Dat het menselijk lichaam niet zonder voldoende mineralen en vitaminen kan is algemeen bekend, minder bekend is wat nou precies de functie is van mineralen zoals magnesium in ons lichaam en wat mogelijke gevolgen zijn van een magnesium tekort en de daarbij horende symptomen.
Als we kijken naar de mate van belangrijkheid is magnesium het vierde mineraal in het lichaam. Alleen calcium, kalium en natrium zijn belangrijker voor onze gezondheid. Ons lichaam bevat ‘slechts’ een kleine hoeveelheid magnesium. Afhankelijk van de omstandigheden is dit ongeveer 21 tot 28 gram magnesium. Van die hoeveelheid is 60% opgeslagen in ons botweefsel en de tanden. De resterende hoeveelheid is onderverdeeld in gelijke hoeveelheden: 20% in de spieren, de overige 20% bevindt zich in andere zachte weefsels en in de lever. Minder dan 1% circuleert in het bloed.
Van al het, in ons lichaam aanwezige magnesium, bevindt 99% zich in de lichaamscellen (intracellulair) en in het botweefsel. De resterende 1% vinden we terug in de ruimte buiten de lichaamscellen, de zogeheten extracellulaire ruimte. Door een te beperkte opname van magnesium via de reguliere maaltijd is de kans op magnesiumtekort aanwezig, dit leidt op termijn tot gezondheidsklachten. Het vergroot de kans op een aantal chronische ziekten zoals osteoporose, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Dat dergelijke ziektebeelden in de westerse landen waaronder Nederland relatief vaak voorkomen heeft dus direct te maken met een te eenzijdig voedingspatroon.
De functie van magnesium in ons lichaam
Magnesium speelt een niet onbelangrijke rol bij vele lichaamsprocessen, zo is het betrokken bij meer dan 300 verschillende activiteiten. Zo activeert magnesium specifieke enzymen die een rol spelen bij DNA-synthese. Magnesium is daarnaast intensief betrokken bij de communicatie tussen de verschillende lichaamscellen en de overdracht van pijnprikkels naar de hersenen.
Magnesium speelt ook een rol bij de productie van eiwitten welke nodig zijn voor onder andere de botopbouw, de groei en de ontwikkeling van het lichaam. Alsof dat nog niet genoeg is speelt magnesium ook een rol bij het op peil houden van de hoeveelheid calcium, koper, zink, kalium en vitamine D in het lichaam.
Doordat magnesium ook zorgt voor een goede balans tussen magnesium en calcium, is het ook verantwoordelijk voor het evenwicht tussen spanning en ontspanning. Magnesium is daardoor bekend geworden als antistress-mineraal. Magnesium heeft een kalmerende werking en zorgt er voor dat de bloedvaten en de spieren in ons lichaam zich kunnen ontspannen. Dat is niet enkel van toepassing op de normale spieren die zorgen voor onze mobiliteit, maar ook voor de hartspier. Al met al een niet geheel onbelangrijk mineraal.
De Symptomen van een magnesiumtekort
Door de grote hoeveelheid lichaamsprocessen waar magnesium bij betrokken is zal een magnesiumtekort tot veel soorten klachten kunnen leiden. Overigens is er niet altijd sprake van een daadwerkelijk tekort, door een te grote inname van calcium kan ook een feitelijk tekort aan magnesium ontstaan, er is dan sprake van het ontbreken van een noodzakelijke balans. De volgende klachten zijn in de meeste gevallen direct te wijten aan een magnesiumtekort.
- Trillen van de oogleden
- Futloosheid
- Vermoeidheid
- PMS
- Spierkramen
- Hoofdpijn
- Migraine
- Angsten
- Fobieën
- Nervositeit
- Prikkelbaar
- Stijve spieren
- Uitputtingsverschijnselen
- Onrustig gevoel
- Concentratieproblemen
- Moeite hebben om de juiste woorden te vinden
- Duizeligheid
- Te hoge of te lage bloeddruk
- Constipatie
- Overgevoeligheid voor lawaai en fel licht
- Willekeurige aanspanning van de spieren (tics)
- Rugpijn
- Hartritmestoornissen/Hartkloppingen
- Maagkrampen
- Oorsuizen
- Spastische darm
- Hyperventilatie
- Allergie
Magnesiumtekort oplossen
Een gezonde dagelijkse hoeveelheid magnesium is ongeveer 250 tot 350 gram. Het grootste gedeelte wordt niet door het lichaam opgenomen, het is echter wel belangrijk om ervoor te zorgen dat het lichaam de juiste hoeveelheid op kan nemen. Overigens worden er in Amerika strengere richtlijnen gehanteerd, daar gaat men uit van 350 – 400 milligram per dag. Overigens zijn dit de hoeveelheden die worden aangeraden om een te kort te voorkomen. Voor een optimale gezondheid is het aan te raden om grotere hoeveelheden, bij voorkeur het dubbele, in te nemen.
Producten die rijk zijn aan magnesium zijn onder andere het zeewier kelp, 1 theelepel is voldoende om in een keer 30 milligram binnen te krijgen. Mocht je in de gelegenheid zijn om kelpnoodles te nuttigen dan is dit een ideale manier. Naast de grote hoeveelheid magnesium zijn kelpnoodles ook glutenvrij. Magnesium zit daarnaast in de volgende producten:
- noten,
- pompoenpitten,
- zonnebloempitten,
- avocado,
- gedroogde vijgen,
- makreel en
- groene groenten.
Magnesium zit verder in meer gezonde en lekkere producten. Denk bijvoorbeeld aan de bekende superfoods zoals rauwe cacao, spirulina, chlorella en hennepzaad. Ben je liever in de weer met producten die je huid verzorgen, gebruik dan magnesiumolie, je zorgt dan voor een snelle opname van magnesium via de huid. Als je liever voedingssupplementen gebruikt om je magnesiumgehalte op peil te brengen en te houden, gebruik deze dan niet kort voor de maaltijd. Voedingssupplementen zijn het meest effectief als je het de tijd geeft om verteerd te worden. Liever dus een kleine hoeveelheid supplementen voor het slapen gaan dan voor het avondeten.