Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Lekkere inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘Het Tarte à Moi Bakboek’

Birte Govarts
9 min read

Weet jij – alweer – niet wat te koken dit weekend? En heb je zin in een heerlijk dessert? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Het Tarte à Moi Bakboek’ te delen. Laat het weekend maar beginnen!

1. Crème Brûlée-taart met rood fruit

Al het goede van een crème brûlée in een taart met witte chocolade en rood fruit. Een hemelse combinatie!

Bereidingstijd: 7 uur

Benodigdheden voor 10 personen

Voor het deeg:

• 240 gram patisseriebloem
• 35 gram amandelmeel
• 75 gram bruine suiker
• 1 el speculaaskruiden
• snuf zout
• 150 gram boter, zacht en in blokjes 2 eidooiers
• 40 gram witte chocolade

Voor de vulling:

• 1,5 gelatineblaadjes 1 vanillestokje
• 4 dl volle room
• 6 eidooiers
• 100 gram suiker
• 200 gram rood fruit

Voor de afwerking:

• 1 el rietsuiker

Bereidingswijze

• Verwarm de oven voor op 180 °C.

• Zeef de bloem en meng met het amandelmeel, de bruine suiker, de speculaaskruiden en het zout. Voeg er de boter aan toe en kneed tot een kruimelachtig deeg. Voeg de eidooiers toe en kneed tot een deegbal. Wikkel deze in plasticfolie en laat 60 minuten rusten in de koelkast.

• Vet een springvorm van 26 centimeter in, rol het deeg uit en bekleed er de vorm mee. Prik met een vork enkele gaatjes in het deeg en bak de bodem blind gedurende 35 minuten. Laat volledig afkoelen.

• Smelt de witte chocolade au bain-marie en smeer over de afgekoelde bodem. Zet apart.

• Week de gelatineblaadjes in koud water. Voeg het merg van het vanille- stokje toe aan de room en breng het geheel aan de kook. Klop de ei- dooiers met de suiker op in een hittebestendige kom. Zet de kom
au bain-marie en giet er de kokende room bij. Roer continu met de garde totdat zich een dik geel mengsel vormt. Haal van het vuur en los er de gelatineblaadjes in op.

Tips:

• Geen gasbrander? Geen probleem! Zet de taart vijf minuutjes onder de grill en dat komt hele- maal goed. Ook lekker niet gebrand, dus ‘puur natuur’ zoals op de foto.

• Om te controleren of je crème dik genoeg is, doop je een spatel in de crème en trek je er met je vinger een streep door. Als de crème niet meer doorloopt en de streep blijft staan, is deze goed.

• Je kunt de taart ook in tien eenpersoonsporties maken. Superleuk als je een lekker dessertje wilt serveren. Je maakt gewoon de korst zonder de witte chocolade en de crème brûlée en doet het vervolgens in laagjes in potjes: eerst de verkruimelde korst, gevolgd door de crème en het rode
fruit. Smullen!

2. Citroenmeringuetaart

De taart waarmee het allemaal begon voor Tarte à Moi. When life gives you lemons, make a pie!

Bereidingstijd: 3 uur

Benodigdheden voor 6 tot 8 personen

Voor de bodem:

• 70 gram boter, zacht
• 55 gram suiker
• 1 eidooier
• 70 gram patisseriebloem
• 1⁄2 tl bakpoeder

Voor de citroencrème:

• 1 gelatineblaadje
• 0,6 dl citroensap
• 1 ei
• 50 gram suiker
• 100 gram boter

Voor de meringue:

• 2 eiwitten
• 100 gram suiker

Bereidingswijze

• Verwarm de oven voor op 180 °C.

• Meng voor de bodem de boter met de suiker. Voeg er de eidooier en vervolgens de gezeefde bloem en het bakpoeder aan toe. Kneed tot één geheel, wikkel in plasticfolie en laat 60 minuten rusten in de koelkast.

• Rol het deeg uit en bekleed er een ingevette taartvorm van 18 centimeter mee. Bak blind gedurende 10 minuten, verwijder de steunvulling en bak nog eens 10 minuten. Laat volledig afkoelen.

• Bereid de citroencrème door de gelatine te weken in koud water. Breng het citroensap aan de kook en meng ondertussen het ei met de suiker. Voeg dit toe aan het kokende citroensap, meng met de garde en haal
van het vuur. Voeg er de gelatine aan toe en stapsgewijs de boter. Meng totdat beide gesmolten zijn. Om de perfecte consistentie te verkrijgen, kun je er ook nog eens de mixer in zetten. Giet de citroencrème over de bodem en laat volledig afkoelen in de koelkast.

• Klop voor de meringue het eiwit stijf en voeg al draaiend lepel voor lepel de suiker toe tot een glanzende meringue ontstaat.

• Haal de taart uit de vorm, spatel de meringue erover en werk af met een gasbrander voor de finishing touch.

Tip:

Je kunt met dit recept ook zes aparte potjes citroenmeringue maken. Zo kun je het bijvoorbeeld tijdens een etentje als dessertje geven of serveren als onderdeel van een zoet buffet. Hoe doe je het? Je maakt alle onderdelen apart klaar, verkruimelt de bodem en maakt vervolgens laagjes korst, citroencrème en meringue. Superlekker!

3. Bavarois van rode vruchten

Een stukje taart om indruk mee te maken op je vrienden. Met zijn mooie roze kleur, luchtige biscuit en rode vruchten on top kan niemand hier nee tegen zeggen.

Bereidingstijd: 7 uur

Benodigdheden

Voor de biscuit:

• 2 eieren
• 70 gram suiker
• 70 gram bloem

Voor de coulis:

• 300 gram rode diepvriesvruchten
• 50 gram suiker
• sap van 1 citroen

Voor de mousse:

• 4 blaadjes gelatine
• 60 gram suiker
• 3 dl volle room

Voor de afwerking:

• rood fruit
• bloemsuiker

Bereidingswijze

• Verwarm de oven voor op 180 °C.

• Klop de eieren met de suiker op totdat de massa verdriedubbeld is. Zeef er vervolgens de bloem boven en spatel deze voorzichtig door het deeg. Vet een springvorm van 22 centimeter in, leg een bakvel op de bodem van de vorm en giet het beslag erin. Bak 12 minuten en laat volledig afkoelen.

• Doe voor de coulis de rode vruchten, de suiker en het citroensap in een steelpan. Laat 10 minuten inkoken. Zeef het geheel en vang de coulis op. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

• Week de gelatine in koud water. Verhit een derde van de afgekoelde coulis samen met de suiker op een laag vuurtje. Wanneer de suiker opgelost is, voeg je de uitgeknepen gelatineblaadjes toe. Roer totdat de gelatine ge- smolten is en voeg de warme coulis weer bij de koude. Laat 15 minuten afkoelen.

• Klop de room op tot zachte pieken en voeg toe aan de coulis. Meng voorzichtig met de spatel tot één geheel en giet het over de biscuit. Laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast vooraleer je de taart uit de vorm haalt.

• Werk af met rood fruit en een beetje bloemsuiker.

‘Het Tarte à Moi Bakboek’ van
Laurence Bemelmans (Lannoo, € 15,99)

Door Birte Govarts