstappen. Ondertussen luister ik naar een van mijn favoriete true crime-podcasts, zoals De Volksjury, My Favorite Murder of I Survived. Toen ik vorig jaar even iets té veel stress had en last kreeg van hartkloppingen, maakte ik een afspraak bij een therapeute. Sindsdien zit ik tweewekelijks bij haar op de bank. Een koffietje drinken en ondertussen met iemand praten over wat er allemaal gaande is … Ik kan het iedereen ten zeerste aanbevelen. Nog een laatste tip: sta jezelf toe om af en toe eens keihard te blèten. Je emoties opkroppen is geen goed idee, en als ik een potje stevig jank, voel ik me nadien vaak écht beter.”

Nina, senior writer:

“Ik maak mijn hoofd leeg door uitgebreid te koken, met een muziekje op de achtergrond. Want er zit meer mindfulness in een sjalot versnipperen dan je denkt. Door je uitsluitend te focussen op de juiste ingrediënten, smaken en kruiden, verdwijnen stress en piekergedachten vanzelf naar de achtergrond. Een glas wijn daarbij drinken is trouwens ook niet verboden. Het zou zonde zijn om die fles slecht te laten worden, als er maar een klein geutje in de saus moet.”

Lynn, freelance redacteur:

“De badkamerdeur op slot, verlichting uit en bij melige muziek en zacht kaarslicht even alles vergeten. Niets beter dan een lang, heet bad om even alles te vergeten.”

Nona, redacteur:

“Mijn ouders en familie noemen mij een wervelwind. Ik kom ergens toe, plof mijn spullen neer, meestal stoot ik daarbij nog een vaas of glas om, en vertrek terug. Met als gevolg dat mijn kamer, en met uitbreiding het hele huis, overrompeld wordt met ‘mijn brol’. Maar eigenlijk noem ik mijzelf liever een gestructureerde chaos en hou ik ook wel van orde. Daarom probeer ik minstens één keer per week alles terug op zijn juiste plaats te krijgen. Dat uurtje, of zeg maar een halve dag, dat ik aan het opruimen ben, ontspan ik helemaal. Alsof ik samen met mijn rommel, ook mijn gedachten terug op orde zet. Doe daar mijn favoriete spotifylijst bij en ik ben een hele namiddag de rust zelve.”

Aimée, artdirector:

“Ik vind het enorm ontspannend om tweedehandswebsites af te struinen. Of om op immosites binnen te kijken in hele dure huizen en kastelen. Heerlijk!”

Freya, stagiair:

“Eén voordeel van de coronacrisis? Ik ontdekte een nieuwe hobby: breien! Ik word er enorm relax van en ondertussen maak ik mijn eigen kleren. Ik ben nét begonnen aan mijn derde wintertrui. Win-win!”

Door Birte Govarts